Vrtovec enako kot Šircelj: Ne gre za predvolilne bonbončke, ampak bonboniere

Gospodarstvo 30. Jan 202213:48 > 15:594 komentarji
Jernej Vrtovec
Borut Živulovič/BOBO

Včeraj je vlada sprejela predlog ukrepov za omilitev posledic visokih cen energentov. "Ne gre za predvolilne bonbončke, ampak bonboniere," je danes povedal minister za infrastrukturo Jernej Vrtovec.

Takšne ukrepe, kot jih je sprejela vlada, po besedah ministra Jerneja Vrtovca predlaga tudi Evropska unija. “Ne gre za predvolilne bonbončke, ampak bonboniere, ki jih dajemo tistim, ki jih potrebujejo,” je dejal Vrtovec.

Ukrepe, ki jih je vlada financirala pretežno z zadolževanjem, je kot bonboniere in ne bonbončke, v intervjuju za N1 ocenil tudi minister za finance Andrej Šircelj.

S predlaganimi ukrepi bo vlada po besedah ministra Vrtovca ljudem omogočila, da bodo lažje shajali čez zimo. “Če se bo, zlasti pri elektriki, izkazalo, da težave z drago električno energijo ostajajo, potem bo vlada sprejela dodatne ukrepe,” je rekel. Trenutni predlogi bodo namreč veljali tri mesece – od februarja do aprila. Napovedi regulatorja sicer, tako Vrtovec, kažejo, da se bo trg energentov do aprila stabiliziral.

Kakšne predloge ukrepov je sprejela vlada?

Najranljivejšim skupinam prebivalstva bo namenila enkratni solidarnostni energetski dodatek v višini 150 evrov. Energetski vavčer bo prejelo kar 710.000 državljanov. Med upravičenci so upokojenci, prejemniki denarne socialne pomoči, upravičenci do otroškega dodatka in dodatka za veliko družino ter rejniki. Podrobnejši seznam prejemnikov je na voljo tukaj. Energetski vavčer bo upravičencem izplačan do 15. aprila. Sredstva bodo izplačana iz podnebnega sklada. To je skladno s priporočili Evropske komisije, je poudaril minister Vrtovec.

Gospodinjstva bodo prav tako za tri mesece oproščena plačevanja omrežnine, povprečna položnica za elektriko bo nižja za okoli 35 odstotkov. “To se ne zajeda v državni proračun, ampak v družbo Borzen. Predviden je izpad v višini 20 milijonov evrov,” je poudaril Vrtovec. Manko bodo tudi imela distribucijska podjetja. “To je bilo treba narediti, da razbremenimo ljudi, ki plačujejo drago elektriko,” je povedal Vrtovec.

Z zakonsko rešitvijo pa izboljšujejo tudi položaj etažnih lastnikov v večstanovanjskih stavbah, ki se ogrevajo iz skupnih kotlovnic na zemeljski plin. V slabšem položaju so se namreč znašla gospodinjstva, ki se jih je obravnavalo kot poslovne odjemalce. V to zakonsko rešitev je letošnja kurilna sezona že zajeta. Ministrstvo se bo sestalo z upravniki večstanovanjskih stavb in doreklo izvajanje te pravne podlage. “Ponekod so se položnice podražile za 300 ali 400 odstotkov. Verjamem, da smo s tem naredili velik korak naprej,” je povedal minister.

“Povečati moramo energetsko neodvisnost”

“Ne smemo pozabiti na srednje in dolgoročne ukrepe,” je še poudaril infrastrukturni minister. Rešitve vidi v povečanem vlaganju v obnovljive vire energije in ostale tehnologije. Pri tem je izpostavil jedrsko energijo. “S temi vlaganji moramo povečati naš energetsko neodvisnost. Naš energetski sistem moramo narediti bolj odporen in prožen, da se bo lahko v prihodnje odzival na nestanovitnost cen,” je rekel.

Komentari

Vaš komentar