SAB ostaja zunaj parlamenta: “Največji poraženci teh volitev bodo upokojenci”

Slovenija 24. Apr 202219:57 > 25. Apr 2022 00:59 4 komentarji

Stranka Alenke Bratušek (SAB) je poleg Liste Marjana Šarca, vsaj glede na večino preštetih glasovnic, največja osmoljenka letošnjih parlamentarnih volitev. Prejela je 2,6 odstotka glasov volilcev. Predsednica stranke Alenka Bratušek izidov ni želela komentirati, saj bodo v stranki počakali na uradne, a je izrazila skrb za upokojence, ki v parlamentu najverjetneje ne bodo imeli aktivnega zastopnika.

Na parlamentarnih volitvah leta 2018 je Stranka Alenke Bratušek (SAB) prejela 5,12 odstotka glasov in osvojila pet parlamentarnih sedežev. Rezultati tokratnih vzporednih volitev, ki jih je za RTV Slovenija in POP TV pripravila agencija Mediana, pa kažejo, da je SAB na tokratnih parlamentarnih volitvah dosegla 2,6 odstotka glasov – za vstop v parlament bi potrebovala vsaj štiri.

V stranki večine preštetih glasovnic ne želijo komentirati, saj želijo počakati na uradne izide Državne volilne komisije. “Številke še niso dokončne, vsi glasovi še niso prešteti. Počakajmo do konca, kaj se bo zgodilo, ko bodo vse glasovnice preštete.” Na vprašanje, kje se je na tokratnih volitvah zataknilo, je predsednica stranke Alenka Bratušek odgovorila: “Počakajmo na prave rezultate, da vidimo, ali se je sploh kje zataknilo.”

Alenka Bratušek, SAB
David Filipovič/Bobo

“Največji poraženci teh volitev bodo upokojenci”

SAB in Desus sta stranki, ki se najbolj aktivno zavzemata za upokojence, a glede na trenutne rezultate nobena od njiju ne bo prestopila parlamentarnega praga. “Če bo sestava državnega zbora takšna, kot se zdaj nakazuje, me skrbi, da bodo upokojenci resnično največji poraženci teh volitev,” je povedala Bratušek. “Ampak ljudje imajo vedno prav, volivke in volivci odločijo. Bomo videli, kaj bodo pokazale končne številke,” je zaključila Bratušek.

Bratušek pa je vseeno čestitala relativni zmagovalki vzporednih volitev stranki Gibanje Svoboda, za katero je dejala, da bo Slovenijo postavila nazaj na pravo pot, “pot demokracije, svobode medijev, pravne države, človekovih pravic in vsega ostalega, kar je bilo v zadnjih letih hudo narobe”. Zahvalila se je tudi vsem volilcem, ki so njeni stranki namenili svoj glas.

Spremljajte volitve 2022 na n1info.si. #volitve #volitve2022 #n1slovenija

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.