Gen-I nekaterim industrijskim odjemalcem odpovedal pogodbe

Gospodarstvo 12. Nov 202207:03 2 komentarja
Gen-I
Foto: Srdjan Živulović/Bobo

V nekaterih industrijskih podjetjih mesec in pol pred koncem leta ne vedo, kdo, po kakšni ceni, pod kakšnimi pogoji jim bo od januarja dalje dobavljal energente. V Gen-I potrjujejo, da so "določenim večjim" industrijskim odjemalcem - kolikim, ne povedo - odpovedali pogodbe. Razlog? V Gen-I pravijo, da želijo odjemalcem omogočiti večjo fleksibilnost, sogovornik iz industrije meni, da bo trgovec zaostroval pogoje poslovanja.

Sogovornik iz industrije, ki ne želi biti imenovan, je v podjetju z več kot 100 zaposlenimi zadolžen za energetiko. V začetku novembra ga je pričakalo obvestilo, da jim Gen-I, sedanji dobavitelj električne energije, odpoveduje pogodbo.

“Z njimi smo imeli sklenjeno pogodbo za nedoločen čas, v kateri so navedeni pogoji plačila in podobno, potem pa smo vsako leto sklepali anekse, v katerih je bila določena cena za prihodnje leto. Aneksa nam letos ni uspelo skleniti, sprva zaradi previsokih cen, od jeseni pa ima Gen-I prepoved sklepanj aneksov za prihodnje leto. Konec oktobra pa so nam odpovedali še osnovno pogodbo,” razlaga sogovornik.

Gen-I o tem, zakaj odpovedi

V Gen-I so nam potrdili, da odpovedujejo pogodbe. “Glede na še vedno nepredvidljive razmere na energetskih trgih in negotovost glede regulacije cen za poslovne odjemalce smo določenim večjim odjemalcem, ki imajo z nami sklenjene pogodbe za nedoločen čas, poslali obvestilo o prekinitvi trenutno sklenjene pogodbe.”

Kot pravijo, bo to tem odjemalcem “omogočilo sklenitev nove z več možnostmi izbire časa veljavnosti – tudi manj kot eno leto – in najboljšimi možnimi pogoji za posameznega kupca”. Sogovornik iz industrije pa pravi, da je od Gen-I že dobil namig, da bo v novi pogodbi trgovec spremenil plačilne pogoje. Med drugim naj bi skrajšal plačilne roke.

Od novih odjemalcev naj bi v Gen-I že zdaj zahteval predplačilo elektrike, česar nam v trgovskem podjetju niso ne potrdili ne zanikali. Zapisali pa so: “Dogovore glede plačilnih pogojev z večjimi poslovnimi odjemalci sklepamo individualno in jih prilagajamo številnim okoliščinam. Ob spremenjenih razmerah na mednarodnih trgih moramo dobavitelji posebno pozornost nameniti tudi ustreznemu zavarovanju pred morebitnimi tveganji.”

elektrika
PROFIMEDIA

Dva meseca pred koncem leta so torej nekateri industrijski odjemalci brez dobavitelja elektrike za prihodnje leto (odpoved ima dvomesečni odpovedni rok, ki se izteče konec leta). V Gen-I pravijo, da jim bodo nove pogodbe poslali “takoj, ko bodo znani vsi morebitni regulatorni ukrepi”. Natančneje niso pojasnili.

Kot je znano, na evropskem nivoju potekajo pogovori o posegu na trg zemeljskega plina, ki pa se zatikajo. Ta teden je evropska tiskovna agencija Reuters poročala, da uvedba kapice na cene zemeljskega plina pod pogoji, ki so jih dorekli voditelji EU na oktobrskem vrhu, ni mogoča. Infrastrukturni minister Bojan Kumer je nato za N1 dejal, da verjame, da bo do rešitve prišlo – in da se bo to zgodilo v kratkem. Evropska komisarka Kadri Simson je danes sporočila, da bo komisija predlog rešitev predstavila prihodnji teden.

Slovenska vlada pa napoveduje, da bo prihodnji teden potrjevala tudi ukrepe pomoči za gospodarstvo, o katerih sta Kumer in gospodarski minister Matjaž Han včeraj že razpravljala z gospodarstveniki. Premier Robert Golob je napovedal, da bodo za mala in srednja podjetja uvedli regulirane cene elektrike in plina, za večje porabnike pa subvencije iz proračuna.

Kot je razumeti Gen-I, bo po predstavitvi teh ukrepov trgovec sklenil tudi nove pogodbe.

Vse manj razumevanja nemških kupcev

Negotovost je tako velika, pravi sogovornik iz industrije. Če bi uspeli na evropski ravni zamejiti cene, bi bilo to seveda dobrodošlo, pravi, prav tako pomoč države. A za zdaj so to napovedi politikov, uradnih ukrepov mesec in pol pred koncem leta še ni.

Kot pravi, je vse večji problem, ker niso vsa podjetja v Evropi v enakem položaju. Podjetje, v katerem dela, prodaja v Nemčijo. “Medtem ko smo imeli letos kljub podražitvam nižje cene elektrike kot kupec in smo zato strošek lahko prelili v prodajne cene, se zdaj razmerje obrača. V Nemčiji imajo podjetja zaradi izdatne pomoči države nižjo ceno, s tem pa upada tudi razumevanje za naše zahtevke za dvig cen.”

Tudi pri nas je država nedavno ponudila pomoči podjetjem. A za podjetje, iz katerega izhaja naš sogovornik, so relativno majhne: subvencija bo pokrila le pet odstotkov dejanskega povišanja stroškov energentov.

Takih primerov bi lahko bilo veliko

Z GZS nam včeraj niso odgovorili na vprašanja o stanju v industriji. Obstaja pa tveganje, da je v podobnih razmerah kot naš sogovornik iz industrije še veliko podjetij. Poleti smo namreč pisali, da so imela po anketi GZS podjetja zakupljenih le petino količin elektrike in plina za prihodnje leto. Jeseni sta nato Gen-I in Elektro energija ustavila sklepanje pogodb zaradi velike negotovosti na trgu, nenazadnje pa je tudi vlada podjetjem svetovala, naj ne sklepajo pogodb, dokler ne bodo znani pogoji evropske regulacije cen.

Iz vsega tega izhaja, da verjetno trenutno veliko podjetij nima ‘zacementiranega’ stroška energentov za prihodnje leto, kar jim otežuje pripravo poslovnih načrtov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje