Ameriška centralna banka dvignila obrestno mero na najvišjo raven v 22 letih

Gospodarstvo 26. Jul 202320:27 1 komentar
dollar, dolar, denar
Foto: PROFIMEDIA

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v skladu s pričakovanji dvignil osrednjo obrestno mero za 0,25 odstotne točke na raven med 5,25 in 5,50 odstotka. To je najvišja raven v zadnjih 22 letih.

Fedu vnovično zvišanje obrestne mere omogoča vztrajanje zelo dobrih razmer na trgu dela. Ob tem se osnovna inflacija, ki ne upošteva cen hrane in energije, počasi znižuje, a še vedno vztraja visoko nad ciljno vrednostjo pri dveh odstotkih.

Enajsto zvišanje v 16 mesecih je bilo pričakovano. A po poročanju medijev se mnenja članov odbora ameriške centralne banke Federal Reserve razlikujejo. Nekateri se zavzemajo za nadaljevanje zviševanja obrestnih mer, drugi pa želijo dvige ustaviti in s tem zaščititi trg dela.

V Fedu so navedli, da bodo nadaljnje odločitve sprejemali v odvisnosti od razvoja dogodkov v gospodarstvu in njihovih posledicah na denarno politiko. Po navedbah poznavalcev kaže, da oblikovalci politike razmišljajo o premoru na naslednjem zasedanju septembra, a nakazujejo, da se zaostrovanje denarne politike še ni zaključilo.

FOMC si je na junijskem zasedanju po 10 zaporednih dvigih obrestne mere v 15 mesecih vzel premor. Analitiki tako po današnjem vnovičnem dvigu namigujejo, da bo centralna banka zaradi umirjanja inflacije letos svojo glavno obrestno mero najverjetneje dvignila le še enkrat.

Predsednik Feda Jerome Powell je na novinarski konferenci po objavi odločitve FOMC poskrbel za rast borznih indeksov z izjavo, da na naslednjem zasedanju odbora lahko obresti spet dvignejo, vendar jih lahko tudi obdržijo na sedanji ravni. Širši indeks Standard & Poor’s 500 je zaradi možnosti ohranitve ključne obrestne mere na sedanji ravni nemudoma narasel za 0,24 odstotka.

Powell je ob tem tako kot vedno poudaril, da bo vse odvisno od gospodarskih podatkov. “Če bodo podatki to zahtevali, je možno, da septembra spet dvignemo obresti. Možno je tudi, da jih obdržimo na sedanji ravni,” je dejal.

“Še naprej bomo sprejemali odločitve na podlagi podatkov. Naredili smo veliko, pravi učinek politike višanja obrestnih mer pa se še ne čuti,” je dejal Powell.

Glede gospodarske podobe je dejal, da je inflacija še vedno daleč od cilja dveh odstotkov letno. “Od sredine lanskega leta se je inflacija precej umirila, vendar je pot nižanja inflacije na dva odstotka še vedno dolga,” je dejal.

Glede trga delovne sile je menil, da je ta še vedno zelo zategnjen in povpraševanje po delovni sili bistveno presega ponudbo. “Čeprav je nekaj znamenj, da razmerje med ponudbo in povpraševanjem postaja bolj uravnoteženo. Tudi nominalna rast plač se umirja, število prostih delovnih mest pa se je doslej letos zmanjšalo,” je dejal Powell.

Možnosti recesije zaradi denarne politike ni omenjal, priznal pa je, da bo nižanje inflacije prineslo s seboj obdobje počasne rasti. “Zavedamo se, kako naša politika vpliva na skupnosti, družine in podjetja v ZDA. Povrnitev cenovne stabilnosti je bistvenega pomena za doseganje maksimalne zaposlenosti in stabilnih cen na daljši rok,” je povedal.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje