Minister Kumer: Počakajte z nakupom kurilnega olja, vlada bo cene regulirala

Gospodarstvo 01. Sep 202215:00 6 komentarjev

Minister za infrastrukturo Bojan Kumer je napovedal, da bo vlada v kratkem regulirala cene kurilnega olja. Ljudem zato svetuje, naj z nakupom tega energenta še počakajo.

Med ukrepi, s katerimi bo vlada ublažila stisko prebivalcev pred prihajajočo zimo, bo tudi regulacija cen kurilnega olja. “Predsednik vlade in tudi jaz sva že povedala, da vse več analiz kaže, da bo treba poseči tudi na trg, ki ne deluje, to je trg ekstra lahkega kurilnega olja. Delamo simulacije in izračune. Odločitev ni da ali ne, ampak le še, kako,” je danes dejal minister za infrastrukturo Bojan Kumer. “Upamo in želimo si, da bo ukrep čim prej sprejet.”

Cena kurilnega olja je bila februarja, pred začetkom vojne v Ukrajini, nekaj manj kot en evro na liter, nato pa je začela strmo rasti in konec junija dosegla skoraj 1,7 evra na liter. Julija je nekoliko padla, na okrog 1,35 evra, zadnja dva tedna pa spet raste. Trenutna cena je 1,54 evra na liter.

Kumer je pojasnil, da vlada tehta dve možnosti, mehko in trdo regulacijo. Šlo naj bi za omejitev oziroma reguliranje maloprodajne cene ali pa le omejitev marže trgovcev. “Nagibamo se k mehki regulaciji.”

Na konkretno vprašanje N1, ali naj torej ljudje v času, ko cene kurilnega olja rastejo, z nakupom še počakajo, je minister Kumer odgovoril: “Da, naj počakajo.”

V Sloveniji se s kurilnim oljem po podatkih statističnega urada ogreva okrog 14 odstotkov gospodinjstev.

N1

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje