Slovenske volitve v senci francoskih, a Janšev poraz vseeno ni bil spregledan

Slovenija 25. Apr. 202210:04 > 13:002 komentarja
Delite:
Janez Janša
Foto: Borut Živulović/REUTERS

O državnozborskih volitvah v Sloveniji je mednarodno javnost med drugim obveščalo več tujih medijev. Med njimi so bruseljski Politico, pa britanski Guardian in katarska Al Džazira, razumljivo pa so večjo pozornost našim volitvam namenili tudi v hrvaških medijih.

Slovenske državnozborske volitve v večjih tujih medijih, ki objavljajo v angleškem jeziku, niso dobile pretirano veliko pozornosti. Zasenčile so jih predvsem volitve v veliko večji in gospodarsko močnejši Franciji, kjer je potekal drugi krog predsedniških volitev, na katerem je bil ponovno izvoljen dosedanji predsednik Emmanuel Macron.

Dan po volitvah sta poročanje o dogajanju v Sloveniji relativno visoko na spletnih naslovnicah uvrstila Politico in Euractiv. Politicov prispevek bralcem že v naslovu sporoča, da je dosedanji slovenski premier Janez Janša utrpel velik poraz in da je na volitvah slavila nova stranka. Novinarka Una Hajdari je za komentar volitev povprašala političnega strokovnjaka Alema Maksutija, ki je za Polico komentiral, da je “Janez Janša največji poraženec volitev”. Prispevek, ki ga je objavil Euractiv in pod katerega se je podpisal urednik angleškega servisa STA Sebastijan R. Maček, medtem nosi naslov: “Po zgodovinski zmagi proti konservativcem se Sloveniji obeta progresivna vlada.” V prispevku je na prvem mestu zapisal, da so “Slovenci množično glasovali za spremembo”.

Ameriški The New York Times pa piše o tem, da so “evropski skrajni populisti doživeli neuspeh v Sloveniji.”

Med mediji, ki so o Sloveniji poročali s pomočjo tiskovnih agencij, so Guardian, Al Džazira in France 24. Guardian, ki je objavil vest agencije AFP, je prispevek naslovil “Slovenske volitve: liberalni novinec Robert golob je premagal populističnega predsednika vlade”. V prispevku je 63-letni Janša med drugim opisan kot “občudovalec nekdanjega predsednika ZDA Donalda Trumpa“, katerega predvolilna kampanja se je osredotočila na obljube stabilnosti. Prispevek AFP/Guardiana prav tako vključuje komentar notranjepolitičnega novinarja Dela Uroša Esiha. Ta je pred volitvami za AFP menil, da te predstavljajo “točko preloma” v boju “liberalnih in iliberalnih sil v Sloveniji”.

Več pozornosti v hrvaških medijih

V nasprotju z večjimi evropskimi mediji, ki so več pozornosti namenili volitvam v Franciji kot Sloveniji, pa so se hrvaški mediji – pričakovano – bolj osredotočili na dogajanje pri nas. Jutarnji list, Večernji list in Index.hr so o državnozborskih volitvah poročali s pomočjo zapisov hrvaške agencije Hina. Jutarnji list je državnozborske volitve opisal kot “težak poraz Janše”, Večernji list pa je prispevek naslovil “Nov obraz v slovenski politiki: kdo je Robert Golob, najverjetnejši novi premier Slovenije”. Index.hr bralcem z naslovom medtem sporoča, da je “Golobu uspelo doseči to, kar ni še uspelo nikomur”.

Medtem pa hrvaški N1, katerega novinarka Katarina Brečić je v nedeljo poročala iz Ljubljane, piše tudi o spremembah, ki jih najverjetnejši mandatar Golob napoveduje na področju zunanje politike. Brečić je Goloba vprašala, kako komentira to, da sta bila slovenski premier Janša in hrvaški premier Andrej Plenković blizu dogovoru o ribolovu v Piranskem zalivu, ki se razlikuje od sodbe arbitražnega sodišča. Na njeno vprašanje je Golob odgovoril, da je (bil) Janša z marsikom v dobrih odnosih ter da “ima tudi podporo hrvaškega predsednika vlade, ki pa mu v Sloveniji ni veliko koristila”, navaja hrvaški N1. “Lahko rečemo, da bomo zunanjo politiko vodili povsem drugače,” je še napovedal Golob.

O volitvah v Sloveniji je bilo brati tudi v Argentini, kjer po neuradnih ocenah, ki jih navaja slovenska vlada, živi okoli 30.000 Slovencev oziroma njihovih potomcev. Sklicujoč se na pisanje tiskovne agencije AP, je o slovenskih volitvah pisal osrednji argentinski medij La Nacion, ki je izpostavil zmago opozicije.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar