Šef Elesa napoveduje, kakšne bodo položnice za elektriko

Gospodarstvo 13. Jul 202306:04 9 komentarjev
Aleksander Mervar
Borut Živulović/BOBO

Če vlada ne bo podaljšala regulacije cen električne energije, ki se izteče z novim letom, bo gospodinjstvo z mesečno porabo 830 kilovatnih ur in priključno močjo 10 kilovatov, ki zdaj plačuje okoli 150 evrov mesečno, plačevalo med 180 in 240 evrov elektrike, ocenjuje šef Elesa Aleksander Mervar. Povprečno slovensko gospodinjstvo ima sicer za dobro polovico manjšo mesečno porabo, zato položnice redko dosežejo take zneske.

Vladni ukrepi za blaženje cene električne energije se, kot smo pisali v začetku tedna, počasi iztekajo. Z junijem se je davek na dodano vrednost (DDV), ki ga je vlada septembra lani znižala na 9,5 odstotka, znova zvišal na 22 odstotkov.

Septembra se izteče uredba, s katero je vlada prepolovila prispevek za obnovljive vire energije in soproizvodnjo toplotne ter električne energije (OVE + SPTE). Po besedah šefa sistemskega operaterja prenosnega omrežja Elesa Aleksandra Mervarja, ki je tudi član krizne skupine za energetiko, bo ukrep predvidoma prenehal veljati. Prepolovitev trošarine velja do preklica, a gre za majhno postavko na položnici. S 1. januarjem pa se izteče še regulacija cen električne energije, ki ima največji učinek na cene.

Mervar pravi, da mu podatki o morebitnih načrtovanih ukrepih vlade v prihodnjem letu niso poznani, kar pomeni, da se z novim letom predvidoma vračamo na tržne cene.

Po novem letu višje cene

Mervarjeva ocena vpliva vladnih ukrepov na cene elektrike (tabelo si lahko pogledate s klikom na povezavo) kaže, da je tipičen odjemalec od septembrske uvedbe regulacije cen elektrike plačeval manj kot bi, če bi veljale tržne cene.

Mervar je za tipičnega odjemalca določil štiričlansko družino s priključno močjo 10 kilovatov in letno porabo deset megavatnih ur (MWh), pri čemer jih pet porabi v višji, pet pa v nižji tarifi. Tu omenimo, da je poraba povprečnega gospodinjstva v Sloveniji slaba polovica tega (okoli 4,4 MWh letno), tako da so položnice praviloma nižje.

Tipično gospodinjstvo je sredi leta 2021, ko se je začela energetska kriza, plačevalo okoli 120 evrov elektrike mesečno. Med lanskim septembrom in letošnjim majem se je znesek na položnici ob regulaciji dvignil na okoli 140 evrov mesečno, po nedavni odpravi znižanja DDV pa na 150 evrov mesečno. Septembra bo položnica ob enaki porabi višja za nekaj evrov, saj bo znova uveden polni prispevek za OVE. A Mervar ocenjuje, da bo upoštevajoč trenutne tržne cene elektrike odjemalec zaradi regulacije še vedno na boljšem za okoli 35 evrov mesečno.

Po novem letu pa bodo trgovci po oceni Mervarja prodajne cene določili v intervalu med 120 in 174 evrov na MWh. Ocena, kot navaja, temelji na podatkih madžarske borze (Hudex), poznani ceni čezmejnih prenosnih kapacitet iz Madžarske v Slovenijo in oceni povprečnih marž slovenskih trgovcev z električno energijo, pravi. Pri tej ceni bi končen mesečni račun za elektriko znašal med 180 in 240 evrov.

daljnovodi pri Tacnu
Daljnovodi v Tacnu pri Ljubljani (foto: Žiga Živulović/BOBO)

Prihranili na položnicah, a plačujemo tudi iz proračuna

Mervar je ocenil tudi, koliko bi tipičen odjemalec plačeval lani jeseni, na vrhuncu energetske krize. Takrat so cene dlje časa presegale 400 evrov za MWh, avgusta pa kratek čas poskočile celo na 1.000 evrov za MWh.

Če vzamemo tržne cene, ki so veljale konec oktobra, bi mesečna položnica namesto 140 evrov znašala 560 evrov, je izračunal Mervar in sklenil, da je v tem primeru ocenjen letni prihranek za tipičnega odjemalca zaradi regulacije do pet tisočakov.

Za nakup elektrike za gospodinjstva so sicer zadolženi trgovci, ki praviloma postopoma zakupujejo potrebne količine. Cena električne energije je tako močno odvisna od njihove nabavne politike – še posebej v zadnjih dveh letih, ko so cene na borzi zelo volatilne.

Dodajmo še, da poleg neposrednega plačila elektrike prek položnice trgovcem krijemo tudi razliko med regulirano in nabavno ceno elektrike. Podlaga za to je sredi januarja sprejeta uredba o določitvi nadomestila dobaviteljem električne energije.

Borzen je iz naslova te uredbe do tega tedna izplačal 22 milijonov nadomestil. Največji prejemniki so Energija Plus (6,2 milijona evrov), Petrol (5,4 milijona evrov), ECE (4,3 milijona evrov) in Gen-I (4,1 milijona evrov). Energija Plus in ECE sta v lasti Holdinga Slovenske elektrarne (HSE). Teh 22 milijonov nadomestil pa se ne nanaša samo na gospodinjstva, ampak tudi na podjetja in zavode.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje