Nemško pomanjkanje delavcev je tempirana bomba

Gospodarstvo 06. Maj 202317:32 6 komentarjev
obiranje zelenjave v Nemčiji
PROFIMEDIA

Nemčija beleži rekordno nizko raven brezposelnosti, pomanjkanje usposobljenih delavcev pa ostaja ena osrednjih težav, s katerimi se sooča največje gospodarstvo v območju evra. Podjetniki iz različnih sektorjev so za nemški Deutsche Welle pojasnili, kako globoka je dejansko kriza pomanjkanja kadra.

Nemška podjetja že več let opozarjajo pred tempirano bombo pomanjkanja usposobljenih delavcev, poroča Deutsche Welle (DW). Problematika že dolgo vzbuja skrbi, a se je v zadnjem času skrb še okrepila. Podjetja iz različnih sektorjev pravijo, da težko najdejo potrebne delavce in da se razmere še poslabšujejo.

Nemška vlada vidi priseljevanje kot eno izmed rešitev. V prihodnjih tednih bo po pričakovanjih sprejela obsežno reformo zakonodaje o priseljevanju, s čimer naj bi Nemčija postala privlačnejša destinacija za tuje delavce.

“Če ne bomo ukrepali, bo Nemčiji do leta 2035 primanjkovalo sedem milijonov delavcev,” je za Financial Times povedal minister za delo Hubertus Heil. Strinja se z nemškimi poslovneži, prepričanimi, da bo pomanjkanje delavcev kmalu načelo nemško gospodarsko rast, če je še ni.

Podjetja in sindikati iz različnih sektorjev, ključnih za nemško gospodarstvo, so se strinjali, da je pomanjkanje kvalificiranih delavcev največja ali druga največja težava. Izpostavili so še težave v dobavni verigi. Pomanjkanje kvalificiranih delavcev ogroža cilj Nemčije, da postane bolj digitalizirana in tehnološko inovativna, pravi Jörg Mayer iz podjetja Spectaris, ki zastopa nemška podjetja na področju optike, fotonike in medicinske tehnologije.

nemški delavci
PROFIMEDIA

Nizka brezposelnost, a še vedno premalo delavcev?

Kljub skrbi posameznih panog nekateri strokovnjaki opozarjajo na rekordno visoko stopnjo zaposlenosti v Nemčiji in rekordno nizko stopnjo brezposelnosti kot dokaz, da kriza na trgu dela ni tako huda, kot se zdi. Lani je bilo zaposlenih približno 45,6 milijona Nemcev. To je več kot kadarkoli po letu 1990. Stopnja brezposelnosti pa se je znižala na 2,8 odstotka.

Nemški strokovnjak za trg dela Simon Jäger je v začetku leta za DW dejal, da visoka stopnja zaposlenosti “govori proti pomanjkanju kvalificiranih delavcev”. Raziskovalec nemškega Inštituta za raziskave zaposlovanja (IAB) Enzo Weber pa pravi, da je delovne sile zdaj manj in da takšnih razmer na trgu dela še ni bilo. Visoka stopnja zaposlenosti je dala delavcem večji vpliv pri pogajanjih z delodajalci. Pomanjkanje kvalificiranih delavcev pa je po njegovih besedah posledica dramatičnega povečanja zahtev podjetij in ne zmanjšanja števila razpoložljivih delavcev. Predvideva, da se bo število razpoložljivih delavcev zmanjšalo v tem desetletju, ko se bodo upokojevali pripadniki Baby Boom generacije.

nemški delavci
PROFIMEDIA

Pridite delat v Nemčijo, a se prej naučite nemščine

Minister Hubertus Heil, ki vodi reformo priseljevanja, je trdno prepričan, da bodo zakonodajne spremembe izboljšale razmere. Zakon bo ublažil stroge nemške zahteve za tuje kvalificirane delavce. Nemčija bo začela tudi oglaševalsko kampanjo, v kateri nameravajo državo predstaviti kot privlačno in gostoljubno.

Industrija je glede napovedane reforme previdno optimistična, številni vztrajajo, da spremembe niso dovolj obsežne. Kritik je deležna predvsem zahteva, da morajo bodoči delavci govoriti nemško, česar reforma ne spreminja. “Zahteva je pretirana. Danes za delo v večini industrij zadostuje dobra angleščina,” je kritičen Thilo Brodtmann iz združenja VDMA.

Večina se strinja tudi, da bi morala država zmanjšati birokracijo, s katero se soočajo tuji delavci, ki želijo delati v Nemčiji. Prav tako so prepričani, da bi morala država povečati naložbe v izobraževanje in usposabljanje domače delovne sile.

Nobena druga država v Evropski Uniji s pomanjkanjem delovne sile nima toliko težav kot Avstrija. V tem trenutku Avstrijci iščejo kar 230.000 delavcev, kar je alarmantna številka. Imajo silno resen problem. Kako ga rešujejo?

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje