Merlak načrtuje, da bo legendarni bohinjski hotel odprl čez dve leti

Gospodarstvo 19. Nov 202120:00 1 komentar
Hotel Zlatorog
Srdjan Živulović /BOBO

Legendarni hotel Zlatorog, ki leži tik ob Bohinjskem jezeru in že leta propada, naj bi v prenovljeni podobi prve goste sprejel konec leta 2023. Takšna je napoved lastnika Damiana Merlaka, enega najbogatejših Slovencev, ki je v Bohinju kupil štiri hotele in jim napovedal lepšo prihodnost.

Mladi podjetnik Damian Merlak, ki je s prodajo ene največjih kriptomenjalnic na svetu Bitstamp zaslužil več kot sto milijonov evrov, je pred dvema letoma kupil štiri znane bohinjske hotele in med domačini vzbudil upanje, da bodo znova postali turistični magnet. Kupil je hotel Bohinj v Ribčevem Lazu, hotel Vogel na smučišču Vogel, Aparthotel v Stari Fužini in hotel Zlatorog v Ukancu.

Prav zadnji je v najslabšem stanju in kazi podobo idilične podobe v Ukancu. Zadnje goste je sprejel pred desetletjem, od takrat pa je bil zaprt in je propadal. Tatovi so izropali notranjost, vdrla se je tudi streha nad bazenom, zunanja podoba kaže žalostno sliko.

Prenovljen hotel naj bi goste sprejel leta 2023

Star hotel bodo porušili, na njegovem mestu pa bodo zgradili nov sodoben hotelski kompleks. Jure Repanšek, direktor družbe Alpinia, ki upravlja Merlakove bohinjske hotele, je dejal, da gradbeno dovoljenje pričakujejo na začetku prihodnjega leta. Bohinjski občinski svetniki so že prižgali zeleno luč za rušitev.

Zdajšnji objekti so namreč propadli do te mere, da jih je statično in protipotresno nemogoče sanirati.

“Rušitev obstoječih objektov in začetek gradnje sta predvidena pozno spomladi leta 2022. Prve goste naj bi hotel sprejel konec leta 2023,” napoveduje Repanšek.

Zunanje podobe še ne želijo razkriti

Nov hotel bo imel večje kongresne kapacitete z večnamensko dvorano, ki bo služila tudi porokam, koncertom in kulturnim dogodkom. Poleg glavne restavracije bosta v hotelu še bistro in kavarna.

Hotel bo imel tudi notranji bazen in wellness. V nasprotju z zdajšnjim bo imel nov objekt bolj razpršen tloris.

Hotel bo imel po Repanškovih besedah štiri zvezdice, zunanje podobe pa še ne razkrivajo. Kot je mogoče razbrati z dokumentacije za pripravo OPPN, bo imel celoten hotelski kompleks 192 ležišč, sestavljen pa bo iz treh objektov. V dokumentih se pojavlja tudi prenovljena podoba hotela, ki pa je po Repanškovih besedah “le grob grafični material, ki se je zelo spreminjal in ni finalna verzija”.

V kletnih prostorih bo garažna hiša, v pritličju pa hotelsko preddverje, recepcija, trgovina, restavracija, zdravilišče s fitnesom in zunanji atrij.

Damian Merlak pred prenovljenim hotelom Bohinj, ki je svoja vrata odprl letošnje poletje:

Damian Merlak
BOBO

Bogata zgodovina

Hotel Zlatorog ima bogato zgodovino, ki je sprejemal prestižne tuje goste. Prvi hotel Zlatorog so ob Bohinjskem jezeru postavili leta 1906, takrat še iz lesa. 32 let kasneje so ga podrli in na njegovem mestu zgradili novega. V tistem času je bil prvi, ki je imel v sobah kopalnico s toplo in mrzlo vodo, ob tem pa še kopališče in čolnarno.

Leta 1977 je sledila večja prenova, hotel pa je dobil še depandanso, plesišče in bazen.

Preden je lastnik hotela postal Merlak, je imel njegove ključe Zmago Pačnik, vendar je prav pod njim hotel dokončno zaprl vrata. Bohinjska občina mu je očitala neodgovorno upravljanje hotelske infrastrukture, nepriljubljen pa je bil tudi med domačini. Ob Zlatorogu je imel Pačnik v lasti še hotel Ski Vogel in Bellevue, ki je zdaj v lasti Gozdnega gospodarstva Bled (GG Bled) – ta je v lasti podjetja Metropolitana ljubljanske nadškofije. Prenove še niso začeli, saj čakajo na sprejetje občinskega prostorskega načrta. Ta bo po napovedi direktorja Marka Matjašca sprejet prihodnje leto, nato pa bodo lahko začeli dela.

Merlak je že prenovil in odprl hotel Bohinj in Aparthotel Triglav.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje