Dopust na Hrvaškem (in tudi drugje) vas lahko stane več zaradi bankomata

Gospodarstvo 29. Jun 202206:47 > 12:15 2 komentarja
Euronet bankomat
PROFIMEDIA

Preden se odpravimo na dopust, sploh če potujemo v države, ki niso v evroobmočju – med njimi je tudi med Slovenci priljubljena Hrvaška – si je smiselno priskrbeti nekaj gotovine v krajevni valuti že doma. Dvig denarja na bankomatih v tujini je namreč lahko zelo drag, sploh na rumeno-modrih bankomatih, ki so tudi v naši bližini zelo pogosti.

Dopustnik je rezerviral prenočitev, spakiral potovalke in se odpravil na Hrvaško. Kljub temu da ima s sabo tudi nekaj gotovine v krajevni valuti, se mu bo prej ali slej zgodilo, da bo moral uporabiti bankomat. Ker je v specifičnem mestu prvič, ne ve, kje je najbližja banka, sploh pa gotovino potrebuje takoj, zato se zateče do najbližjega bankomata. Dvigne denar in doživi šok zaradi visoke provizije ob dvigu.

Dopustnik v tej zgodbi je najverjetneje denar dvignil na enem od mnogih rumeno-modrih bankomatov z napisom Euronet oziroma ATM. Zelo pogosti so namreč tudi na hrvaški obali, običajno so samostoječi in postavljeni v obljudena središča mest in na turistično zanimive lokacije. Provizije na bankomatih Euroneta so zelo visoke, menjalni tečaji pa izjemno neugodni. Popotniki na različnih slovenskih in tujih forumih poročajo, da jim je rumeno-modri bankomat odvzel tudi petnajst odstotkov zneska, ki so ga dvignili.

Takšen je namreč poslovni model ameriškega podjetja Euronet Worldwide. Ne gre namreč za banko, ampak za globalno podjetje s sedežem v zvezni državi Kansas, ki ponuja elektronske plačilne storitve in storitve avtomatov z denarjem. Po podatkih, zapisanih na spletni strani podjetja, imajo v 175 državah sveta kar 49.521 bankomatov.

Bankomati Euronet tako niso v lasti bank, ampak jih lahko kupi kdorkoli. Lastniki bankomatov plačajo nadomestila lastnikom zemljišč, lokalov ali trgovin, ti pa jim v zameno za plačilo dovolijo, da na njihov prostor namestijo svoj bankomat. Znesek nadomestila za uporabo bankomata – torej dvig denarja – določijo lastniki bankomata sami. Ker je to eden njihovih bistvenih virov zaslužka, je pričakovati, da so ta nadomestila zelo visoka, po navadi znašajo okrog 2,5 odstotka od zneska dviga. Ob tem plačate še nadomestilo za dvig na bankomatu, ki ne pripada vaši banki, koliko znaša, pa lahko preverite pri svoji banki.

Potem je tukaj še znesek konverzije, ki ga lahko od dvigu gotovine plačate v državah, kjer evro ni plačilno sredstvo. Konverzijo lahko opravi imetnik bankomata ali pa se bremenitev opravi v lokalni valuti, nato konverzijo opravi banka, v kateri ima uporabnik svoj račun. Znano je, da je pri Euronetovih bankomatih možnost izbire načina konverzije velikokrat dobro skrita ali pa je sploh ni. Lastniki bankomatov lahko na tak način prejmejo tudi do deset odstotkov vašega dviga.

Pritožb zaradi višine nadomestil vedno več

Tudi Zveza potrošnikov Slovenije (ZPS) opozarja, da je pritožb potrošnikov zaradi višine nadomestil za dvige gotovine v tujini vsako leto več. Na zvezi zato svetujejo, da:

– pred odhodom na dopust preverite, koliko znašajo nadomestila vaše banke za različne tipe kartic,

– denar raje dvignite z debetno kot s kreditno kartico, saj so nadomestila s to mnogo višja, tudi če denar dvigujete znotraj evroobmočja,

– bodite pozorni na vse, kar piše na zaslonu bankomata: lastnik bankomata vas mora še pred dvigom obvestiti, da vam bo zaračunal nadomestilo, vi pa lahko dvig tudi predčasno prekinete,

– izogibajte se bankomatom, ki zaračunavajo dodatno provizijo (kot so bankomati Euronet, čeprav vam jo lahko zaračunajo tudi bankomati, ki so v lasti bank),

– če potujete v države zunaj evroobmočja, vedno izberite lokalno valuto, dvig brez konverzije oziroma tečaj vaše banke,

– že pred odhodom na dopust si priskrbite vsaj nekaj gotovine v krajevni valuti.

V Amsterdamu so se uprli, v Sloveniji jih je vedno več

Leta 2019 smo bankomate Euronet dobili tudi na zelo vidnih in obljudenih lokacijah v Sloveniji. Takrat je ZPS opozorila, da dvig denarja na bankomatih Euronet ni ugoden zaradi visokih dodatnih nadomestil in slabih menjalnih tečajev, kmalu zatem pa so iz Euroneta sporočili, da posameznikom, ki imajo plačilne kartice, izdane v Sloveniji, stroškov dviga ne bodo zaračunavali.

To pa ne velja za tiste, ki uporabljajo kartice, izdane v tujini. Euronet za debetne kartice, ki niso izdane v evrskem območju, zaračuna 3,95 evra, za dvig s kreditno kartico pa podobno kot pri dvigu s slovensko debetno kartico ne zaračunava dodatnih stroškov, jih pa lahko zaračuna banka izdajateljica oziroma izdajatelj kartice.

Euronet bankomat
PROFIMEDIA

Leta 2021 so v podjetju napovedali, da bo Euronetovih bankomatov v Sloveniji kmalu sto, vedno več pa jih vznika tudi na podeželju, kjer banke ukinjajo svoje bankomate, Euronet pa nadomešča njihov manko.

Številne je razburilo, ko je bil eden od rumeno-modrih bankomatov nameščen v del izložbenega okna stavbe na ljubljanskem Starem trgu, ki je registrirana kot kulturna dediščina. Takrat je vodja ljubljanske območne enote zavoda za varstvo kulturne dediščine Boris Vičič za Dnevnik dejal, da je postavljanje takšnih naprav na stavbe, ki so razglašene za kulturni spomenik, “zelo problematično in neprimerno”. Podobno je bilo tudi v Pragi, kjer je Euronet bankomate na spomeniško zaščitene stavbe nameščal celo brez dovoljenja mesta. V Amsterdamu so se denimo uprli nadaljnjemu širjenju Euronetovih bankomatov, saj so menili, da njihov poslovni model slabša počutje prebivalcev in turistov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje