Kitajski nepremičninski velikan se je izognil stečaju

Gospodarstvo 22. Sep 202115:07 > 15:25 0 komentarjev
Evergrande
Bobby Yip/REUTERS

Kitajski nepremičninski velikan Evergrande je z vlagatelji dosegel dogovor o poplačilu obresti za obveznico, s čimer se je izognil stečaju. Kljub poplačilu pa težav podjetja še zdaleč ni konec.

Finančne trge je ta teden zatresla novica o morebitnem kolapsu nepremičninskega velikana, ki bi lahko močno zamajal kitajsko, potencialno tudi globalno gospodarstvo, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Kitajske oblasti so o Evergrandu v preteklih dneh previdno molčale, s čimer so izzvale predvsem proteste obupanih vlagateljev, analitike pa spodbudile k ugibanju o usodi nepremičninskega velikana.

Iz Evergrandove podružnične nepremičninske enote Hengda so sporočili, da so se dogovorili o načrtu za poplačilo obveznosti njihove obveznice z letnico 2025 v vrednosti 232 milijonov juanov (35,9 milijona dolarjev). Niso pa pojasnili, kaj bo s poplačilom obresti dolarske obveznice v vrednosti 83,5 milijona dolarjev, ki v četrtek dospevajo v plačilo. Še 47,5 milijona dolarjev mora družba poplačati do naslednje nedelje.

Dolg podjetja znaša več kot 300 milijard dolarjev

Evergrande je v preteklih dneh že priznal, da se spopada z izjemnimi pritiski, dolg koncerna pa znaša že več kot 300 milijard dolarjev. Kot so opozorili, svojih finančnih obveznosti morda ne bodo mogli izpolniti. Prvi mož Evergranda Šu Džjajin, nekoč najbogatejši Kitajec, je medtem napovedal, da bo podjetje kmalu izstopilo iz najtemnejšega obdobja v zgodovini podjetja.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!