Nova Forbesova lestvica: poglejte, kdo so najbogatejši ljudje na svetu

Gospodarstvo 04. Maj 202321:13 0 komentarjev
denar v zraku
PROFIMEDIA

Kriza se pozna tudi v denarnicah milijarderjev, skoraj polovica jih je revnejših kot pred dvema letoma. Samo lani so izgubili skoraj 100 milijard ameriških dolarjev. A vsi premoženja niso izgubili, nekateri so postali tudi bogatejši.

Kriza je udarila tudi milijarderje, sodeč po Forbesovi lestvici najbogatejših je polovica milijarderjev revnejših kot leta 2021. Najbogatejši Zemljan je Francoz Bernard Arnault, ki si skupaj z družino lasti proizvajalca in prodajalca luksuznega blaga LVMH. Na drugem mestu mu sledi prvi mož Tesle in Twitterja Elon Musk, tretje mesto pa pripada ustanovitelju Amazona Jeffu Bezosu.

Če ste se spraševali, koliko ljudi ima pod palcem več kot milijardo premoženja, je odgovor 2.640. Njihovo bogastvo je težko 12,2 bilijona ameriških dolarjev.

A je skoraj polovica milijarderjev revnejših kot pred letom dni. Skupaj so izgubili kar 500 milijard dolarjev. Med največjimi poraženci je Musk, ki je lani izgubil 40 milijard dolarjev. Zanj sta bila usodna tako nakup Twitterja kot padec vrednosti delnic Tesle.

Elon Musk
Mike Blake/REUTERS

Zaradi tega je Musk izgubil mesto najbogatejšega Zemljana, na to mesto pa se je prvič povzpel Arnault. Podjetje Arnaultevih pod svojim okriljem združuje številne luksuzne znamke, kot so Louis Vuitton, Dior, Tiffany&Co., Givenchy in Kenzo.

Bernard Arnault
PROFIMEDIA

Premoženje Arnaulta in njegove družine je ocenjeno na 211 milijard dolarjev. 74-letni Francoz je od lanskega merjenja premoženja pridobil 53 milijard dolarjev – več kot katerikoli milijarder – in se tako prvič zavihtel na čelo Forbesove lestvice. Postal je šele tretji človek v zgodovini, ki je pridobil tolikšno bogastvo. Doslej je to uspelo Musku in Bezosu.

Največ je izgubil Bezos

Združene države Amerike imajo sicer še vedno največ milijarderjev. Na seznamu jih je 735, težki so 4,5 bilijona dolarjev. Na drugem mestu je Kitajska, kjer imajo 562 milijarderjev, vrednih dva bilijona dolarjev. Sledi Indija s 169 milijarderji, vrednimi 675 milijard dolarjev.

25 najbogatejših na Forbesovi lestvici ima skupaj 2,1 bilijona dolarjev, kar je 200 milijard dolarjev manj kot lani. Največ je izgubil Bezos, potem ko so delnice Amazona strmoglavile za 38 odstotkov. Vrednost Bezosovega premoženja so pri Forbesu ocenili na 114 milijard dolarjev, kar je 57 milijard dolarjev manj kot pred enim letom.

Jeff Bezos
Profimedia

S tokratne lestvice 25 najbogatejših Zemljanov pa sta izpadla ustanovitelj kitajskega podjetja ByteDance, ki ima v lasti družbeno omrežje TikTokDžang Jiming in ustanovitelj platforme za trgovanje s kriptovalutami Binance Čangpeng Džao. Džang je s 25. padel na 26. mesto, medtem ko je Čangpeng z 19. mesta zdrsnil na 167. mesto, navaja Forbes.

Po prekinitvi pogodbe z znamkama Adidas in Balenciaga med milijarderji ni več ameriškega reperja Kanyeja Westa. Po njegovih besedah naj bi izgubil dve milijardi dolarjev.

kanye west
Profimedia

Premoženja pa na drugi strani ni povečal le Arnault. Ustanovitelj Inditexa in lastnik Zare Amancio Ortega je pridobil 17,7 milijarde dolarjev, soustanovitelj Bloomberga in nekdanji župan New Yorka Michael Bloomberg je premoženje povečal za 12,5 milijarde dolarjev, mehiški telekomunikacijski mogotec Carlos Slim Helú pa za 11,8 milijarde dolarjev.

Med 25 najboljših sta se letos uvrstila tudi dva nova milijarderja: kanadski medijski mogotec David Thomson in soustanovitelj družbe Nike Phil Knight.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!