Izteka se ponudba Fortenove za prevzem Mercatorja

Gospodarstvo 23. Jun 202106:00
Mercator
Denis Sadiković/N1

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je končala večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja po insolventnosti Agrokorja, ki je nato pristal v postopku izredne uprave, po doseženi poravnavi z upniki pa je na njegovem pogorišču nastala skupina Fortenova.

Danes se izteče ponudba mešane skupine Fortenova za odkup preostalih 724.764 Mercatorjevih delnic. Fortenova, ki je po prenosu delnic Mercatorja s propadlega Agrokorja postala lastnica 88,10-odstotnega deleža v slovenskem trgovcu, za delnico ponuja 36 evrov in plačilo kupnine v denarju.

Delnice Mercatorja, ki so bile v lasti finančno nasedlega Agrokorja, so bile na Fortenovo prenesene konec aprila. Takrat sta vodstvi Mercatorja in Fortenove to označili kot začetek nove dobe in priložnost za razvoj vseh deležnikov tako Mercatorja kot Fortenove.

Uprava Mercatorja – vodi jo Tomislav Čizmić, ki je nedavno dobil novi štiriletni mandat na čelu družbe – poudarja, da se bo po uspešnem finančnem in poslovnem prestrukturiranju s prevzemom končalo tudi lastniško prestrukturiranje, Mercatorju pa bodo zagotovljeni stabilnost, hitrejša rast in nov investicijski ciklus.

S prenosom delnic Mercatorja na Fortenovo se je končala večletna zgodba o lastniški usodi Mercatorja po insolventnosti Agrokorja, ki je nato pristal v postopku izredne uprave, po doseženi poravnavi z upniki pa je na njegovem pogorišču nastala skupina Fortenova. Edino vredno Agrokorjevo premoženje so bile delnice Mercatorja, za njihov prenos na Fortenovo pa je bilo treba premagati kar nekaj ovir.

Skupina Mercator je sicer leto 2020 zaradi prevrednotenja nepremičnin sklenila s 156,7 milijona evrov čiste izgube, so se pa lani skupni prihodki povečali za 1,6 odstotka na 2,2 milijarde evrov, pri čemer je bila rast prihodkov iz prodaje v trgovini na drobno celo 3,7-odstotna.

Komentari

Vaš komentar