Popis cen živil: trgovci opozarjajo na številne napake

Slovenija 20. Sep 202215:52 0 komentarjev
nakupovanje
PROFIMEDIA

Potem ko je v ponedeljek zaživela posebna spletna stran, ki v času draginje ponuja primerjavo cen osnovnih živil, nekateri trgovci opozarjajo na številne napake pri prvem popisu. V Hoferju in Tušu tako trdijo, da primerjava v več kategorijah ni zajela njihovih najcenejših izdelkov. Tudi sicer imajo trgovci več pripomb na metodologijo.

Košarica osnovnih živil je glede na analizo s 47,38 evra najcenejša v Eurospinu, kjer jih rezultati prvega popisa ne presenečajo, saj da je to potrdilo že več neodvisnih raziskav. Kot so dodali, želijo kupcem vse dni v letu ponujati ciljno usmerjeni izbor kakovostnih izdelkov po nizkih cenah. Ne glede na to pa so ocenili, da bi bil popis cen lahko strokovnejši. “Nujna bi morala biti primerjava primerljivih izdelkov, da bi se izognili morebitnim napakam in nepravilnostim pri popisu cen, pa bi pred objavo morali trgovcem poslati popis v preverbo, saj bi le tako res zagotovili popis pravih izdelkov,” so prepričani.

Iz Lidla so sporočili, da bodo komentarje delili le z deležniki, “da bi zagotovili, da analiza cen izdelkov ne bo vsebovala napačnih primerjav in bo bolje izvedena”. Lidl Slovenija stalno sledi zavezi, da svojim kupcem ponuja najboljše razmerje med ceno in kakovostjo izdelkov v svoji ponudbi, so še zatrdili. Primerjava ne prikazuje realnega stanja, pa so podčrtali v Sparu Slovenija. Med napakami so izpostavili goveje meso, pri katerem naj ne bi bila upoštevana cena njihovega najcenejšega izdelka. Izračun, ki so ga pripravili sami, košarico ocenjuje na 42,87 evra, in ne 48,53 evra, o tem pa so že obvestili izvajalca popisa. V Sparu se jim dileme porajajo tudi glede metodologije. “Zaradi neupoštevanja akcijskih ponudb in popustov, ki jih ob različnih dneh ponujajo trgovci, si kupci težko ustvarijo celotno sliko, na podlagi katere bi se lahko odločili za najcenejši nakup,” so ocenili. Sami ob koncih tedna nudijo popust na nakup nad 30 evri, vsak teden pa tudi kupon s popustom na izdelek po izbiri.

Popisane so redne cene, razlike pa so, z izjemo enega trgovca, minimalne, pa so danes izpostavili v Mercatorju. Kot so spomnili, lahko imetniki kartice Pika pri svojih nakupih še dodatno prihranijo z zbiranjem pik, za najzvestejše kupce pa da je tako košarica v Mercatorju s 46,69 evra najcenejša. “Ocenjujemo pa, da bi bila potrebna primerjava cen v celotni verigi, od kmeta do police,” so se odzvali na spremljanje cen. “Trgovci se namreč vsakodnevno soočamo z zahtevami dobaviteljev po dvigu cen, priča pa smo tudi že primerom, da dobavitelji napovedujejo celo prekinitev dobav blaga, če ne pristanemo na zahtevano povišanje cen,” so pojasnili.

Da je pri popisu prišlo do več napak, na katere so opozorili pristojne, pa so se odzvali še v Tušu, ki ima po primerjalniku najdražjo košarico. Kot so navedli, primerjava ni upoštevala njihovih najcenejših izdelkov v kategorijah kruh, goveje meso, siri, sončnična olja in jabolka, ki da so bili na zalogi v vseh trgovinah na območju Ljubljane. Ob tem se v določenih primerih po njihovih navedbah primerjajo cene neprimerljivih izdelkov, denimo znotraj iste kategorije se primerjajo tekoči jogurti v tetrapakih in plastenkah, izdelki lastne blagovne znamke.

Prav tako primerjava ni upoštevala dolgotrajno znižanih cen, so dejali in pojasnili, da je imajo svinjsko meso v akciji dva meseca. “Če bi ob tem upoštevali še ostale ugodnosti, ki jih nudimo našim kupcem, je cena naše košarice osnovnih živil primerljiva s cenami košaric ostalih trgovcev,” so še zapisali in dodali, da primerjalnik cen v boljši položaj postavlja trgovce, “katerih cenovna politika ne vključuje lojalnostnih programov za svoje kupce”.

V Hoferju so medtem že v ponedeljek izpostavili, da so v primerjavi cen navedene “številne nepravilnosti”, ki so jih že posredovali izvajalcu. Med njimi so sporočili navzdol popravljene cene testenin, masla in jabolk ter izpostavili, da košarica pri njih v resnici stane 46,08 evra, torej najmanj med vsemi trgovci, ki so predmet primerjave v Sloveniji. “Če izhajamo iz dejstva, ki ga navaja izvajalec, da se popis izvaja iz kupčevih oči, bi ta v primeru, da je zaloga na primer najugodnejših polžkov v posamezni trgovini slučajno pošla, zagotovo izbral cenovno primerljiv izdelek, na primer svedre, ne pa izdelka blagovne znamke Barilla, ki je skoraj trikrat dražji,” so še zapisali.

Spremljanje in primerjavo maloprodajnih cen košarice osnovnih živilskih skupin pri različnih trgovcih je naročilo ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano. V košarici so kilogram ali liter pšenične bele moke, belega kruha, testenin, mleka, tekočega jogurta, jajc, jabolk, krompirja, sončničnega olja in belega sladkorja ter 300 gramov sira, 250 gramov masla ter pol kilograma govejih in svinjskih zrezkov ter piščančjega fileja.

V ponedeljek objavljeni popis cen je pokazal, da je razkorak med najcenejšo in najdražjo košarico v državi znašal skoraj 11 evrov. Analizo je izvedlo ljubljansko podjetje April 8. Med šestimi trgovci v Sloveniji jo bo pripravilo vsakih 14 dni, v tujini pa trikrat v teku projekta, ki bo trajal do konca marca prihodnje leto. Za to bo podjetje dobilo 47.000 evrov, po aneksu, s katerim so popisu dodali še pet izdelkov sezonske narave ali tiste, za katere se bo izkazalo, da jih je vredno popisati glede na povpraševanje, pa še 11.000 evrov.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!