Po razkritjih domnevnih nepravilnosti na Darsu policija obiskala POP TV

Gospodarstvo 23. Okt 202313:08 > 18:08
Policijska uniforma
Foto: Žiga Živulović Jr./BOBO

Slovenski državni holding (SDH) je po nedeljskih razkritjih televizije POP TV o domnevnem pobiranju podkupnin za posle z Darsom ter o sumu kartelnega dogovarjanja pri poslih za odvoz tovornjakov z avtocest na sestanek pozval Darsovo upravo in nadzornike. Sestanek bo v torek. Policija je obiskala tudi POP TV, medtem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek predhodnega preizkusa.

“Namen obeh sestankov je pridobitev vseh dejstev in informacij o predmetnih zadevah, ki bodo podlaga za nadaljnje ukrepe SDH. O nadaljnjih ukrepih bo javnost sproti obveščena,” so navedli pri upravljalcu državnih naložb.

SDH namerava, kot pravijo, izkoristiti vsa razpoložljiva sredstva, ki jih ima na voljo kot upravljalec, da se morebitna koruptivna dejanja v bodoče preprečijo, tista morebiti že izvedena pa raziščejo in ustrezno kaznujejo.

Pri tem spominjajo, da Dars kot javna delniška družba v 100-odstotni lasti države deluje po sistemu dvotirnega korporativnega upravljanja, v katerem vse posle samostojno in neodvisno vodi uprava, prav tako samostojno in neodvisno pa je za nadzor uprave in poslovanja odgovoren nadzorni svet.

“SDH se torej v kakršnekoli poslovne odločitve družbe niti ne more niti ne sme vpletati oziroma nanje vplivati, temveč lahko deluje le v okviru pristojnosti, ki jih uveljavlja v vlogi edinega delničarja družbe,” so še navedli. Ena takšnih pristojnosti je poseg v sestavo nadzornega sveta.

POP TV je v nedeljo objavil posnetek, v katerem Rok Snežič prejema 5.000 evrov. Kot jim je povedal žvižgač, naj bi šlo za podkupnino za posel z Darsom. Sam naj bi Snežiču plačal za 90.000 evrov podkupnin, denar pa naj bi bil namenjen tudi za stranko SDS.

Kot je v ponedeljek poročal spletni portal 24ur.com, so policisti obiskali tudi POP TV in medijsko hišo zaprosili za predajo dokumentacije in posnetkov. Medij poroča, da je policijo zanimala tudi identiteta žvižgača, ki pa da je zaradi zaščite vira ne bodo razkrili. “Bomo pa policiji predali vso dokumentacijo, ki je v javnem interesu,” so zapisali.

Snežič in prvi mož Darsa Valentin Hajdinjak sta očitke v oddaji 24ur zavrnila, danes so jih zavrnili tudi v SDS.

POP TV je na podlagi pričevanj razkril tudi sum kartelnega dogovarjanja pri oddajanju posla avtovleke pokvarjenih ali ponesrečenih tovornih vozil z avtocest ter domnevno favoriziranje enega od ponudnikov.

KPK bo izčrpno preučila vse morebitne sume

Medtem je Komisija za preprečevanje korupcije (KPK) uvedla postopek predhodnega preizkusa. Preverili bodo vse sume kršitev zakona o integriteti in preprečevanju korupcije, za katere so pristojni, so sporočili.

“Izčrpno bomo preučili vse morebitne sume iz pristojnosti komisije naših institutov – morebitno nedovoljeno vplivanje, kar pomeni kršitev integritete, morebiten sum kršitev nasprotja interesov in sume kršitev lobiranja,” je pojasnil namestnik predsednika KPK David Lapornik. Preverili bodo tudi morebitne prijave premoženjskega stanja, ki se veže na samo dejanje in prejemanje podkupnin.

“Podkupovanje oziroma prejemanje podkupnine je kaznivo dejanje, ki ga obravnavajo organi pregona,” so ob tem poudarili na protikorupcijski komisiji.

Zadevo bodo obravnavali prednostno. Pri pridobivanju informacij se bodo obrnili na Dars in vse vpletene. “Tako kot pri vseh zadevah, najširši krog oseb, ki bi nam lahko karkoli povedale v zvezi s tem,” je pojasnil Lapornik.

Ob tem so na KPK poudarili, da je vsakršno koruptivno ravnanje zavržno in škodljivo za družbo, saj interes posameznikov postavlja pred javni interes mimo vseh pravnih norm ter tako družbi prinaša veliko škodo.

Opozorili so na velik pomen prijaviteljev nepravilnosti, ki imajo bistveno vlogo pri razkrivanju koruptivnih ravnanj in drugih nepravilnosti.

“Tudi letos uveljavljeni zakon o zaščiti prijaviteljev, za katerega smo na KPK pristojni, prijaviteljem zagotavlja dodatno zaščito, kot je na primer brezplačna pravna pomoč, izključitev odgovornosti prijavitelja glede razkritja, sodno varstvo in začasne odredbe v primeru povračilnih ukrepov, nadomestilo za primer brezposelnosti, psihološka podpora …,” so našteli.

Na Generalni policijski upravi so za STA potrdili, da Nacionalni preiskovalni urad trenutno preverja informacije o sumih domnevnih kaznivih dejanj v omenjenem primeru. “Zbiranje obvestil in drugi ukrepi so usmerjeni v preverjanje okoliščin in potrditev obstoja morebitnih razlogov za sum, da so bila storjena kazniva dejanja, katerih storilec se preganja po uradni dolžnosti,” so pojasnili.