Kakšne so cene moke in drugih živil čez mejo: kje je najceneje in kje najdražje

Gospodarstvo 02. Apr 202309:31 14 komentarjev
Trgovina, nakupovanje, nakupovalni voziček, hrana
Bobo

Kakšne so cene čez mejo, je nakupovanje v Sloveniji v primerjavi z drugimi okoliškimi državami dražje? Na N1 smo poiskali najnižje cene osnovnih živil v šestih državah: Sloveniji, na Hrvaškem, v Srbiji, Bosni in Hercegovini, Avstriji in Italiji. Kaj smo ugotovili?

Ob rekordni inflaciji, ki je v minulih letih cene hrane pognala v nebo, se nekateri potrošniki sprašujejo, koliko stane hrana čez mejo in ali bi se morda bolj izplačalo kupovati drugod.

Januarja smo poročali, da so hrvaški kupci napolnili brežiške trgovine, decembra lani pa so novinarji uredništva N1 Slovenija ugotavljali, da se je za nekatere izdelke res bolje odpraviti v Avstrijo in Italijo. Katere in kakšne so bile primerjave cen takrat, preberite v članku Se izplača kupovati čez mejo? Bili smo v Celovcu, Gorici in Ljubljani (VIDEO). V uredništvih N1 (N1 Slovenija, N1 Zagreb, N1 Beograd in N1 Sarajevo) smo tokrat pripravili seznam najnižjih cen nekaterih izdelkov v sosednjih državah.

Kako smo primerjali cene?

V Sloveniji, Bosni in Hercegovini, Srbiji in na Hrvaškem smo primerjali cene v nekaterih trgovinah in spletnih trgovinah. V uredništvu N1 Slovenija smo uporabili spletni trgovini Spara in Mercatorja, spletno stran primerjaj-cene.si in na terenu popisali cene v trgovinah Hofer in Eurospin. Na seznam, ki je objavljen spodaj, smo uvrstili najnižje najdene cene. Določene cene smo zaradi lažje primerjave navajali na kilogram ali liter izdelka, čeprav so pakiranja lahko manjša ali večja. V Avstriji smo primerjali cene v spletnih trgovinah Bille in Spara v Avstriji, v Italiji v trgovinah Famile in Despara.

V pregled nismo vključili cen izdelkov, ki so v akcijah, nismo upoštevali morebitnih popustov in kartic ugodnosti, zato so lahko cene posameznih izdelkov za potrošnika nižje kot v spodnji tabeli.

Ob pogledu na seznam, ki smo ga pripravili na podlagi cen v nekaj izbranih trgovinah, lahko pod črto rečemo, da Slovenija med državami nekdanje Jugoslavije, v katerih smo primerjali cene, ni najdražja država za nakup osnovnih živil. In to kljub dejstvu, da je minimalna plača v Sloveniji višja.

Osnovni izdelki, ki smo jih primerjali, so bili v povprečju najdražji na Hrvaškem. Cena desetih jajc se pri naših južnih sosedih začne pri 2,65 evra, v Sloveniji lahko deset jajc kupimo za skoraj evro manj. V Sloveniji sta najcenejša moka in krompir, sladkor pa najdražji. Moka je najdražja v BiH, prav tako kilogram krompirja. V Srbiji imajo najdražje mleto meso. Tam so novinarski kolegi zabeležili tako najnižje cene nekaterih izdelkov kot najvišje, kar je posebej opazno pri mleku, toaletnem papirju, jabolkih, bananah in jajcih. 

V Avstriji in Italiji dražje

Za primerjavo smo cene živil s seznama uredništev N1 preverili še v spletnih trgovinah avstrijskih in italijanskih trgovcev. Kot je razvidno iz tabele, so vsi izdelki cenejši v Sloveniji, čeprav so cene toaletnega papirja, piščančjega mesa in jabolk primerljive.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje