Prihajajo nove cene goriva: za koliko bodo nižje?

Gospodarstvo 04. Dec 202311:59 5 komentarjev
Cene goriva se bodo spremenile
Foto: Žiga Živulović jr./BOBO

Od jutri bodo cene goriva občutno nižje. Po vladni spremembi trošarin in največjih dovoljenih marž bosta ceni bencina in dizelskega goriva na bencinskih servisih izven avtocest ob polnoči padli. Cenejše bo tudi kurilno olje.

Po vladnem znižanju trošarin in najvišjih dovoljenih marž se bosta ceni bencina in dizelskega goriva ob polnoči znižali. Do 18. decembra bo za liter bencina izven avtocestnega omrežja treba odšteti 1,421 evra, za liter dizla pa 1,461 evra za liter dizelskega goriva. Liter bencina se bo tako pocenil za 8,7 centa, liter dizla pa za 8,3 centa.

Čeprav vlada trošarin in marž za kurilno olje ni spreminjala, bo tudi tu cena nižja, in sicer za 1,3 centa. Po novem bo treba odšteti 1,119 evra za liter.

Pred tokratno spremembo je liter bencina stal 1,508 evra, kar je pri 50-litrskem rezervoarju zneslo 75,4 evra. Po novem bodo vozniki za isto količino odšteli 71,05 evra in prihranili 4,35 evra. Podobno velik bo tudi prihranek pri polnjenju 50-litrskega rezervoarja z dizelskim gorivom, za katerega bo treba od jutri plačati 73,05 evra oziroma 4,15 evra manj kot pred spremembo cene.

Nekaj manj bo treba plačati tudi za liter kurilnega olja. Ob nakupu 1.000 litrov bo treba prodajalcu plačati 1.119 evrov, če odmislimo stroške prevoza. To pomeni 13 evrov prihranka v primerjavi z današnjo ceno kurilnega olja.

Ministrstvo napoveduje, da se bodo cene bencina, dizla in kurilnega olja tudi v prihodnje izračunavale na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu in tečaja dolar-evro. Modelske cene se izračunavajo na podlagi 14-dnevnih povprečij cen mineralnih naftnih derivatov.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje