SDH Žige Debeljaka vlade ni “prostovoljno obveščal” o dogajanju v SIJ

Gospodarski minister Matjaž Han je Slovensko industrijo jekla (SIJ) pozval, naj ponovno razmisli o izplačilu 5,8 milijona evrov dividend v času, ko jeklarska skupina prejema milijonske subvencije zaradi povišanih cen energentov. Če bodo dividende izplačali, pa naj vrnejo pomoč, je dejal. V nasprotnem primeru naj bi jo Finančna uprava Republike Slovenije izterjala. Javna agencija Spirit je obenem zamrznila nadaljnja izplačila pomoči za štiri podjetja jeklarske skupine, da preveri skladnost poslovanja z zakonom in pravili o državnih pomočeh. Minister Bojan Kumer pa je potrdil, da Slovenski državni holding (SDH), ki skrbi za državno naložbo v SIJ, vlade ni "prostovoljno obveščal" o dogajanju v jeklarski skupini. Dodal pa je, da SDH kot manjšinski delničar tudi z glasovanjem proti ne bi preprečil izplačila dividend in da je glasoval proti izplačilu nagrad.

Po tem, ko smo na N1 pisali, da Lastnikov SIJ dividendna omejitev ni dosegla in da bo v letu, ko sta podjetji SIJ Acroni in SIJ Metal med največjimi prejemniki pomoči zaradi visokih cen energentov, njuna obvladujoča družba Slovenska industrija jekla (SIJ) lastnikom izplačala 5,8 milijona evrov dividend, so na ministrstvu za gospodarstvo preučili, ali bi lahko zahtevali vračilo pomoči. Podjetja skupine SIJ so do zdaj prejela okoli 2,4 milijona evrov, do konca leta bo ta znesek glede na ocenjene stroške presegel pet milijonov evrov.

Kot smo pisali, je prvi podrobni pregled, ki so ga po naših informacijah opravili predstavniki različnih ministrstev, pokazal, da je izplačilo dividend v tem primeru kljub dividendni prepovedi v zakonu o pomočeh dopustno. Pomoč namreč prejemajo SIJ Acroni in SIJ Metal ter še dve manjši družbi jeklarske skupine, obvladujoča družba pa ne – prav ta pa je lastnikom izplačala dividende.

Preobrat

Danes pa je o tej temi spregovoril politični vrh in napovedal ukrepe.

Po naših informacijah so predstavniki koalicije na sestanku pri premierju Robertu Golobu pred sejo vlade ravnanje lastnikov SIJ enotno obsodili. O tej temi so nato govorili tudi na seji vlade.

Ko je ta še trajala, pa je z gospodarskega ministrstva prišlo sporočilo, da je minister Matjaž Han SIJ pozval k premisleku o izplačilu dividend (te morajo biti po sklepu izplačane do konca julija), javna agencija Spirit pa je zamrznila nadaljnja izplačila pomoči in uvedla nadzor nad štirimi hčerinskimi podjetji SIJ (SIJ Acroni, SIJ Metal Ravne, SIJ ZIP Center in SIJ Ravne Systems). Preverila bo skladnost izplačil z zakonom in pravili o državnih pomočeh.

Krepitev nadzora in vračilo neupravičenih pomoči

“Ko smo snovali zakon, je bilo jasno, da morajo pomoč dobiti podjetja, ki jo potrebujejo. Za to smo namenili ogromno denarja. Namen oziroma duh zakona je jasen. Moramo dati jasno sporočilo, da tovrstne prakse – na eni strani črpanje pomoči, na drugi pa izplačila dobička in nagrad poslovodstvu – niso sprejemljive,” je v izjavi po seji vlade dejal minister za okolje, podnebje in energijo Bojan Kumer.

Pojasnil je, da se je vlada seznanila z informacijo o izplačilu dobička v SIJ, ki jo je predložil sam, in meni, da je ravnanje podjetja v nasprotju z namenom zakona. Seznanila se je z informacijo ministrstva z gospodarstva o že omenjenih ukrepih, torej pozivu ministra in tudi zamrznitvi nadaljnjih izplačil ter uvedbi nadzora s strani agencije Spirit. Nadalje je vlada ministrstvu naročila, naj okrepi nadzor nad izvajanjem zakona in izvedbo vseh postopkov za vračilo neupravičenih pomoči. Fursu pa je naložila izterjavo neupravičeno izplačanih pomoči, ki naj se izvede “čim prej oziroma nemudoma”.

Po mnenju vlade je v 16. členu zakona o pomočeh, ki govori o nadzoru in vračilu pomoči, zadostna pravna podlaga, da lahko ministrstvo v primeru, kot je SIJ, zahteva vračilo oziroma da lahko podjetje prostovoljno vrne pomoč. “Želimo poslati jasen signal, da tovrstnih mahinacij ne bomo dovolili. Za tisto, kar ne bo prostovoljno vrnjeno, smo pozvali Furs, da prioritetno obravnava primer,” je dejal Kumer.

SIJ: Gre za povsem zakonito izplačilo

Minister Han je bil po navedbah Kumra v stiku s članom poslovodstva skupine SIJ, a ni znano, ali je vlada že prejela kakšen odziv jeklarskega podjetja.

Iz jeklarske skupine so nam na vprašanje, ali jih je kdo kontaktiral v zvezi z izplačilom dividend, odgovorili le, da so se “o izplačilu dividend družbeniki uskladili in tako bodo ravnali tudi v prihodnje, saj je to običajna praksa”.

Dodali so, da so družbeniki upoštevali predpise, pogoje izplačila dividend in zakon o gospodarskih družbah ter povsem zakonito izglasovali sklep o izplačilu zakonsko določene minimalne višine dividend. “Za sprejem te odločitve je bilo na skupščini konec maja na podlagi predloga uprave in nadzornega sveta doseženo popolno soglasje.”

Strm dvig prejemkov

Skupina SIJ je v zadnjem letu lastnikom izplačala za 56 milijonov evrov dividend. Velika večina, okoli 43 milijonov evrov, je pripadlo največjemu lastniku, podjetju Dilon v lasti Andreja Zubitskega, ki je tudi predsednik uprave.

Portal Necenzurirano.si pa danes poroča, da je skupina SIJ poleg tega ključnim poslovodnim osebam v lanskem letu izplačala 21 milijonov evrov prejemkov, kar je štirikrat več kot predlani. Kdo točno so ključne poslovodne osebe, v poročilu ni navedeno.

V SIJ so nam pojasnili, da gre za “več kot 20” zaposlenih. Poleg Zubitskega gre verjetno za štiri podpredsednike (Tibor ŠimonkaJevgenij ZverevVjačeslav Korčagin in Igor Malevanov), dva izvršna direktorja in 14 področnih direktorjev.

Je pa obvladujoča družba Dilon v lasti Zubitskega SIJ-u vrnila 24 milijonov evrov izposojenih sredstev. Nizozemska obvladujoča družba jeklarski skupini zdaj dolguje še 62 milijonov evrov, poroča Necenzurirano.si. V SIJ so nam na vprašanje, kaj je namen teh posojil, odgovorili, da tako upravljajo s presežno likvidnostjo SIJ:

Kumer o odnosu z GZS:

Kumer: Odnos z GZS je kontaminiran

Član poslovodstva SIJ je tudi Tibor Šimonka, ki je hkrati predsednik Gospodarske zbornice Slovenije (GZS). Ta je, spomnimo, kot članica delovne skupine tesno sodelovala z gospodarskim ministrstvom pri pripravi zakona o pomočeh gospodarstvu v energetski krizi. Šimonka je v zadnjem letu v vlogi predsednika zbornice večkrat javno pozival vlado, da mora bolj in hitreje pomagati gospodarstvu. Ti pozivi se nadaljujejo tudi v letošnjem letu.

“Dejansko sem razočaran. Če si boste zavrteli posnetke iz preteklih mesecev, boste videli, kako je Šimonka pozival, da je gospodarstvo v krizi, da so ukrepi vlade nezadostni, kljub temu da so bili skladni z evropskim semestrom in zdaj tudi statistika kaže, da so bili pravočasni in zadostni. Tovrstni pozivi so bili popolnoma nerelevantni. Danes se je pokazalo, da gospodarstvo uspešno posluje in ima dobičke,” je dejal Kumer.

Odnos z Gospodarsko zbornico Slovenije oziroma Šimonko je po besedah Kumra “kontaminiran”. Dejal je, da verjame, da tovrstnih praks v prihodnosti ne bo. Meni, da se podjetjem mora pomagati, ne smemo pa dovoliti, da gre denar za izplačilo dobička in – kot je dejal – “nesorazmernih prejemkov”.

plače v SDH in državnih podjetjih
Žiga Živulovič jr./Bobo

SDH ni “prostovoljno obveščal” vlade

Kumer je na novinarski konferenci po seji vlade potrdil tudi, da Slovenski državni holding (SDH) o dogajanju v SIJ ni obveščal resornih ministrstev ne vlade. “Prostovoljno nismo bili obveščeni,” je na naše vprašanje odgovoril Kumer, ki pa nato ni jasno odgovoril na naslednje vprašanje, ali je v redu, da vladajoče o potencialno spornih potezah lastnikov SIJ obveščamo mediji, ne pa SDH, ki je lastnik 25 odstotkov in ene delnice ter ima dva člana v nadzornem svetu.

Kumer je dejal, da sam nima pristojnosti za udeležbo na sejah nadzornega sveta SDH, ki jo nekateri ministri (denimo Han) imajo, in da vlada lahko ukrepa v okviru svojih pristojnosti.

V holdingu so nam na vprašanje, ali so, vedoč, da jeklarska skupina prejema državno pomoč, o izplačilih dividend in zvišanju prejemkov poslovodstva obveščali resorna ministrstva oziroma vlado kot ustanoviteljico SDH, odgovorili, da je “v skladu z zakonom bistvena naloga SDH gospodarno ravnanje s premoženjem in ustvarjanje donosov za Republiko Slovenijo”.

“Glasovanje države ni pomembno z vidika odločitve”

Jasno je, da je holding precej bolje in predvsem hitreje obveščen kot javnost. Poleg tega je SDH seznanjen tudi z dilemami v drugih (delno) državnih podjetjih, ki so prejela pomoč in zdaj predlagajo, da si delničarji ne izplačajo dividend. V Telekomu Slovenije in Cinkarni Celje je zaradi tega precejšnje nezadovoljstvo malih delničarjev. V Cinkarni je po včerajšnji skupščini, ki je potrdila neizplačilo dividend, napovedana tudi izpodbojna tožba. Na podlagi tega bi lahko v SDH predvideli, da odločitev o izplačilu dividend v SIJ ne bo sprejeta z odobravanjem. A SDH je glasoval za.

Pojasnili so nam, da je pri konkretni družbi SIJ država le 25-odstotni lastnik, tako da “glasovanje države ni pomembno z vidika odločitve”, in da se dividende družb v lasti države stekajo v proračun. “Če katerakoli družba v upravljanju SDH predlaga izplačilo dividend in finančni položaj družbe takšno izplačilo omogoča, mora SDH takšno izplačilo dividend potrditi.”

Iz poročila s skupščine ni razvidno, ali je imel holding kakšen pomislek pri visokih izplačilih vodstvu v lanskem letu. Iz SDH so nam v zvezi s tem pojasnili, da o njihovi višini odloča nadzorni svet, da pa so predstavniki SDH na skupščini glasovali proti politiki prejemkov, ki ni v skladu s priporočili SDH.

Kdo zastopa državo v nadzornem svetu SIJ

Država ima sicer dva predstavnika v nadzornem svetu SIJ. Prvi je Matej Bastič, ki je po podatkih v poslovnem registru solastnik podjetja Komunaprojekt nepremičnine. Mandat v SIJ je začel sredi leta 2021. Na skupščini pred dvema tednoma pa je bil v nadzorni svet družbe imenovan še Miha Resman, nekdanji član uprave kranjske Save, ki je pred leti skupaj s Šimonko nadziral Gorenjsko banko. Do lanske pripojitve k SDH je bil skupaj z Debeljakom tudi v upravnem odboru Družbe za upravljanje terjatev bank (DUTB).

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.