IMF poziva evropske centralne banke, naj “ubijejo inflacijsko zver”

Gospodarstvo 28. Apr 202313:47 3 komentarji
ECB
Ralph Orlowski/File Photo/REUTERS

V javnosti so vse bolj glasna ugibanja, ali bodo centralne banke zaradi manjše gospodarske rasti in inflacije ter težav nekaterih večjih svetovnih bank, ustavile dvige obrestnih mer. Mednarodni denarni sklad (IMF) v luči takšnih pomislekov poziva evropske centralne banke naj nadaljujejo z višanjem obrestnih mer in "ubijejo inflacijsko zver".

“To zver morate ubiti,” je banke v izjavi za medije v Stockholmu pozval direktor evropskega oddelka IMF Alfred Kammer. Kot je opozoril, je zgodovina polna primerov, ko so oblikovalci politik prekinili zviševanje obrestnih mer, nato pa morali še enkrat poskusiti znižati inflacijo, kar je gospodarstvu povzročilo še večjo bolečino gospodarstvu.

Evropska centralna banka (ECB) je skupaj z drugimi centralnimi bankami v regiji od lanskega leta sledila ameriški centralni banki Federal Reserve in močno zvišala obrestne mere, da bi zajezila inflacijo. Vendar se zaradi upočasnjene gospodarske rasti in inflacije ter številnih propadov bank pod težo višjih obrestnih mer pojavljajo ugibanja, da bodo centralne banke nadaljnje dvige obresti morda prestavile, da bi se učinki ukrepov odrazili v gospodarstvu, navaja AFP.

V IMF so prepričani, da bi morale centralne banke z dvigovanjem obrestnih mer nadaljevati, saj jih skrbi, da se rast cen energentov prenaša na rast cen v celotnem gospodarstvu.

IMF je obenem pozval evropske države k zmanjšanju proračunskih primanjkljajev.

Območje evra in EU v prvem četrtletju z rahlo rastjo

Medtem pa so javno znani prvi podatki evropskega statističnega urada Eurostat o gospodarski rasti na stari celini. Ta je bila v območju evra v prvem letošnjem četrtletju v četrtletni primerjavi 0,1-odstotna, v EU pa 0,3-odstotna. V primerjavi z enakim lanskim četrtletjem je bila rast tako v območju evra kot EU 1,3-odstotna.

V zadnjem lanskem četrtletju je bil v območju evra bruto domači proizvod (BDP) stabilen, medtem ko se je v območju EU skrčil za 0,1 odstotka.

Med državami, za katere so bili na voljo podatki, je v prvem četrtletju največjo rast BDP beležila Portugalska (+1,6 odstotka), sledile so Španija, Italija in Latvija (vse po +0,5 odstotka).

Padce sta beležili Irska (-2,7 odstotka) in Avstrija (-0,3 odstotka).

Na letni ravni so vse države razen Nemčije (-0,1 odstotka) beležile gospodarsko rast, so še zapisali na Eurostatu.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentarji (3)

Prikaži vse komentarje