Na degradiranem območju nekdanje tovarne Javor zaživela proizvodnja avtodomov

Gospodarstvo 18. Jan 202312:11
Občina Pivka Tourne mobil avtodomi
Foto: Občina Pivka

Občini Pivka je uspelo delno oživiti območje propadajočega kompleksa nekdanje tovarne Javor, v prihodnje pa bodo oživljanje dejavnosti na tem območju še podkrepili.

V pivško poslovno cono Javor je proizvodnjo nedavno preselilo vrhniško podjetje Tourne Mobil, ki izdeluje avtodome. Na novi lokaciji so tudi že izdelali prvi avtodom. V Občini Pivka so zadovoljni, da se na degradiranem območju nekdanje tovarne Javor po letih propadanja prebujajo gospodarske dejavnosti.

“Občina je ponosna, da je podjetje Tourne Mobil v relativno kratkem času uspelo vsaj delno oživiti propadajoči kompleks sredi Pivke in že preseliti proizvodnjo v obnovljene prostore,” so za STA pojasnili na občini.

Kot so dodali, je bil prvi avtodom Tourne Mobila, ki je bil izdelan na območju občine, prodan v tujino. Kupca je našel v nemškem Hannovru. Uveljavljeno podjetje za izdelavo avtodomov je proizvodnjo preselilo v Pivko, saj je na lokaciji propadajoče tovarne Javor videlo potencial, so pojasnili na občini.

Kot je predstavnik družbe Dani Mattias povedal za Primorske novice, so osem hektarjev velik kompleks kupili marca 2021 in že takrat napovedali selitev dela proizvodnje v Pivko. Trenutno je v obratu v Pivki zaposlenih 42 delavcev, ki so jih tja premestili z Vrhnike. V kratkem bodo dodatno zaposlili še približno pet delavcev, proizvodnje pa za zdaj ne nameravajo širiti, je dodal Mattias.

Občina Pivka Tourne mobil avtodomi Občina Pivka Tourne mobil avtodomi
Foto: Občina Pivka
Občina Pivka Tourne mobil avtodomi Občina Pivka Tourne mobil avtodomi
Foto: Občina Pivka
Občina Pivka Tourne mobil avtodomi Občina Pivka Tourne mobil avtodomi
Foto: Občina Pivka
Občina Pivka Tourne mobil avtodomi Občina Pivka Tourne mobil avtodomi
Foto: Občina Pivka

Oživitev območja propadajoče tovarne

Na občini Pivka poudarjajo prednosti oživljanja dejavnosti na območju poslovne cone Javor. Urejen in z vizijo upravljan prostor ob prometni cesti, ki povezuje evropske prometne tokove s Kvarnerjem in Dalmacijo, namreč po njihovem prepričanju omogoča velike razvojne možnosti tako za podjetje kot za celotno občino in njene prebivalce.

Na območju kompleksa bo po načrtih Občine Pivka v prihodnosti zaživelo še več različnih dejavnosti. Kot so na občini danes pojasnili za STA, je med drugim v načrtu izgradnja povezovalne ceste in kolesarske povezave med Kolodvorsko ulico in Snežniško cesto, za kar je občina že pridobila zemljišča.

Za območje proti središču Pivke, ki z objekti ni pozidano, pa se z lastnikom dogovarjajo, da se ga nameni za centralne dejavnosti, kot so poslovni prostori, trgovina, parkirišča, garaže in podobno, so dodali.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Komentari

Vaš komentar