Počivalšek: Volilci imajo vedno prav

Slovenija 24. Apr 202219:29 > 25. Apr 2022 01:07 2 komentarja

"Žal nam tokrat ni uspelo," je po izidu rezultatov državnozborskih volitev povedal podpredsednik Konkretno Alojz Kovšca. Aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izrazil razočaranje, da niso prestopili parlamentarnega praga.

Kampanjo smo oddelali častno in pošteno. Tekmovali smo v pozitivnem duhu, delovali smo povezovalno, iskreno, z dobrim programom in močnimi kandidati. Očitno to ni bilo dovolj,” je v izjavi za javnost v medijskem središču v Cankarjevem domu povedal podpredsednik stranke Konkretno (Gibanje Povežimo Slovenijo) Alojz Kovšca. Poudaril je, da tokratne volitve ne pomenijo zaključka njihove zgodbe. “Gibanje Povežimo Slovenijo tvorijo ljudje, ki se ne pustijo kar tako poraziti. Za nas se zgodba nadaljuje. Za nas je politika maraton in tekli ga bomo tudi v prihodnosti,” je dejal. Iz tokratnih volitev so se po besedah Kovšce naučili, da sodelujejo dobro, kar bodo poskušali dokazati na naslednjih lokalnih volitvah.

“Želel bi, da bi bila Slovenija bolj povezana in ne tako razdeljena ter da bi Gibanje Povežimo Slovenijo dalo svoj prispevek k temu, da premostimo razlike med ideološko nasprotujočima se bregovoma. Če ne na tokratnih volitvah pa na nekaterih naslednjih,” je še dodal. Aktualni gospodarski minister Zdravko Počivalšek pa je izrazil razočaranje, da niso prestopili parlamentarnega praga.

Predsednik stranke SLS Marjan Podobnik je izrazil zadovoljstvo nad visoko volilno udeležbo in čestital zmagovalcem. Zanje si je zaželel, da bi s svojimi poslankami in poslankami uspešno povezovale slovenski politični prostor. Komentiral je tudi volilni rezultat gibanja: “Nekaj stvari se nam ni optimalno izšlo, zato tokrat nismo uspeli vstopiti v slovenski parlament. Vendar verjamem, da bomo že na lokalnih volitvah z našim sodelovanjem in povezovanjem uspešni.” Na koncu je še izrazil obžalovanje, da v gibanje Povežimo Slovenijo ni vstopilo več strank, denimo Naša dežela. Te je ponovno povabil k sodelovanju.

V gibanju Povežimo Slovenijo (PoS), ki mu glede na doslej preštete glasovnice ni uspel vstop v državni zbor, bodo na končno oceno volilnega dosežka počakali do kasnejše objave rezultatov. “Mi smo delali po vsej Sloveniji, verjamemo, da je treba počakati na končne rezultate,” je v prvem odzivu dejal predsednik stranke Konkretno Zdravko Počivalšek. PoS je koalicija, v kateri je pet strank: Konkretno, SLS Marjana Podobnika, NLS Franca Kanglerja, Zeleni Andreja Čuša in Nova socialdemokracija Andreja Magajne. 

Počivalšek je izrazil prepričanje, da bo gibanje Povežimo Slovenijo ob naslednji objavi rezultatov “del parlamentarnega dela v naslednjem mandatu”. “Volilke in volilci se vedno odločijo prav. Izid bomo ocenili skupaj s kolegi iz strank, ki tvorimo Povežimo Slovenijo, po 21.30, ko bodo dejanski rezultati s terena, kjer verjamem, da smo bili močni,” je dejal Počivalšek. V hotelu Radisson Blu Plaza, kjer so predstavniki strank, ki so del gibanja Povežimo Slovenijo, pričakali prve rezultate, je bilo vzdušje zelo napeto. Tja so med drugim poleg Počivalška prišli tudi podpredsednik Konkretno Alojz Kovšca, Podobnik in Magajna.

Konkretno je decembra lani nastala z združitvijo GAS, ki jo je vodil predsednik državnega sveta Kovšca, in SMC, ki ji je predsedoval Počivalšek. SMC je imela na začetku mandata DZ leta 2018 deset poslancev, leta 2014 pa kar 36, ko je njen tedanji predsednik Miro Cerar tudi sestavil koalicijo in postal premier. SLS je iz parlamenta izpadla leta 2014, ko je na volitvah ostala tik pod parlamentarnim pragom. Preostale stranke Povežimo Slovenije z izjemo Zelenih Slovenije, ki so bili v parlamentu v 90. letih, se še niso uvrstile v DZ.

V gibanju Povežimo Slovenije kot pomembno značilnost izpostavljajo, da so oblikovali in v skupno kandidatno listo povezali liberalno-gospodarski, ljudsko-socialni in zeleni steber.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje