Letalski prevozniki odpovedujejo lete. Kako kaže na Brniku?

Gospodarstvo 24. Dec 202111:53 > 22:12 1 komentar
Potniki na letališču
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Številni letalski prevozniki zaradi omikrona odpovedujejo polete. Večjega vpliva odpovedi na brniško letališče za zdaj ni. Edina večja sprememba je manj poletov v London na začetku prihodnjega leta. "Upamo, da ne bo dolgoročnih in obsežnih posledic," dodajajo pri Fraportu Slovenija, ki upravlja ljubljansko letališče.

Irski nizkocenovni letalski prevoznik Ryanair je zaradi omikrona začel množično odpovedovati lete. V januarju bo število letov zmanjšal za tretjino, velik vpliv bodo odpovedi imele tudi na bližnje zagrebško letališče. Januarja je odpovedal 12 linij med Zagrebom in evropskimi mesti. Po nekaterih informacijah naj bi se povezave vrnile šele s poletnim urnikom.

Zaradi zaostrenih razmer, povezanih z epidemijo, lete odpovedujeta tudi ameriška ponudnika United in Delta. Na božični večer sta tako odpovedala približno 200 letov, več medcelinskih poletov pa je zaradi številnih bolniških odsotnosti pilotov odpovedala tudi Lufthansa.

Brnik za zdaj brez večjih sprememb

Val odpovedi za zdaj še ni pljusknil na brniško letališče, kjer večjih sprememb še ne občutijo. Za zdaj ni bilo še nobene odpovedi linije, bodo pa tedenska prilagajanja pri posameznih prevoznikih.

“Letalski prevozniki so med korono zelo prilagodljivi. Na tedenski ravni prilagajajo število letov glede na povpraševanje in omejitve ter ukrepe, povezane z epidemijo,” so dejali za N1.

Največja sprememba je za zdaj povezana le s poleti v London v prihodnjem letu, kamor letita Wizz Air (Luton) in Easyjet (Gatwick). Za prihodnje leto sta že zmanjšala tedensko frekvenco poletov, odgovarjajo pri Fraportu Slovenija.

Kam je mogoče leteti z Brnika?

Poleg Wizz Aira in Easyjeta so na ljubljanskem letališču prisotni še Aeroflot (trikrat tedensko v Moskvo), Air France (devetkrat tedensko v Pariz), Air Montenegro (dvakrat tedensko v Podgorico), Air Serbia (osemkrat tedensko v Beograd), Brussels Airlines (dvakrat tedensko v Bruselj), Flydubai (trikrat tedensko v Dubaj), LOT Polish Airlines (dnevno v Varšavo), Lufthansa (dvakrat dnevno v Frankfurt), Swiss International Airlines (trikrat tedensko v Zürich), Transavia (štirikrat tedensko v Amsterdam) in Turkish Airlines (petkrat tedensko v Carigrad).

Letos več potnikov, a še vedno občutno manj kot pred koronavirusom

Novembra so na Brniku oskrbeli 45.660 potnikov, kar je 95 odstotkov več kot novembra lani, ko so bila zaradi omejitev za obvladovanje epidemije potovanja zelo omejena, in 46 odstotkov manj kot novembra 2019, v prometno živahnem predkoronskem letu.

Čez ljubljansko letališče je skupno v 11 mesecih letos potovalo 385.247 potnikov, kar je 33,2 odstotka več kot v istem obdobju lani in 23 odstotkov potnikov iz istega obdobja v letu 2019. (STA)

PREBERITE ŠE:

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje