Credit Suisse naj bi kljub težavam izplačala bonuse, zviševali bodo tudi plače

Gospodarstvo 21. Mar 202315:25 1 komentar
Credit Suisse
PROFIMEDIA

Kljub temu da je druga največja švicarska banka Credit Suisse zašla v težave in jo bo prevzela največja švicarska banka UBS, bodo zaposleni na svoje bančne račune še vedno prejeli vse načrtovane nagrade. Banka naj bi zaposlenim poslala interni dopis, v katerem naj bi jim med drugim zagotovili, da bodo skladno z načrti tudi zvišali plače.

Druga največja švicarska banka Credit Suisse, ki jo bo v izogib stečaju prevzela največja švicarska banka UBS, namerava kljub težavam izplačati vse načrtovane nagrade vodstvu in ostalim zaposlenim. Opustili naj ne bi niti načrta o zvišanju plač, poroča nemška tiskovna agencija dpa, ki se sklicuje na interni dopis vodstva banke zaposlenim.

Za skupaj okoli eno milijardo švicarskih frankov (1,01 milijarde evrov) bonusov vodilnim naj bi banka večinoma že izplačala. Po načrtih naj bi izplačali tudi nagrade za druge zaposlene in izvedla zvišanje plač. V banki so informacijo po navedbah dpa potrdili, prošnjo za dodatna pojasnila pa so zavrnili.

Credit Suisse, ki so jo v zadnjih letih pretresali številni škandali, vključno z obtožbami o pranju denarja, se je pod pritiskom znašla sredi meseca, ko je propad dveh regionalnih ameriških bank SVB in Signature pretresel trge, banka pa je v letnem poročilu opozorila na šibkost notranjih kontrol.

Švicarska vlada in največja švicarska banka UBS sta se nato dogovorili za prevzem Credit Suisse. Dogovor je po navedbah švicarske vlade bistvenega pomena za preprečitev nepopravljivih posledic za mednarodno finančno stabilnost.

V banki Credite Suisse so takrat pojasnili, da jo bo UBS prevzela za provizijo pri združitvi v višini treh milijard švicarskih frankov, pri čemer bodo delničarji Credit Suisse prejeli eno delnico UBS za 22,48 delnice Credit Suisse. “Glede na nedavne izredne okoliščine brez primere napovedana združitev predstavlja najboljši možni izid,” je dejal predsednik uprave Credit Suisse Axel Lehmann.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.