MOL bo družbo OMV Slovenija predvidoma prevzel do konca junija

MOL bo prevzel OMV Slovenija
Žiga Živulović jr./BOBO

Potem ko je Evropska komisija včeraj prižgala zeleno luč madžarski naftni družbi MOL, da prevzame OMV Slovenija, so sprejem soglasja danes potrdili tudi v Murski Soboti, kjer ima sedež slovenska veja družbe.

“Skupina MOL, vodilno integrirano mednarodno naftno, plinsko, petrokemično in maloprodajno podjetje, ki je prisotno v srednji in vzhodni Evropi, je izpolnila vse pogoje za prevzem 92,25-odstotnega deleža v podjetju OMV Slovenija in prejela soglasje Evropske komisije k prevzemu,” so danes sporočili iz MOL Slovenija.

Na N1 smo že poročali, da so Madžari kupoprodajno pogodbo za prevzem drugega največjega trgovca z gorivi na slovenskem trgu podpisali že 7. junija 2021, na soglasje Evropske komisije pa čakali do včeraj.

Zaključek transakcije prevzema družbe OMV Slovenija je predviden do 30. junija, so napovedali v MOL.

“Trajna tržna konkurenca ostaja tudi po zaključku transakcije”

Kot so danes še pojasnili v slovenski veji naftne družbe, je poglobljena preiskava v Bruslju o predvidenem prevzemu omrežja OMV Slovenija pokazala, “da bo tudi po zaključku prevzema in ob izpolnitvi pogoja odprodaje določenega števila bencinskih servisov, h kateri se je zavezala Skupina MOL, slovenski trg naftnih derivatov ostal trajno konkurenčen”.

MOL se je namreč za izpolnjevanje vseh zahtev o tržni konkurenčnosti moral med drugim odreči nekaterim bencinskim servisom. Tako je britansko-nizozemska družba Shell marca letos postala lastnica 39 servisov – delno iz mreže MOL Slovenija in delno iz mreže OMV Slovenija.

Madžari so prepričani, da se bo tržna konkurenca v državi s tem poslom še okrepila, saj bo prisotnost močnega ponudnika z drugim največjim tržnim deležem povzročila pritisk na prevladujočega ponudnika, posledično pa bo slovenski potrošnik deležen boljših cen ter kakovostnejših produktov in storitev. Prevladujoči ponudnik naftnih derivatov v Sloveniji ostaja Petrol, ki ima skupno 318 bencinskih servisov, MOL pa bo imel po novem drugo največjo mrežo bencinskih servisov – s trenutnih 53 bo skočil na približno 120.

Do prejetja soglasja je MOL v avstrijski multinacionalki že imel 7,75-odstotni delež, za večinski prevzem pa bodo vzhodni sosedje odšteli 301 milijon evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.