“Zdaj se začne zares. Od danes odločamo, kje bo Slovenija čez pet let”

N1 video 23. Okt 202218:56 > 22:20 11 komentarjev

Po prešteti večini glasovnic, ko je postalo jasno, da je Anže Logar zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev, je Logar poudaril, da taktike za kampanjo v prihodnjih treh tednih ne bo spreminjal. Dodal je, da mu je prvak stranke SDS Janez Janša že čestital za dosežen rezultat. "Zdaj se začne zares. Od današnjega dne odločamo, kje bo Slovenija čez pet let," je dejal v nagovoru v medijskem središču.

“Počutim se dobro, verjamem v dober rezultat, kje bo letvica po prvem krogu, pa si ne drznem napovedati,” je tik pred zaprtjem volišč po državi v svojem volilnem štabu povedal predsedniški kandidat Anže Logar. Dodal je, da je bila kampanja vsebinska in da so se kandidati med seboj dodobra spoznali. “Mislim, da je to ravno prednost predvolilne kampanje,” je še poudaril Logar.

Po preštetih dobrih 96 odstotkih volilnih glasovnic, ko je postalo jasno, da je Logar zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev, pa je pojasnil, kaj sledi. “Mislim, da taktike v drugem krogu predsedniških volitev ne bom spreminjal. Poskušal bom čim več časa preživeti med volilkami in volilci, obiskoval bom različne kraje po Sloveniji in nadaljeval predstavitev programa Sodelujmo za prihodnost,” je poudaril Logar.

Nataši Pirc Musar, ki se bo z Logarjem pomerila v drugem krogu, je čestital za rezultate in dodal, da bosta v naslednjih treh tednih zagotovo večkrat stala na skupnem odru in se soočala. Na vprašanje, v čem je bistveno boljši od drugouvrščene, je Logar odvrnil, da bo predsednik vseh državljank in državljanov, saj se ne opredeljuje, kot da je “bolj na tej oziroma bolj na oni strani”.

Pokomentiral je tudi stanje v štabu tretjeuvrščenega Milana Brgleza, kjer so že napovedali, da bodo v drugem krogu v želji, da ne bi zmagal desnosredinski kandidat, podprli levosredinsko kandidatko. “Mislim, da so te delitve levo in desno preživete, izzivi, ki so pred nami, pa na mestu predsednika republike terjajo nekoga, ki bo znal prisluhniti vsem ter bo iskal tisto, kar nas povezuje,” je poudaril Logar. Dodal je, da mu je Janša čestital za dosežen rezultat.

“Danes je veseli dan”

Logar se je iz svojega volilnega štaba odpravil v medijsko središče, kjer se je zahvalil vsem, ki so se udeležili volitev ter podprli njegovo kandidaturo. “Odločili so se prav,” je dejal predsedniški kandidat in dodal, da se veseli naslednjih treh tednov, ko se bosta s Pirc Musar vnovič spopadla. “Zdaj se začne zares. Od današnjega dne odločamo, kje bo Slovenija čez pet let,” je nadaljeval in dodal, da je možnosti več. “Lahko se še naprej delimo na leve in desne, sam pa mislim, da sta pomembni predvsem dve stvari: dialog in zmagovalni duh,” je v govoru poudaril Logar.

“Priložnost dajmo skupnemu duhu, izzivi, ki so pred nami, so preveč tvegani, da bi se v naslednjih petih letih še naprej delili,” je še poudaril zmagovalec prvega kroga predsedniških volitev. Prav dialog pa je po njegovem mnenju orodje, ki nas bo pripeljalo do cilja, tj. do bolj sproščene, uspešne Slovenije s podjetnim duhom. “Čas je, da združimo najboljše podjetniške ideje, najboljše posameznike v vseh poklicih, da povabimo mlade, da sodelujejo v soodločanju o naši prihodnosti, da skupaj z ekologi in naravovarstveniki oblikujemo Slovenijo, ki bo vodilna sila v zeleni preobrazbi,” je našteval Logar.

“Danes je veseli dan, kajti volitve pokažejo, kako nam je uspelo prepričati državljanke in državljane s svojimi stališči ter kako uspešno odgovarjamo na izzive Slovenije,” pa je še pred Logarjem poudarila prvopodpisana pod njegovo kandidaturo Romana Jordan.

Ob 20. uri je po napovedih v Logarjev štab prišel tudi predsednik stranke SDS Janez Janša. Ob prihodu pa prvak Slovenske demokratske stranke ni podal nobene izjave. Ob 19. uri sta bili v njegovem štabu sicer od vidnih članov stranke le poslanka SDS Eva Irgl in prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo ter nekdanja evropska poslanka Romana Jordan, ki se je sicer že pred leti oddaljila od stranke. Logar je pojasnil, da je v volilni štab povabil le tiste, ki so pri njegovi predsedniški kampanji najtesneje sodelovali. Je pa potrdil, da je v štab povabil tako Janšo kot tudi predsednika SLS Marka Balažica.

Logar je že pred prešteto večino glasovnic odgovoril na vprašanje, ali meni, da so mu volilci zamerili, da se je med kampanjo oddaljil od stališč Slovenske demokratske stranke. Odvrnil je, da v kampanji zastopa svoja stališča. “Tisti, ki me poznajo, že poznajo moja stališča, saj sem že zelo dolgo v politiki, rezultat pa bo pokazal, ali jih ljudje sprejemajo,” je pojasnil Logar in dodal, da želi biti predsednik republike vseh državljanov in državljank.

Irgl: Z Logarjem nisva le politična sopotnika, sva prijatelja

Po preštetih več kot 90 odstotkih glasov je izid pokomentirala tudi poslanka SDS Eva Irgl. “Pričakovali smo, da bo Anže Logar zmagovalec prvega kroga, a vem, da tekma še ni končana,” je poudarila Logarjeva poslanska kolegica. “Mislim, da je v tem času pokazal, kakšen je kot človek, in so ga ljudje lahko pobliže spoznali,” je nadaljevala in dodala, da verjame, da bo Logar dober predsednik.

Na vprašanje, zakaj ni prisoten nobeden od preostalih poslancev stranke, je Irgl pojasnila, da sta z Logarjem prijatelja že vrsto let ter nista le politična sopotnika. Kot je v nadaljevanju poudarila, gre v predsedniški kampanji za kampanjo osebnosti, kjer med seboj tekmujejo posamični kandidati. “Tukaj se vidi, kakšen si kot človek, in mislim, da je ravno to odtehtalo,” je pojasnila poslanka Slovenske demokratske stranke in dodala, da je Logar zaupanje ljudi pridobil tudi zato, ker kot nekdanji minister za zunanje zadeve izjemno dobro pozna slovenski narodni prostor ter razume situacijo, v kateri danes smo.

“Pokazal je, da lahko sodeluje in povezuje,” je poudarila Irgl in dodala, da je tudi njej osebno Logarjev slogan, na katerem je gradil predsedniško kampanjo, zelo blizu.

Jordan: V drugem krogu se štetje glasov začne znova

Jordan je na vprašanje, kako je zadovoljna s predvolilno kampanjo, odvrnila, da z nestrpnostjo pričakuje rezultate. “Samo volilci in volilke lahko povedo, kako uspešna je bila kampanja in ali je Anžetu Logarju uspelo pokazati svoje dobre lastnosti,” je pojasnila prvopodpisana pod Logarjevo kandidaturo. “Sama ga že zelo dolgo poznam in vem, da je tak človek, kot ga Slovenija potrebuje,” je nadaljevala.

“Smo parlamentarna demokracija in parlament je sestavljen iz strank, predsednik pa je ena funkcija ter mora delovati povezovalno. Kot osebnost mora biti takšen, da pokrije vse državljanke in državljane te države, prav zato je tako pomembno, da prek svoje pristnosti pove, kakšen je njegov pogled na svet, čemu bo dajal poudarek,” je nadaljevala nekdanja evropska poslanka Jordan. Dodala je, da je Logarjeva kandidatura, saj je nastopil kot neodvisni kandidat, prav zaradi tega velikega pomena.

Na vprašanje, zakaj v Logarjevem volilnem štabu ni drugih poslancev stranke SDS, pa je Jordan odvrnila, da odgovora ne pozna. “Rekla bi, da to pravzaprav potrjuje moje besede. Danes so volitve za funkcijo predsednika države, niso parlamentarne.” Izrazila je pričakovanje, da bo izid prvega kroga predsedniških volitev Logarju v drugem krogu omogočil zmago. A je ob tem opozorila, da se v drugem krogu štetje glasov začne znova. “Tudi v drugem krogu moramo biti prepričljivi, da dosežemo več kot 50 odstotkov podpore,” je dodala in poudarila, da mora Logar tudi v prihodnje ostati takšen, kot je bil doslej; povezovalen in pristen.

Verjetno bo pri kakšnem vprašanju, tako Jordan, potreben drugačen pristop. Vendar pa v tem, kakšni so njegovi glavni cilji, kako bo povezoval ljudi, ne bo sprememb, je še dodala. Na vprašanje, ali meni, ali so mu zvesti volilci in člani stranke SDS zamerili, da se je na mnogih področjih distanciral od nazorov stranke, pa je Jordan odvrnila, da je prav to tista lastnost, ki kaže, da je Logar zrel za predsednika Slovenije. “Predsednik mora povezovati ljudi; ko smo državljani in državljanke v določenih stvareh ideološko razdeljeni, je narobe, da se predsednik postavi na eno stran,” je poudarila. “Vprašanja, ki nas razdvajajo, potrebujejo daljšo diskusijo,” je še zaključila.

Balažic: Rezultat Logarja je dober obet tudi za SLS

V štabu predsedniškega kandidata Logarja je bil tudi njegov podpornik in predsednik SLS Marko Balažic. Že po preštetih dobrih 76 odstotkih glasov je Logarju čestital za zmago v prvem krogu in mu zaželel, da bi to formo ohranil tudi vnaprej. “Po dolgem času se kaže, da Slovenska ljudska stranka vleče prave politične poteze, kar je dober obet za nas, da bomo že po lokalnih volitvah zrasli ter se vrnili tja, kjer smo nekoč že bili,” je pojasnil Balažic.

Na vprašanje, zakaj so se odločili za podporo Logarja in ne Janeza Ciglerja Kralja, ki ima sorodne poglede na politiko, kot jih imajo v SLS, pa je Balažic pojasnil, da se je nanje obrnilo več kandidatov, a so v stranki skozi demokratični proces sprejeli odločitev, da bi prav Anže Logar lahko v tem trenutku najbolje zastopal vse Slovenke in Slovence.

Novinar Miha Orešnik pa je Balažica vprašal tudi, zakaj skupaj z Janšo, ki je prav tako podprl Logarjevo kandidaturo, nista vidneje sodelovala pri njegovi kampanji. Predsednik SLS je odvrnil, da se je Logar na volitve podal s podporo volilcev, šele nato je iskal podporo strank. “Logar je kampanjo gradil od spodaj navzgor, in če želiš biti predsednik v Sloveniji, se mi zdi to edina prava pot,” je pojasnil prvak Slovenske ljudske stranke.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.