Posojilo odobreno, za drugi tir še do 250 milijonov evrov

Gospodarstvo 12. Jul 202313:29 2 komentarja
2TDK
Twitter: 2TDK

Po tem ko je svet direktorjev Evropske investicijske banke (EIB) že leta 2019 odobril posojilo družbi 2TDK za projekt drugega železniškega tira Divača-Koper in družbi ob tem določil še številne dodatne pogoje, je banka posojilo danes vendarle dokončno odobrila. Njegova vrednost je do 250 milijonov evrov, pogodba pa bo podpisana predvidoma konec leta.

Evropska investicijska banka (EIB) je dokončno odobrila posojilo v višini do 250 milijonov evrov za projekt drugega železniškega tira Divača-Koper. Pogodba bo podpisana predvidoma konec leta, projektna družba 2TDK pa bo posojilo začela črpati predvidoma v letu 2025, je sporočilo ministrstvo za infrastrukturo.

Posojilo EIB predstavlja nekaj več kot petino celotne vrednosti investicije. Ta je v tekočih cenah namreč ocenjena na 1,109 milijarde evrov.

Svet direktorjev EIB je sicer že 15. maja 2019 odobril posojilo družbi 2TDK, vendar je za dokončno odobritev posojila določil še številne dodatne pogoje, med drugim je zahteval poroštvo države, podpisano koncesijsko pogodbo in pogodbo SLA (Service Level Agreement) s SŽ-Infrastruktura, konkurenčni postopek izbora nadzornika gradbenih del, izdelavo revizije prometnega modela, omejitev v zvezi z višino ocenjene vrednosti gradbenih del ter ustrezno posodobitev finančnega in ekonomskega modela, so pojasnili na ministrstvu.

EIB je določila tudi pogoje za začetek črpanja posojila: dokončanje izkopnih del v vseh predorih, zaprtje celotne finančne konstrukcije in zaključeni okoljski postopki ter zagotovljena finančna sredstva v povezavi z investicijami za širitev Luke Koper.

Družba 2TDK je večino od teh pogojev za podpis kreditne pogodbe izpolnila že v drugi polovici leta 2021, ko je EIB predložila tudi študijo izvedljivosti in pojasnila vrednost glavnih gradbenih del. Zaradi rasti cen materialov in energentov ter inflacije je morala še drugič novelirati investicijski načrt (prvič ga je leta 2019), v katerem je določila novo investicijsko vrednost z opredelitvijo virov financiranja. Novelirani investicijski načrt je vlada v vlogi skupščine družbe potrdila 24. maja letos.

Drugi tir, začetek gradnje
Žiga Živulovič jr./BOBO

EIB je ob vseh pogojih, ki jih je družba 2TDK morala izpolniti, še dodatno preverjala navedbe civilne družbe ter posameznikov, ki so se obrnili nanje tako glede spoštovanja okoljskih standardov kot tudi glede različnih navedb o transparentnosti projekta, pravijo na ministrstvu.

“Po današnjem glasovanju sveta direktorjev EIB in posledični odobritvi posojila, za katerega je bilo treba predložiti vrsto dokumentov in posredovati precej dodatnih pojasnil za izpolnitev zahtev EIB, je jasno, da družba 2TDK projekt vodi transparentno in gospodarno ter da je drugi tir ekonomsko upravičen projekt, ki bo izboljšal povezljivost Slovenije s srednjo in vzhodno Evropo ter prinesel slovenskemu gospodarstvu številne koristi,” pravijo na ministrstvu.

Gradnja okoli 27-kilometrske nove povezave med Divačo in Koprom naj bi bila končana do konca leta 2025, vlaki pa naj bi po progi na podlagi začasnega uporabnega dovoljenja oz. odločb začeli voziti v prvi polovici leta 2026.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje