Nove bone boste lahko uveljavljali že ta vikend

Turizem v Izoli
Srdjan Živulović/BOBO

Če bo vse po pričakovanjih, bo nove turistične bone, ki bodo tokrat namenjeni širšemu naboru storitev s področja gostinstva, turizma, športa in kulture, mogoče koristiti že v petek ali soboto.

Če ne bo težav, bo nove bone za gostinstvo, turizem, šport in kulturo mogoče uporabiti že v petek ali soboto. Kot je za N1 povedala predstavnica za odnose z javnostmi na gospodarskem ministrstvu Karin Jurman Marn, je začetek njihove uporabe odvisen od potrditve in objave izvedbene uredbe, ki bo določala način unovčitve bonov, povračilo sredstev Fursa in vodenje evidence, v uradnem listu.

Jurman Marn je pojasnila, da bo vlada uredbo sprejela na jutrišnji seji. Če bo uredba v uradnem listu objavljena še isti dan, bo bone mogoče koristiti že od petka, če bo uredba v uradnem listu objavljena v petek, pa od sobote.

Da se bodo novi boni lahko unovčevali, ko bosta zakon in uredba objavljena v uradnem listu, so za N1 potrdili tudi na Fursu. “Zakon je bil v uradnem listu objavljen včeraj, uredbo pa mora še sprejeti vlada. Po predvidevanjih bi bilo mogoče tudi nove bone začeti unovčevati konec tega tedna. Takoj ko bo znan točen datum, bomo o tem obvestili javnost,” so sporočili.

Danes še napis, da do bonov niste upravičeni

Nekateri, ki na strani eDavkov že danes preverjate, ali vam pripadajo novi boni, boste prebrali obvestilo, da do bona niste upravičeni. Jurman Marn je pojasnila, da je napis takšen zato, ker bonov še niso zagnali, platforma pa je nanje že pripravljena.

Boni za gostinstvo, turizem, šport in kulturo
N1

100 evrov za odrasle, 50 evrov za mladoletne

Vrednost novih bonov za gostinstvo, turizem, šport in kulturo je 100 evrov za odrasle, za mladoletne pa 50. Prejeli jih bodo vsi, ki so na dan 30. junija imeli stalno bivališče v Sloveniji, unovčiti pa jih bo mogoče do konca tega leta za širši nabor storitev s področja gostinstva, turizma, športa in kulture. To bo veljalo za storitve, ki so v celoti izvedene in koriščene v Sloveniji.

“Z bonom boste lahko šli na večerjo, koncert, športni dogodek. Lahko si boste plačali letno ali del karte za fitnes,” je nedavno dejal državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo Simon Zajc. Z novimi boni si boste lahko plačali tudi ogled gledališke predstave, filma, obiskali muzej, športni dogodek, živalski ali botanični vrt in podobno. 

Tako kot turistični boni iz lanskega leta, ki veljajo do konca letošnjega decembra, bodo tudi novi boni evidentirani v informacijskem sistemu Fursa. Tudi nove bone bo mogoče podaljšati do šest mesecev in bodo prenosljivi znotraj ožjih družinskih članov.

Kot smo že poročali, unovčevanje novih bonov ne bo vplivalo na stare in obratno. Stari turistični boni še vedno veljajo do konca letošnjega decembra. So se pa spremenili pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov, in sicer jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprli letos.

Tudi v praksi bo unovčevanje novih bonov potekalo podobno, kot poteka unovčevanje turističnih bonov. Stranka bo ob naročilu storitve izpolnila obrazec in ponudniku predala osebni dokument, ponudnik bo ustrezno vrednost bona rezerviral v Fursovem sistemu. Ko bo storitev izkoriščena, bo vrednost računa unovčena z bona, Furs pa jo bo povrnil ponudniku.

Kot smo že poročali, je ukrep novih bonov ovrednoten na 192,2 milijona evrov. Če vam pripadajo boni oziroma kolikšen del bonov še lahko unovčite, lahko preverite tukaj.

Največ lanskih bonov unovčenih na Obali in v hotelih

Od 16. junija 2020, ko je bilo omogočeno unovčevanje turističnih bonov, pa do nedelje, 11. julija, je bila unovčena nekaj več kot polovica turističnih bonov, in sicer 51,5 odstotka oziroma 1.054.378 turističnih bonov. Skupna vrednost unovčenih turističnih bonov je 149.679.446,62 evra oziroma 41,9 odstotka od zneska vseh potencialno unovčenih bonov, kot so sporočili na Fursu. Skupno je do bonov upravičenih 2.047.261 državljanov Slovenije.

Prvih deset občin po številu unovčenih bonov

Največ turističnih bonov je bilo doslej unovčenih na Obali, predvsem v Piranu. Sledijo Kranjska Gora, Moravske Toplice, Izola in Brežice.

1. Piran

2. Kranjska Gora

3. Moravske Toplice

4. Izola

5. Brežice

6. Bohinj

7. Podčetrtek

8. Bled

9. Koper

10. Ankaran

Prvih deset tipov nastanitve po številu unovčenih bonov

Glede na tip nastanitve je največ posameznikov z bonom prenočilo v hotelu (455.660 ljudi), zatem v apartmaju (124.557), apartmajskem naselju (79.019), kampu (71.056) ter sobi, počitniškem stanovanju ali počitniški hiši (43.147). Najmanj ljudi je prenočilo v marinah (595) in motelih (1.263).

1. Hotel

2. Apartma

3. Apartmajsko naselje

4. Kamp

5. Soba, počitniško stanovanje ali počitniška hiša

6. Prenočišča

7. Turistična kmetija

8. Druge oblike bivanja na prostem

9. Penzion

10. Gostišče