Šarec uživa zaupanje stranke kljub izpadu iz parlamenta

Slovenija 03. Maj. 202218:06 > 05. Maj. 2022 16:212 komentarja
Delite:
Marjan Šarec, LMŠ
Foto: Žiga Živulović jr./Bobo

Izvršni odbor LMŠ je v ponedeljek opravil razpravo o volilni kampanji in doseženem volilnem rezultatu na volitvah v DZ. LMŠ je namreč podprlo 3,73 odstotka volivcev, s čimer je stranka ostala tik pod parlamentarnim pragom. Kljub temu pa je izvršni odbor na zasedanju prvaku Marjanu Šarcu izrekel soglasno podporo, so za STA potrdili v stranki.

LMŠ je na tokratnih državnozborskih volitvah dosegla precej slabši rezultat kot leta 2018, ko se je na volitve v DZ podala prvič in jo je podprlo 12,6 odstotka volivcev, kar ji je v DZ prineslo 13 poslanskih sedežev. Marjanu Šarcu je takrat kot predsedniku drugouvrščene stranke po koalicijskih pogajanjih uspelo sestaviti prvo manjšinsko vlado v Sloveniji.

Kljub doseženemu rezultatu na letošnjih volitvah pa predsednik še uživa podporo članstva, je v današnji izjavi za STA zatrdil vodja poslancev LMŠ Brane Golubović. Kot je dodal, je sicer dogajanje znotraj stranke “živahno”, a je slednje po njegovih besedah običajno za dogajanje v liberalni stranki. V ponedeljek je sicer analizo volilnih rezultatov opravil že izvršni odbor stranke, po Golubovićevih besedah pa se bodo sestali tudi kandidati in kandidatke, ki so kandidirali na listi stranke.

Golubović pa se je v današnji izjavi za medije odzval tudi na napovedi, da bo najverjetnejši kandidat za mandatarja, predsednik stranke Gibanje Svoboda, Robert Golob pri oblikovanju nove vlade sodeloval tudi z LMŠ. Kot je zatrdil, uradni pogovori med strankama na to temo še niso stekli. “V tem trenutku želimo v LMŠ do konca odgovorno odpeljati mandat in to je to,” poudarja.

Po njegovih besedah je sedaj prioriteta, da Slovenija v najhitrejšem možnem času dobi vlado, ki bo “ki bo gledala preko enega mandata in se bo znala soočiti z izzivi, ki so pred nami”. To je, kot je zatrdil, pomembno tudi za LMŠ, do morebitnega povezovanja, sodelovanja oz. združevanja pa bo prišlo v naslednji fazi.

Glede sodelovanja strank, ki so ostale zunaj parlamenta, je Golob sicer danes po prvih uradnih koalicijskih pogajanjih dejal, da bodo te v kvoti Gibanja Svoboda, z njimi se bodo na začetku pogovarjali sami. Dejal je, da uradni pogovori o tem še niso stekli. Tega, ali bosta v vladi tudi predsednica SAB Alenka Bratušek in Šarec, Golob ni želel komentirati. Golubović pa je dejal le, da ko in če bo stranka dobila povabilo, da predlaga kakšnega ministrskega kandidata, se bodo o tem tudi pogovorili.

O morebitnem združevanju Gibanja Svoboda z LMŠ in tudi SAB je poudaril, da je proces združevanja, če bo do njega prišlo, proces, ki traja nekaj mesecev, potrditi pa ga morajo tudi organi vseh vpletenih strank. Kot je spomnil Golubović, je Golob v več javnih nastopih nakazal, da se želi povezovati, s tem pa po Golubovićevi oceni nakazal, da verjame v vključevanje in da slednje pomeni razvoj. Sam je sicer naklonjen konsolidaciji slovenskega liberalnega bloka.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar