Spremembe cen goriv tokrat dan pozneje: nekaterim se splača pohiteti

Gospodarstvo 08. Apr 202310:03 3 komentarji
Bencin
Bor Slana/ BOBO

Regulirane cene 95-oktanskega bencina in dizla se bodo tokrat zaradi velikonočnih praznikov spremenile dan pozneje – v sredo, namesto v torek. Komu se splača počakati in kdo naj raje napolni rezervoar pred spremembo?

Vsake dva tedna se spreminjajo oziroma na novo določajo cene bencina izven avtocest in hitrih cest. Cene pogonskih goriv na bencinskih servisih ob avtocestah in hitrih cestah medtem trgovci določajo sami.

Običajno se cene spremenijo ob torkih, tokrat pa se bo zaradi praznikov in prostega ponedeljka, sprememba zgodila v sredo, 12. aprila.

Cene bencina in dizla na servisih zunaj avtocest se izračunavajo na podlagi metodologije, ki temelji na gibanju cen naftnih derivatov na svetovnem trgu – za določanje cen v Sloveniji so relevantni mediteranski trgi – in gibanju tečaja ameriški dolar-evro.

“Od lanske jeseni nemalokrat spremljamo, kako cena bencina na mediteranskih trgih ubere drugačno pot kot dizelsko gorivo,” pišejo spletne Finance.

Tudi ob spremembi v prihajajočem tednu bo tako.

“Ob zvišanju cen goriv ne pričakujemo, da bi vlada trošarine zvišala. V zadnjih obdobjih pa jih ob rasteh na borzah ni zniževala. Ob nespremenjenih trošarinah pričakujemo, da bo cena bencina zrasla na 1,41 evra, kar bi bilo za krepke tri cente več kot znaša sedaj,” so izračunali pri Financah.

Pri dizlu v nasprotju z bencinom na mediteranskih trgih zaznavamo pocenitve. “Če pri tem upoštevamo še gibanje evra, pričakujemo, da bo v torek liter stal 1,44 evra, oziroma en cent manj,” pravijo njihovi analitiki.

Izračun je narejen ob predpostavki, da država ne poseže v trošarine. Vendar, kot še dodajajo pri Financah, ne bodo presenečeni, če se vlada odloči dvigniti trošarino do te mere, da bo regulirana cena dizla v maloprodaji ostala nespremenjena.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje