Ameriška centralna banka spet zvišala ključno obrestno mero

Gospodarstvo 22. Mar 202319:40 0 komentarjev
Ameriška centralna banka
Leah Millis/REUTERS

Odbor za odprti trg ameriške centralne banke Federal Reserve (FOMC) je v skladu s pričakovanji tudi na tokratnem zasedanju ključno obrestno mero dvignil za 0,25 odstotne točke. Ob tem so zapisali, da bodo težave v bančnem sektorju "verjetno" vplivale na inflacijo.

FOMC je ključno obrestno mero, po kateri si banke med seboj posojajo denar, za 0,25 odstotne točke zvišal že februarja.

Obresti sicer dviga od marca lani, ključna obrestna mera pa je po današnjem zvišanju na ravni od 4,75 do 5,00 odstotka. Od junija do vključno novembra so jo centralni bankirji zviševali po 0,75 odstotne točke, decembra so tempo zviševanja upočasnili na 0,50 odstotne točke, 1. februarja letos pa na 0,25 odstotne točke.

Inflacija se počasi umirja, vendar je še daleč od cilja denarne politike Federal Reserve, ki je na letni ravni postavljen pri dveh odstotkih.

Pred nedavnim propadom banke SVB, ki je med drugim tudi posledica politike zvišanja obresti, se je v strokovnih krogih od tokratnega zasedanja napovedovalo zvišanje ključne obrestne mere za 0,50 odstotne točke, saj se je inflacija izkazala za zelo trmasto. Po pretresih v bančnem sektorju pa se je večina analitikov strinjala, da dvig ne bo višji od 0,25 odstotne točke.

FOMC je v kratki izjavi zapisal, da nedavni kazalniki kažejo na skromno rast porabe in proizvodnje. “V zadnjih mesecih se je število delovnih mest povečalo, stopnja brezposelnosti pa je ostala nizka. Inflacija ostaja visoka.”

“Ameriški bančni sistem je trden in odporen. Nedavna gibanja bodo verjetno povzročila zaostritev kreditnih pogojev za gospodinjstva in podjetja ter vplivala na gospodarsko aktivnost, zaposlovanje in inflacijo. Obseg teh učinkov je negotov. Odbor ostaja zelo pozoren na inflacijska tveganja.”

Odbor predvideva, da bo morda potrebno dodatno zaostrovanje denarne politike, da bi dosegli dovolj restriktivno naravnanost denarne politike, s katero bi se inflacija sčasoma vrnila na dvoodstotno raven. “Poleg tega bo odbor še naprej zmanjševal imetja državnih vrednostnih papirjev in agencijskih dolžniških vrednostnih papirjev ter agencijskih hipotekarnih vrednostnih papirjev,” so zapisali.

Fed je objavil tudi nove napovedi gospodarske rasti, inflacije in stopnje brezposelnosti, ki so podobne kot decembrske. Osnovna inflacija brez cen energije in hrane bi naj bila letos 3,6-odstotna, in ne 3,5-odstotka, kot je Fed napovedal decembra. V prihodnjem letu bi naj bila 2,6-odstotna.

Letošnja gospodarska rast bi naj bila 0,4-odstotna, kar je 0,1 odstotka manj od decembrske napovedi. V prihodnjem letu naj bi pospešila na 1,2 odstotka.

Stopnja brezposelnosti bi naj bila letos 4,5 odstotna, prihodnje leto pa 4,6-odstotna.

Predsednik Fed Jerome Powell je na novinarski konferenci dejal, da bo boj proti inflaciji trajal še nekaj časa. “Proces znižanja inflacije na dva odstotka bo dolgotrajen in pol izzivov. Inflacija se je od sredine lanskega leta malce umirila, vendar pa zadnji podatki kažejo, da so inflacijski pritiski še vedno veliki,” je dejal.

Powell je odgovarjal tudi na novinarska vprašanja glede razmer v bančnem sektorju. Zagotovil je, da bo centralna banka uporabila vsa sredstva, ki jih ima na voljo, za zavarovanje bančnega sistema. “Naš bančni sistem je zdrav in odporen, s trdnim kapitalom in likvidnostjo. Zavezani smo, da se iz te epizode nekaj naučimo. Delali bomo na tem, da preprečimo ponovitve,” se je odzval na propad dveh ameriških bank.

“V zadnjem tednu so se tokovi vlog v bančnem sistemu stabilizirali,” je še dejal Powell in dodal, da so močni ukrepi, ki so jih sprejeli skupaj z ministrstvom za finance in Zvezno korporacijo za zavarovanje depozitov (FDIC), delovali. Prihranki vlagateljev so varni, je zagotovil, ob tem pa dodal, da bodo dogodki v bančnem sistemu v zadnjih dveh tednih verjetno povzročili zaostritev pogojev kreditiranja gospodinjstev in podjetij, kar bo posledično vplivalo na gospodarske rezultate.

“Prezgodaj je še, da določili obseg teh učinkov in zato je tudi prezgodaj, da bi določili, kako naj se denarna politika odzove,” je dejal Powell. Centralna banka zdaj izvaja temeljit notranji pregled, da bi ugotovila, kje lahko okrepi nadzor in regulacijo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!