Letošnji turistični boni v vrednosti 100 in 50 evrov

Gospodarstvo 17. Jun 202117:07 > 18. Jun 2021 15:08 2 komentarja
Piran
Srdjan Zivulovic/ Bobo

Vlada je potrdila interventni zakon, namenjen predvsem pomoči panogama gostinstva in turizma. Največ denarja bo šlo za turistične bone, ki jih bodo prejeli vsi državljani – polnoletni po 100 evrov, mlajši 50 evrov.

Vlada je sprejela predlog težko pričakovanega zakona o interventnih ukrepih za pomoč gospodarstvu in turizmu pri omilitvi posledic epidemije covida-19 v skupni vrednosti 243,5 milijona evrov. Interventni zakon je primarno usmerjen na področje turizma in gostinstva, industrije srečanj, športa in kulture.

Kot je na novinarski konferenci poudaril Simon Zajc, državni sekretar na ministrstvu za gospodarski razvoj in tehnologijo, na vladi verjamejo, da interventni zakon naslavlja največje, najbolj akutne izzive, s katerimi se gospodarstvo srečuje.

Boni v vrednosti 100 in 50 evrov

Kot omenjeno, zakon prinaša nove bone v vrednosti 192,5 milijona evrov. Namenjeni so predvsem izboljšanju gospodarskega položaja na področju potrošnje v gostinstvu, turizmu, športu in kulturi. Bone bodo prejeli vsi državljani, in sicer odrasli v vrednosti 100 evrov, mladoletni pa 50 evrov. Tako kot lanskoletni bodo tudi letošnji boni veljali do konca letošnjega leta z možnostjo podaljšanja do šest mesecev in bodo prenosljivi znotraj ožjih družinskih članov.

Strunjan
Stane Klemenc /Bobo

Letošnjih bonov ne bo treba nujno koristiti v enem kosu in so deljivi. Mogoče jih bo unovčiti v vseh dejavnostih, ki jih zakon navaja, in po Zajčevih besedah gre za obširen nabor. Boni se bodo torej lahko uporabljali na področju gostinstva, turizma, športa in kulture. “Z bonom boste lahko šli na večerjo, koncert, športni dogodek. Lahko si boste plačali letno ali del karte za fitnes,” je med drugim dejal Zajc.

Kot je še omenil državni sekretar na ministrstvu za gospodarstvo, novi boni ne vplivajo na stare in obratno. Postopki za unovčitev pa ostajajo enaki in bodo zabeleženi kot dobroimetje v informacijskem sistemu Fursa. So se pa spremenili pogoji za unovčenje lanskih turističnih bonov na način, da jih državljani lahko unovčijo tudi pri sezonskih ponudnikih namestitev in pri tistih, ki so svoja vrata odprli letos.

Ali vam pripadajo turistični boni oziroma kakšen del še lahko unovčite, lahko preverite tukaj.

Manj kot polovica izkoristila lanskoletne bone

Sicer pa je bilo do 15. junija unovčenih skupaj 46,6 odstotka turističnih bonov iz leta 2020 v skupni vrednosti dobrih 136 milijonov evrov. Spomnimo, da so prve bone za pomoč turistični panogi lani sprejeli v tretjem protikoronskem zakonu. Prejeli so jih vsi prebivalci Slovenije, odrasli za 200 evrov, mladoletni pa za 50 evrov. Največ bonov smo koristili v obalno-kraški in gorenjski regiji.

Kaj predvideva zakon?

V predlogu zakona so navedeni naslednji ukrepi:

  • turistični boni za vse državljane: 100 evrov za starejše od 18 let, 50 evrov za mlajše,
  • 20 milijonov vreden ukrep subvencioniranja skrajšanega delovnega časa,
  • financiranje regresa za letni dopust v višini 1.024 evrov prizadetim podjetjem v izbranih panogah,
  • delno povračilo stroškov organizacije srečanj in dogodkov,
  • denarno povračilo stroškov produkcije filmov oz. avdiovizualnih del,
  • delno povračilo izpada prihodkov upravljalcem žičniških naprav,
  • oprostitev plačila povračila za vodo.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje