V Svobodi zbodli nesojene kandidate na njihovi evropski listi

Evropske Volitve 09. Maj 202415:33 3 komentarji
Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon
Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon (Foto:Borut Živulović/BOBO)

Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon se je na odločitev Klemna Grošlja, Aleksandra Merla in Mojce Šetinc Pašek, da kot kandidati za evropske volitve nastopijo na listi Zelenih Slovenije, odzval z besedami, da so na listi Svobode prednost dobili ljudje, ki so "podvrženi ekipnemu duhu", in ne pogoju "ali sem prvi na listi ali me ni".

Aktualni evropski poslanec Klemen Grošelj (Renew/Svoboda) bo namreč vodil listo zunajparlamentarne stranke Zeleni Slovenije, na osmem in devetem mestu pa bosta poslanka Mojca Šetinc Pašek in direktor Porodnišnice Postojna Aleksander Merlo. Zeleni Slovenije so listo na svetu stranke potrdili v sredo zvečer.

Vsi trije omenjeni kandidati so povezani z največjo vladno stranko Gibanje Svoboda. Poleg Grošlja, ki naj bi bil prvotno na listi Gibanja Svoboda, a je soglasje pozneje umaknil, je bil tudi Merlo evidentiran kandidat za listo največje vladne stranke, omenjalo se ga je celo kot nosilca liste.

Šetinc Pašek je bila v državni zbor izvoljena na listi Gibanja Svoboda, po izključitvi iz stranke pa v DZ deluje kot nepovezana poslanka.

Mojca Šetinc Pašek
Mojca Šetinc Pašek. (Foto: Žiga Živulović jr./BOBO)

Podpredsednik Gibanja Svoboda Matej Arčon na to gleda “demokratično”, družba se po njegovem mnenju organizira preko političnih strank ali list, kar pomeni, da imajo volivke in volivci večjo izbiro, je dejal v odgovoru na vprašanje po današnji seji vlade.

Listo so v Svobodi “namenoma pustili” odprto do zadnjega dne, ko so dokončno določili vrstni red na listi. “Ker smo dejansko želeli dati prednost ekipnemu duhu,” je dejal, in ne pogoju “ali sem prvi na listi ali me ni”. Zato so po njegovih besedah dobili prednost drugi ljudje, ki so podvrženi temu, da nastopajo kot ekipa, in ne kot posamezniki.

Na vprašanje, ali to potezo Grošlja, Merla in Šetinc Pašek vidi kot maščevanje, pa je odgovoril, da gre za njihovo osebno odločitev. Dodal je, da se mu zdi pomembno, da so v Svobodi dali prednost mladim in izkušenim ljudem. “Irena Joveva kot nosilka liste je več kot dober primer,” je dejal, saj da pooseblja vse to in ima kot aktualna evropska poslanka tudi že petletne izkušnje.

Kot pomembno je izpostavil še, da je naloga vseh list in strank, da pozovejo k čim večji udeležbi volivk in volivcev na evropskih volitvah, 9. junija. “Naša dolžnost in naša odgovornost je, da se v čim večjem številu teh volitev udeležimo, ker smo seveda tudi dolžni Evropski Uniji, od katere imamo tudi velike koristi,” je dodal.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje