Člani so odločili: SAB ne bo več obstajala

Slovenija 20. Jun 202214:36 > 15:38
Alenka Bratušek
Žiga Živulović jr./BOBO

Članice in člani SAB so z dobrimi 90 odstotki odločili, da se stranka pripoji Gibanju Svoboda. Enako odločitev so pred časom sprejeli tudi v LMŠ. SAB in LMŠ se sicer na letošnjih državnozborskih volitvah nista uvrstili v državni zbor.

Od 13. do 15. junija je potekal dopisni kongres stranke SAB, na katerem so članice in člani odločali o predlogu sveta stranke, da se stranka SAB pripoji k stranki Gibanje Svoboda. Kot so danes sporočili iz SAB, je bil kongres sklepčen, saj se ga je udeležilo oziroma je na njem sodelovalo 589 članic in članov stranke.

Člani in članice so s 539 glasovi za in 39 glasovi proti podprli predlog sveta stranke, da se SAB pripoji h Gibanju Svoboda. Deset članov stranke se je pri glasovanju vzdržalo, ena glasovnica je bila neveljavna. Odločitev o združitvi je tako podprlo 91,5 odstotka članic in članov, ki so se udeležili kongresa, so še zapisali v SAB.

S to odločitvijo najvišjega organa stranke bo SAB prenehala obstajati, člani pa bodo svoje delo nadaljevali v pravni naslednici, to je Gibanju Svoboda, so še sporočili iz stranke.

V začetku junija je pripojitev h Gibanju Svoboda s 97 odstotki glasov podprl tudi zbor članstva LMŠ. Končno odločitev pa bo imelo Gibanje Svoboda, ki bo o pripojitvi LMŠ in SAB predvidoma odločalo v ponedeljek prihodnji teden. Formalni združitveni kongres je mogoče pričakovati jeseni, torej pred lokalnimi volitvami.

Kljub neuspehu na državnozborskih volitvah – SAB in LMŠ se ni uspelo uvrstiti v državni zbor – pa je predsednik vlade Robert Golob obema prvakoma ponudil ministrski mesti v novi vladi. Predsednik LMŠ Marjan Šarec je postal minister za obrambo, predsednica SAB Alenka Bratušek pa bo po spremembi zakona o vladi postala ministrica za infrastrukturo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.