Turizem ima po epidemiji drugačne težave: kje bodo vsi dobili delavce?

Gospodarstvo 10. Feb 202312:22 5 komentarjev
Hrvaška obala
PROFIMEDIA

Na Hrvaškem letos pričakujejo zelo dobro turistično sezono in trume obiskovalcev, vendar se znova soočajo z velikim pomanjkanjem sezonskih delavcev. Glavna konkurenta za pridobivanje kadra bosta Avstrija in Nemčija.

Letošnja poletna turistična sezona bo po lanski druga brez ukrepov, ki smo jih bili navajeni v času epidemije.

Na Hrvaškem, kjer Slovenci množično dopustujemo, pričakujejo nadgradnjo lanske sezone in vzpon na raven pred epidemijo.

Lanski turistični rezultati so se že močno približali predcovidnemu letu 2019, letos pa pričakujejo še dodatno rast zaradi prevzema evra in vstopa v schengensko območje, ki bo/je poskrbelo za večjo pretočnost na mejah.

“V letu 2023 je naš cilj popolno okrevanje turizma, doseganje predpandemičnih turističnih rezultatov na ravni celotne države ter še močnejša disperzija turističnega prometa v pred in posezoni,” je v začetku leta pričakovanja za 2023 strnil direktor Hrvaške turistične skupnosti Kristjan Staničić.

Preberite še: Kampiranje kot luksuz: kampi na Hrvaškem višajo cene in opuščajo fiksne cenike

Epidemija pozabljena, a ima turizem novo težavo

A za razliko od let 2020 in 2021, ko je bila glavni nasprotnik uspešne sezone epidemija koronavirusa in z njo povezani ukrepi, je v zadnjih dveh letih glavni izziv iskanje delovne sile.

Turistični sektor se je že lani spopadal z velikim pomanjkanjem delavcev in številnimi težavami pri iskanju delovne sile, nič drugače pa ne bo niti letos. Na Hrvaškem so po koncu lanske turistične sezone izračunali, da bi z izpopolnjeno delovno silo lahko ustvarili za 800 milijonov kun (106 milijonov evrov) več prihodkov, kot so jih.

Tudi zadnje poročilo Evropske potovalne komisije (ETC) kot glavne izzive turizma poudarja prezasedenost in pomanjkanje delovne sile ter negotovost, povezano z energetsko krizo in inflacijo.

“Zdi se, da so našteti razlogi manj resni, kot je bila epidemija,” so zapisali.

Hrvati so se že pred lansko sezono “pogrešali” 35 tisoč delavcev, težave pa bodo imeli tudi pred letošnjo. Kot so ugotavljali na zadnjem zaposlitvenem sejmu, je iskanje sezonskih delavcev že v polnem teku. Po ocenah turističnega sektorja bo letos potrebnih od 10 do 15 odstotkov več zaposlenih kot lani, iskanje le-teh pa še nikoli ni bilo težje, saj se turizem vrača v vse države, brez omejitev, vsi pa imajo enak izziv – kako zapolniti sezonska delovna mesta, piše N1 Zagreb.

Preberite še: Množične podražitve razjezile Hrvate, minister ostro nad trgovce

Najbolj iskani poklici

Prodajalci, natakarji, kuharji, skladiščniki in natakarji/sobarice.

Natakar, Hrvaška
PROFIMEDIA

Glavni tekmici Avstrija in Nemčija

Glavno težavo oziroma konkurenta Hrvatom predstavljata Nemčija in Avstrija, ki prav tako iščeta delavce na področju balkanske regije. Po podatkih N1 Zagreb naj bi samo Avstrija potrebovala 40.000 delavcev, Nemčija pa še 50.000. Obe omenjeni državi ponujata višjo plačo kot Hrvati. Zato se nekomu, ki prihaja iz BiH, bolj splača podaljšati pot bolj na sever.

Avstrija na primer ponuja veliko večjo izbiro, saj imajo več kot 48.000 gostinskih lokalov, skoraj 16.000 hotelov in več kot 18.000 podjetij, specializiranih za športne dejavnosti. Avstrijski turistični sektor neposredno zaposluje približno 300.000 ljudi, približno 700.000 delovnih mest pa je neposredno povezanih s turističnim sektorjem.

Predsednica sindikata delavcev Istre, Kvarnerja in Dalmacije (SIKD) Marina Cvitić je že lani opozorila, da je v turizmu nujen dvig plač, še posebej ob naraščajoči inflaciji. Da bi se delavci vrnili, bi morali plače zvišati za najmanj 50 odstotkov, je prepričana.

Preberite še: Letošnji dopust bo še dražji: učinek maščevalnega turizma še ni popustil

Avstrijci zelo aktivni na Hrvaškem

Avstrija je lani izdala 32.000 delovnih dovoljenj za delavce iz tretjih držav, od tega največji del za delo v gradbeništvu in turizmu. Avstrijska podjetja že več let aktivno iščejo delovno silo na Hrvaškem, predvsem za turizem.

Po podatkih hrvaškega zavoda za zaposlovanje je lani iz evidence brezposelnih zaradi zaposlitve v tujino odšlo 3.660 oseb, samo decembra pa je bilo takih primerov 525. To so samo primeri, ko so bili ljudje prijavljeni na zavodu za zaposlovanje.

Ob močnih tekmicah pri privabljanju zaposlenih pa je velika težava tudi močno izpraznjen bazen delovne sile v celotni regiji.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje