Hrvaški tajkun Ivica Todorić: Ustanovil bom stranko, narod stoji za mano

Gospodarstvo 12. Nov 202316:19 3 komentarji
Ivica Todorić
Nekdanji lastnik Agrokorja Ivica Todorić (Foto: PROFIMEDIA)

Nekdanji lastnik skupine Agrokor Ivica Todorić je v intervjuju za N1 Zagreb govoril o pravnih sporih z državo, za katere je okrivil premierja Andreja Plenkovića. Pravi, da so ga tožbe glede propada Agrokorja prignale do odločitve, da ustanovi svojo stranko, ki se bo borila za izboljšanje življenjskega standarda državljanov.

Ivica Todorić, nekdanji lastnik podjetja Agrokor, ki je imel nekoč v lasti slovenski Mercator, se po sedmih letih sodnih sporov z državo podaja v politiko. Tako je hrvaški tajkun dejal v intervjuju za N1 Zagreb, svojo stranko pa naj bi ustanovil z denarjem, ki ga pričakuje v tožbi proti državi na arbitražnem sodišču v Washingtonu.

Ugoden razplet pričakuje tudi na domačem sodnem parketu, saj je sodišče v Zagrebu nedavno iz obravnave izločilo ključen dokaz proti njemu. V Zagrebu država toži Todorića, obtožnica pa ga bremeni, da je skupaj s tedanjo upravo Agrokorja med letoma 2006 in 2017 podjetje oškodoval za 1,2 milijona takratnih kun.

“Po vsem tem grem v politiko. Ustanovil bom stranko,” je dejal Todorić. “Želim si, da bi dobil denar zdaj in šel uživati, a ne bom. Ta denar želim porabiti v interesu svoje domovine. Odločil sem se angažirati, da država uresniči svoje nacionalne interese, to pa je dvig standarda državljanov.”

Todorić je prepričan, da hrvaški narod stoji za njim. Vstop v politiko pripravlja že leta, pravi, zato ima že v mislih, s kom bi sodeloval. “Želim si, da bi v ekipo prišli najboljši ljudje, bil pa bi kandidat za predsednika vlade.”

“Po nekaterih anketah je Plenković pri 18 odstotkih, jaz pa pri 80 odstotkih in nikakor ne bo drugače,” je še dejal.

Ivica Todorić
Ivica Todorić (Foto: PROFIMEDIA)

Tožbo proti njemu, znano kot primer Veliki Agrokor, je Todorić označil za “montiran proces” s strani politike, natančneje hrvaškega premiera Ivice Plenkovića. Po njegovih besedah je premier “potisnil” tožilstvo v vložitev tožbe.

“Gre za čisti kriminal in to so storili, ker pri meni niso našli ničesar, zato so se odločili montirati na vse bolj čudne načine,” je bil oster Todorić. “Najbolj pošteno bi bilo, da glavna državna tožilka odstopi in se opraviči javnosti.”

Todorić je proti glavni državni tožilki Zlati Hrvoj-Šipek vložil kazensko ovadbo.

Glede arbitraže v Washingtonu Todorić pravi, da bo odločitev znana kmalu. Njegovi odvetniki se pripravljajo na glavno obravnavo, ki bo v letu 2024, in izračunavajo škodo. Znesek še ni znan, a naj bi šlo za sedem milijard evrov, je dejal. Na odločitev arbitražnega sodišča ni pritožb.

Hrvaški premier Andrej Pleković
Hrvaški premier Andrej Pleković (Foto: Johanna Geron/REUTERS)

Fortenova tako zadolžena kot Agrokor

Todorić pravi, da je skupina Fortenova, ki je nastala leta 2019 po stečaju Agrokorja, enako zadolžena, kot je bil Agrokor pod njegovim vodstvom. “Fortenova je po zadnji bilanci dolžna 4,7 milijarde evrov, Agrokor pa pet milijard. Plenković je trdil, da dolg znaša sedem milijard, a to je laž, ker je sodišče potrdilo pet,” je povedal v intervjuju.

Povedal je, da se v tem trenutku ni pripravljen poravnati z državo, ker želi, da se ugotovi resnica.

Todorićev Agrokor je leta 2014 kupil slovenskega maloprodajnega trgovca Mercator po ceni 544 milijonov evrov, kar je bil takrat eden največjih prevzemov v regiji. Aprila 2021 je Fortenova prevzela 88 odstotkov delnic Mercatorja, leto kasneje pa je bila hrvaška skupina že edina lastnica podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje