Odpuščal bo tudi Spotify, delo bo izgubilo šest odstotkov zaposlenih

Gospodarstvo 23. Jan 202322:08 0 komentarjev
Spotify
PROFIMEDIA

Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih oziroma okoli 600 od okrog 9.800 svojih delavcev. "Pri naložbah sem bil preveč ambiciozen, zato smo vlagali hitreje od rasti naših prihodkov," je kot razlog za odpuščanja navedel direktor Spotifyja Daniel Ek. Za odpravnine odpuščenih delavcev bo namenjenih 50 milijonov dolarjev.

Švedski ponudnik storitve za pretočno predvajanje glasbe Spotify bo odpustil šest odstotkov zaposlenih, kar pomeni okoli 600 delavcev. Kot so danes pojasnili v družbi, so bili pri naložbah preveč ambiciozni in so prehitevali rast prihodkov. Gre za še eno v vrsti nedavnih napovedi odpuščanj v tehnološkem sektorju.

Tehnološko podjetje, ki je imelo konec lanskega septembra več kot 9.800 zaposlenih za polni delovni čas, mora po besedah glavnega izvršnega direktorja družbe Daniela Eka, postati učinkovitejše. Kot je dejal, je upal, da bodo ohranili vzgon iz obdobja epidemije in da bodo zaradi široko zastavljenega globalnega poslovanja imuni na posledice upočasnjenega oglaševanja.

Kot poroča nemška tiskovna agencija dpa, je Ek oglaševanje spremenil v drugi vir dohodka podjetja poleg naročnin, hkrati pa se zatekel k dragim nakupom na področju podkastov.

“Pri naložbah sem bil preveč ambiciozen, zato smo vlagali hitreje od rasti naših prihodkov. To je razlog za zmanjšanje števila zaposlenih. Za vse v celoti prevzemam odgovornost,” je še izpostavil Ek.

Spotify bo tako za odpravnine odpuščenih delavcev namenil 50 milijonov dolarjev.

Na krilih rasti iz obdobja pandemije je podjetje do konca lanskega septembra povečalo število zaposlenih za več kot 30 odstotkov oz. za 2400 dodatnih delovnih mest. Tedaj je imel Spotify 456 milijonov strank globalno, od tega 195 milijonov plačljivih naročnikov.

Odpuščanja je v zadnjih tednih napovedalo že več tehnoloških podjetij. Tehnološka podjetja so namreč v času visoke inflacije in šibke gospodarske rasti utrpela nižje prihodke od oglaševanja.

Po Twitterju in Amazonu bo množično odpuščal še Microsoft

Ameriški tehnološki velikan Microsoft namerava v prihodnjih mesecih odpustiti skupno 10.000 zaposlenih, Google pa 12.000. Reze so med drugim napovedali tudi pri Twitterju, spletnem trgovcu Amazonu, v družbi za razvoj programske opreme Salesforce in v Googlovi krovni družbi Alphabet.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!