Rusija kljub evropskemu embargu z rekordnim izvozom nafte. Kdo jo kupuje?

Gospodarstvo 31. Maj 202320:23 7 komentarjev
ruska nafta, ploščad, tanker
Profimedia

Embargo EU je močno zmanjšal uvoz nafte iz Rusije v evropske države. Kljub temu pa so v Moskvi aprila letos zabeležili največji izvoz črnega zlata po začetku invazije na Ukrajino. K temu sta pripomogli predvsem tržišči v Indiji in na Kitajskem, kamor je šlo 80 odstotkov izvožene nafte.

Izvoz ruske nafte je bil aprila na najvišji ravni od začetka vojne v Ukrajini, so pokazali podatki Mednarodne agencije za energijo (IEA). Rusija je na dan povprečno izvozila 8,3 milijona sodčkov nafte, kar pomeni povečanje izvoza za 50.000 sodčkov dnevno v primerjavi z marcem. Povečanje izvoza v zadnjih mesecih sledi postopnemu padcu, ki je na najnižji ravni znašal 7,4 milijona sodčkov na dan.

Rusija se je zaradi sankcij, ki so jih države uvedle po invaziji na Ukrajino, pri izvozu energentov znašla v težavah. Evropska unija, ki je v zadnjih letih 30 odstotkov vseh dobav surove nafte dobila iz Rusije, je decembra lani najprej sprejela embargo na rusko surovo nafto, nato pa februarja še na naftne derivate. S tem se prihodi nafte iz Rusije v EU niso popolnoma ustavili, saj embargo ne velja za surovo nafto, ki po naftovodu Družba oskrbuje Madžarsko in Slovaško. Je pa ta količina pri 600.000 sodčkih dnevno izjemno majhna, še posebej v primerjavi z drugimi državami, ki od Rusije še vedno kupujejo nafto.

V Kremlju so po uvedbi sankcij poiskali nova tržišča v državah, ki se za ukrepanje proti Rusiji niso odločile. Med njimi tako zdaj izstopata Indija in Kitajska, ki sta aprila letos od Rusije odkupili 80 odstotkov vse surove nafte. Ruska nafta je izjemno pomembna postala predvsem v Indiji. Kot piše britanski BBC, je ta še leta 2021 predstavljala dva odstotka vse uvožene nafte v državi, danes pa je ta delež desetkrat višji.

Poročilo IEA pa kaže, da v Rusiji kljub povečanemu izvozu ne služijo več denarja. Moskva je aprila zaslužila 6 milijonov evrov manj kot junija lani, in to kljub 700.000 več prodanim sodčkom nafte. Kot piše portal Euronews, bi to lahko pomenilo, da Rusi nafto izvažajo po znižanih cenah.

Vse od uvedbe embarga na rusko nafto v EU opozarjajo, da bi ta svojo pot v Unijo našla preko tretjih držav, ki bi surovo nafto predelale in jo kot svojo izvozile v države z embargom. Takšnih očitkov se je morala otepati tudi Indija, ki ima nekaj pomembnih izvoznih naftnih trgov tudi v EU. Da Moskvi pomagajo pri izogibanju sankcij, je indijska podjetja obtožil tudi šef evropske diplomacije Josep Borrell. “Normalno je, da Indija zase kupuje rusko nafto. Če pa nam prodajajo rafinirano rusko nafto, moramo ukrepati,” je povedal za Financial Times.

Izkoriščanju lukenj v sankcijah pa lahko naredi konec le EU sama. Na to je namignil tudi indijski zunanji minister Subrahmanyam Jaishankar, ki je opozoril na predpise unije. “Če je ruska surova nafta v neki državi rafinirana, potem ni več obravnavana kot ruska,” je njihovo vsebino povzel minister.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje