Nadurno delo za zaposlene na Twitterju, sicer niso več dobrodošli

Gospodarstvo 16. Nov 202219:49 1 komentar
Elon Musk
PROFIMEDIA

Elon Musk, ki je nedavno kupil podjetje Twitter, je znova poskrbel za razburjenje. Tokrat zaradi zahteve, ki jo je dal zaposlenim: "Delati bo treba tudi preko delovnega časa, sicer v podjetju niste dobrodošli."

Elon Musk od prevzema Twitterja razburja s potezami v podjetju. Zadnja v vrsti teh je zahteva, ki jo je novi lastnik Twitterja zaposlenim posredoval po elektronski pošti. V sporočilu naj bi namreč zaposlene seznanil, da se bodo morali tisti, ki želijo ostati v podjetju, strinjati, da opravljajo tudi nadurno delo. Zaposleni, ki do četrtka zahteve ne bodo podpisali, bodo iz podjetja odslovljeni z odpravnino v višini treh mesečnih plač, poroča BBC.

Musk naj bi zaposlene tudi seznanil, da bodo morali delati z visoko intenziteto, če želijo, da se bo podjetje po vseh težavah, s katerimi se ubada zadnje čase, pobralo. Tisti, ki se bodo strinjali z novimi pogoji dela, pa bodo podvrženi tudi ocenjevanju. “Samo tisti z izjemno delovno uspešnostjo bodo dobili pozitivno oceno,” naj bi bilo med drugim zapisano v sporočilu. “Ne glede na to kakšno odločitev boste sprejeli, hvala za vaš trud in željo, da bi bil Twitter uspešen,” naj bi zaposlenim še sporočil Musk.

Tudi sicer poznavalci razmer pravijo, da se je kultura v podjetju od Muskovega prihoda popolnoma spremenila. “Pri Musku ne bo več večerij ob svečah ter igranja namiznega tenisa v podjetju, kar za zaposlene vsekakor predstavlja določen šok,” je razmere slikovito opisal analitik Dan Ives. Musk je med drugim ukinil tudi delo od doma.

Elon Musk je sicer znan deloholik, kar smo med drugim nedavno na N1 ugotavljali tudi v prispevku rubrike Poglobljeno, v katerem je razdelano življenje in delo najbogatejšega zemljana. Z najnovejšo Muskovo zahtevo zaposlenim v Twitterju se tako sklada tudi pričevanje enega izmed njegovih nekdanjih sodelavcev, ki je dejal, “vsi smo delali po 20 ur na dan, Elon je delal po 23 ur.”

Musk že ob prihodu odpustil množico zaposlenih

Elon Musk je sicer takoj po prevzemu Twitterja odpustil več tisoč ljudi. Potezo je opravičeval s tem, da podjetje dnevno ustvari več kot 4 milijone ameriških dolarjev (okoli 4 milijone evrov) izgube. Za izgubo je, poleg prevelikega števila zaposlenih, okrivil tudi “aktivistične skupine, ki pritiskajo na oglaševalce”.

Twitter se namreč ubada s hitrim padanjem prihodkov od oglaševanja. V zadnjem času so ga zapustili tudi nekateri veliki oglaševalci, med njimi General Motors, Volkswagen, Audi in Pfizer. Večina od njih je odšla zaradi zaskrbljenosti, da bo Musk po prevzemu Twitterja preveč sprostil pravila moderiranja in na platformo vrnil nekatere uporabnike, ki so bili zaradi svojih spornih stališč in širjenja dezinformacij pred tem z omrežja odstranjeni. Ob tem Musku preti še dodatno zmanjševanje pritoka oglaševalskega denarja zaradi ohlajanja svetovnega gospodarstva. Tako ni čudno, da je Musk že omenil tudi bankrot Twitterja.

Ob vsem Muska zapuščajo tudi številni vodilni kadi, zaradi česar so zaskrbljenost izrazili tudi ameriški regulatorji. Takšno dogajanje bi namreč lahko nakazovalo na nove nepravilnosti, ki so se morda že začele dogajati v podjetju. Twitter je bil že maja kaznovan zaradi nepooblaščene prodaje podatkov uporabnikov, zaradi česar je moralo podjetje plačati okoli 150 milijonov evrov kazni ter sprejeti nova pravila o varovanju zasebnosti.

Musk je razburjenje povzročil tudi med uporabniki, ko je napovedal, da bo začel zaračunavati za “modro kljukico”, ki na Twitterju označuje t. i. verificirane račune. Te se na to družbeno omrežje vračajo konec novembra.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje