Furs pošilja dohodnino: večina bo dobila vračilo denarja. Ste med njimi?

Gospodarstvo 05. Apr 202311:25 1 komentar
Informativni izračun dohodnine
Foto: BOBO

Finančna uprava je skoraj milijon davčnim zavezancem poslala informativne izračune dohodnine. Večina bo tokrat dobila dohodnino vrnjeno – v povprečju 173 evrov, nekaj odstotkov zavezancev pa bo moralo dohodnino doplačati. Kje lahko na spletu preverite svoj informativni izračun in kakšno novost letos uvaja Furs?

Več kot 960 tisoč davčnih zavezancev bo v teh dneh v svoje poštne nabiralnike prejelo informativni izračun dohodnine za lansko leto. Večina od teh zavezancev (56 odstotkov) bo dohodnino dobila vrnjeno, sedem odstotkov zavezancev pa jo bo moralo doplačati. V povprečju morajo zavezanci doplačati 443 evrov, povprečni znesek vračila pa znaša 173 evrov.

Rok za plačilo premalo plačane dohodnine je 2. junij, preveč plačana dohodnina pa bo zavezancem nakazana na transakcijski račun do 31. maja.

Finančna uprava RS (Furs) je informativne izračune najprej poslala prebivalcem, ki niso uveljavljali vzdrževanih družinskih članov ali niso dosegali dohodkov iz dejavnosti ali nimajo dohodka iz osnovne kmetijske in osnovne gozdarske dejavnosti. Naslednji sveženj davčnih izračunov pa bo finančna uprava poslala konec prihodnjega meseca – 31. maja. Če želite preveriti, ali boste informativni izračun dohodnine prejeli že tokrat, na spletni strani finančne uprave v iskalnik v desnem zgornjem kotu vpišite svojo davčno številko.

V eDavkih pa lahko preverite tudi, ali boste morali dohodnino doplačati ali pa morebiti dobite denar vrnjen. V tem primeru boste za vpis v sistem potrebovali digitalno potrdilo. 

Finančna uprava zavezance, ki so prejeli njeno pošto, opominja, naj izračune natančno pregledajo in preverijo, ali so vključeni podatki o vseh prejetih dohodkih, ki so obdavčeni z dohodnino. Nato naj navedene podatke primerjajo s svojimi podatki oziroma podatki o dohodkih, ki so jih prejeli od svojega izplačevalca.

Kaj naredite, če v izračunu najdete napako

Če ugotovite, da podatki v informativnem izračunu niso pravilni, da so pomanjkljivi ali pa je vaša davčna obveznost prenizko ali previsoko ugotovljena, morate najpozneje do 3. maja podati ugovor. V nasprotnem primeru vas lahko doleti med 250 in 400 evrov kazni.

Če ugotovite, da je pri izračunu nastala napaka, lahko ugovor vložite prek sistema eDavki tudi zgolj z davčno številko in geslom prek računalnika, tabličnega računalnika ali pametnega mobilnega telefona. Na podlagi ugovora bo davčni organ zavezancu izdal dohodninsko odločbo. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna dohodnine niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, lahko to storijo še v ugovoru.

FURS

Kaj naredite, če ocenite, da je izračun pravilen

Če ocenite, da je Fursov izračun pravilen, vam ni treba storiti ničesar. Po poteku roka za ugovor bo namreč informativni izračun samodejno postal odločba. Ob tem pa na Fursu dodajajo, da vam zaradi nekaj centov razlike ni treba vlagati ugovora. Zavezanci, ki do izdaje informativnega izračuna niso uveljavljali posebne olajšave za vzdrževane družinske člane, pa lahko to storijo še v ugovoru.

Velika novost finančne uprave

Na finančni upravi pa z letošnjim letom uvajajo veliko novost. Če si želite poenostaviti plačilo dohodnine, lahko v eDavkih oddate soglasje za direktno obremenitev oziroma tako imenovani “trajnik”. Za zdaj lahko tako plačate le dohodnino, v prihodnje pa bodo v ta sistem vključili tudi preostale davke. Več informacij o tem najdete na spletni strani finančne uprave.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje