Rusi obtožili Ukrajino usmrtitve več ruskih vojakov, na vzhodu države spopadi

Svet 18. Nov 202214:54 > 22:31 8 komentarjev
kijev, herson, ukrajina
PROFIMEDIA

Rusija je danes obtožila ukrajinsko stran, da je usmrtila več ruskih vojakov, ki so se predali, kar po mnenju Moskve predstavlja "vojni zločin". Moskva se pri tem sklicuje na videoposnetke, ki naj bi prikazovali usmrtitev ducata vojakov. Gre za zadnje v vrsti obtožb o zlorabah med skoraj devet mesecev trajajočo vojno v Ukrajini. Ukrajina bo medtem ponovno vzpostavila železniško povezavo med glavnim mestom Kijev in nedavno osvobojenim Hersonom, je prek družbenih omrežij sporočil namestnik guvernerja hersonske regije Sergij Hlan. Prvi vlak bo Kijev zapustil danes ob 22.14 po lokalnem času in v mesto Herson prispel ob 9. uri zjutraj.

Rusko obrambno ministrstvo je danes navedlo primer domnevno ubitih ruskih vojakov, pri čemer se je sklicevalo na videoposnetke, ki so zaokrožili na družbenih omrežjih v ruskem jeziku in naj bi prikazovali trupla ruskih vojakov, ki so se predali ukrajinskim silam in bili nato ubiti. Moskva je kijevske oblasti obtožila “namernega in metodičnega umora” več kot desetih ruskih vojakov, ki naj bi bili ubiti “s streli v glavo”, česar, kot so navedli, ni mogoče prikazati zgolj kot “tragično izjemo”.

Eden od posnetkov prikazuje vojake, ki naj bi se predali več vojakom v kamuflažnih oblekah z rumenimi trakovi na rokavih. Vojaki, ki so se predali, ležijo na tleh na dvorišču hiše, polne ruševin. Video se nenadoma prekine, ko se zaslišijo streli. Drug videoposnetek prikazuje okoli ducat trupel, obkroženih z domnevnimi madeži krvi. AFP videoposnetkov ni mogel neodvisno potrditi, rusko obrambno ministrstvo pa ni navedlo, kdaj so bili posneti.

Ruski svet za človekove pravice je sporočil, da so se domnevne usmrtitve zgodile v Makijivki, vasi v vzhodni ukrajinski regiji Lugansk. Ukrajinska vojska je zatrdila, da je vas ta teden ponovno zavzela.

Predsednik sveta Valerij Fadejev je na družbenih omrežjih sporočil, da bodo zaprosili za odziv in preiskavo mednarodne skupnosti. Ob tem je, sklicujoč se na navedbe obrambnega ministrstva, dejal, da ta “brutalni umor” ni bil “prvi in ne edini vojni zločin”, ki naj bi ga zagrešile ukrajinske sile.

Vlak med Kijevim in Hersonom bo spet vozil

Ukrajina bo danes ponovno vzpostavila železniško povezavo med glavnim mestom Kijev in nedavno osvobojenim Hersonom, je prek družbenih omrežij sporočil namestnik guvernerja hersonske regije Sergij Hlan. Prvi vlak bo zapustil Kijev danes ob 22.14 po lokalnem času in v mesto Herson prispel ob 9. uri zjutraj.

Potem ko so se ruske sile prejšnji teden v celoti umaknile z desnega brega reke Dneper, so v regionalno prestolnico kmalu za tem vstopili ukrajinski vojaki. Herson je v ponedeljek obiskal tudi ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski. Kot je dejal novinarjem, je želel s svojo navzočnostjo izraziti osebno podporo prebivalcem tega južnoukrajinskega mesta, ki je bilo od začetka ruske agresije februarja pod rusko zasedbo.

Herson je edina regionalna prestolnica, ki jo je Rusom od začetka invazije uspelo zavzeti, in njihov umik od tam velja za enega največjih ruskih neuspehov v vojni.

Rusija utrjuje položaje na Krimu

Rusija utrjuje svoje položaje na Krimskem polotoku, ki si ga je priključila leta 2014, potem ko so ukrajinske sile izpod nadzora ruske vojske iztrgale velik kos ozemlja v sosednji regiji Herson na jugu Ukrajine. “Na ozemlju Krima pod mojim nadzorom poteka utrjevanje položajev, da bi zagotovili varnost vseh prebivalcev Krima,” je na družbenih omrežjih sporočil Sergej Aksjonov, vodja ruskih oblasti na okupiranem polotoku. Poudaril je, da bodo trenutno načrtovani ukrepi, ki se izvajajo po navodilu oblasti v Moskvi, zadostovali za zagotovitev varnosti na Krimu.

Ukrajina poroča o srditih spopadih z ruskimi silami v Donbasu

Ukrajinske in ruske enote so po navedbah generalštaba ukrajinske vojske vpletene v srdite spopade na območju Donbasa na vzhodu Ukrajine. Generalštab v Kijevu je danes poročal o topniškem in tankovskem obstreljevanju več vasi na tem območju.

Po ukrajinskih navedbah je prišlo do obstreljevanja vasi Vodjane, Krasnohorivka in Marjinka blizu mesta Avdijivka. Trditev Kijeva ni bilo mogoče neodvisno preveriti, a se ujemajo s poročili ruskih vojaških blogerjev. Položaj na prvi bojni liniji za zdaj ostaja nespremenjen. Do silovitega obstreljevanja je prišlo tudi okoli mesta Bahmut in na območju Kupjanska, kjer je pomembno železniško križišče.

Rusko obrambno ministrstvo je medtem danes poročalo o izgubah ukrajinskih sil na ozemlju separatistične doneške ljudske republike. Kot je povedal tiskovni predstavnik ministrstva Igor Konašenkov, je ukrajinska vojska v poskusih zaustavitve napredovanja ruskih enot na območju vasi Sladkoje, Vladimirovka in Pavlovka izgubila več kot sto mož in bila potisnjena nazaj na začetne položaje.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje