Primerjava cen živil: akcijske cene so se spremenile v redne

Gospodarstvo 03. Okt 202213:21 > 14:15 8 komentarjev

Košarice osnovnih živil so se pocenile pri vseh šestih trgovcih, je rezultate zadnjega popisa cen živil predstavila ministrica za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano Irena Šinko. Pocenilo se je 11 živil, pri nekaterih pa so se akcijske cene iz prvega popisa spremenile v redne.

Spletna stran, ki potrošnikom ponuja primerjavo cen osnovnih živil, je v okviru vladnih ukrepov za naslovitev draginje zaživela 19. septembra, potem ko je bil 13. septembra izveden prvi popis. V košarico izdelkov se uvršča 15 skupin osnovnih živil in pet dodatnih sezonskih.

V drugem popisu cen 15 osnovnih živil, ki so ga izvedli 27. septembra, so bile košarice pri vseh šestih trgovcih v Sloveniji cenejše kot v prvem. Vse so bile cenejše od najcenejše v prvem popisu, zmanjšal se je cenovni razkorak med njimi. Najcenejšo košarico je tokrat ponujal Hofer, najdražjo pa Mercator.

“Košarica najcenejših živil se je pocenila za 13,5 odstotka,” je na današnji novinarski konferenci povedala ministrica za kmetijstvo Irena Šinko. Posamezne skupine živil pa so se med tem v povprečju pocenile za sedem odstotkov. V primerjavi s prvim popisom je 11 živil tokrat cenejših, eno živilo je ostalo na enaki ceni, tri živila pa so se podražila.

Pri nekaterih živilih so ugotovili, da se je akcijska cena, ki so jo zabeležili ob prvem popisu, v drugem popisu spremenila v redno ceno. Ministrica je kot primer izpostavila svinjsko meso, sir, testenine in krompir.

Pri ukrepu, ki ga je vlada pripravila zaradi draginje, pa aktivno sodelujejo tudi potrošniki. Po besedah ministrice jih kupci namreč redno obveščajo, kako se cene spreminjajo. Šinko je napovedala, da bodo v prihodnje spremljali tudi to. “Spremljanje cene košarice živil je učinkovit ukrep, s katerim potrošnike informiramo o cenah posameznih živil v trgovinah,” je povedala Šinko.

Inflacija v Sloveniji po njenih besedah ni bistveno višja kot v drugih evropskih državah. Podatki primerjave cene živil kažejo, da se inflacija ne odraža v podražitvi vseh živil, je rekla.

Dogovarjanja med trgovci za zdaj niso zaznali

Po izvedbi prvega popisa so nekateri trgovci opozorili na številne napake. V Hoferju in Tušu tako trdijo, da primerjava v več kategorijah ni zajela njihovih najcenejših izdelkov. Zato bodo naslednji popisi izvedeni v prisotnosti trgovcev, vendar ne bodo vnaprej napovedani. Znan bo samo teden, v katerem se bo popis izvajal, ne pa tudi dan in lokacija. Na sestanku s trgovci so po besedah ministrice Šinko dorekli tudi, kateri artikli spadajo v posamezno kategorijo živil.

Dogovarjanja med trgovci za zdaj niso zaznali, je povedala ministrica. “Če se bo kaj takega pojavilo, bomo reagirali,” je povedala ministrica. Na opozorilo, da imajo trije trgovci enako ceno krompirja, je ministrica odgovorila, da je prav, da se počaka naslednji popis. Dodala je še, da se je krompir pocenil.

V enem tednu je spletno stran, na kateri je dostopna primerjava cen, obiskalo več kot 60.000 obiskovalcev.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter.

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje