Napoved hrvaškega hotelirja: To sezono bomo imeli velik problem

Gospodarstvo 02. Maj 202309:43 13 komentarjev
Turizem na Hrvaškem
Grgo Jelavic/PIXSELL/BOBO

Prvomajski prazniki so že dolgo prvi pravi preizkus za hrvaški turizem. K sosedom se je tudi letos odpravila kopica turistov, ki je najavila dobro poletno sezono. Vendar je hrvaški hotelir iz okolice Opatije kljub temu zaskrbljen. "Pred hrvaškim turizmom je namreč zelo velik problem," poudarja.

Pravi začetek turistične sezone je bil za naše južne sosede obetaven. Prvomajske praznike je, po poročanju portala Dnevnik.hr, na Hrvaškem preživljajo skoraj 170 tisoč ljudi. Polna veselih in nasmejanih ljudi je bila tudi Opatija, vendar hotelirja Milana Sesarja iz bližnjih Ičićev pred začetkom poletja skrbi.

Po njegovem mnenju je namreč pred hrvaškimi gostinci velik problem. “Naši hladilniki so polni rib, mesa in drugih živil, a bojim se, da jih ne bo imel kdo pripraviti in postreči,” je povedal za N1 Zagreb. Izkušeni gostinci in drugi turistični delavci namreč odhajajo iz turizma, nadomeščajo pa jih ljudje, ki dela v strežbi in hotelski dejavnosti niso vešči. “Ko pa se izučijo in prilagodijo, pa odidejo tudi oni,” je povedal.

Pomanjkanje delavcev predvsem v poletni sezoni “krpajo” z občasnimi delavci in študenti, ki pa nimajo zadostnega znanja. “Treba je znati jezike, pristopiti do gosta in mu prodati blago. Nekdo, ki je v službo prišel včeraj, tega pač ne bo znal,” je poudaril hrvaški hotelir.

Z vsesplošnim pomanjkanjem delavcev, tudi v gostinstvu in turizmu, se sooča veliko držav. A v EU nobena bolj kot Avstrija. Kot smo poročali, raziskava svetovalnega podjetja Ernes & Young Avstrijcem namreč slika črn scenarij: dobra polovica avstrijskih podjetij bo v naslednjih letih zaradi pomanjkanja kadra propadla ali drastično zmanjšala obseg poslovanja. V tem trenutku Avstrijci iščejo kar 230.000 delavcev, kar je res  alarmantna številka. Pri nas so v lovu za delavci, ki bodo polnili luknje pri gostincih, gostinci in hotelirji že lani ponujali precej višje plačilo, a jih vseeno niso našli dovolj. Težave se vlečejo že od epidemije. Po oceni sekcije za gostinstvo in turizem pri obrtno-podjetniški zbornici v gostinstvu in turizmu skupaj primanjkuje več kot 10.000 delavcev, zaradi česar slovenski gostinski lokali skrajšujejo tudi že delovni čas. 

Težave s kadri v turizmu in strežbi niso nove. Hrvaški turistični sektor se je že lani spopadal z velikim pomanjkanjem delavcev in številnimi težavami pri iskanju delovne sile.

Pred lansko sezono so Hrvati pogrešali 35 tisoč turističnih delavcev. Če tega pomanjkanja ne bi bilo, bi sosedje ustvarili za 106 milijonov evrov več prihodkov, kažejo izračuni. Dodatne preglavice pa delodajalcem povzročajo tudi tuje države, ki ribarijo v hrvaškem delavskem bazenu. Taka primera sta Avstrija in Nemčija, ki skušata z višjimi plačami privabiti tamkajšnje turistične delavce.

In prav z boljšimi plačami bi po mnenju hotelirja Sesarja zadržali več delavcev. Rešitev te težave pa vidi tudi v prenovi sistema, ki bi mlade prepričal, da na Hrvaškem ostanejo. “Prepričati jih je treba, da bodo lahko kakovostno živeli in bili zadovoljni s svojim delom,” je sklenil hrvaški hotelir.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje