Telekom vrača žogico Gen-I, Počivalšek pa nad plače Golobove uprave

Gospodarstvo 02. Dec 202112:24 > 14:56 2 komentarja
Telekom Slovenije
Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO

Tudi podjetju Gen-I smo ponujali, da bi prevzel celoten paket naših odjemalcev – teh je približno 13 tisoč – a dogovora ni bilo. Tako se v Telekomu Slovenije odzivajo na včerajšnji komentar Gen-I, da so z ustavitvijo prodaje elektrike odjemalce pustili na cedilu in da zdaj breme slabih poslovnih odločitev prenašajo na druge trgovce, ki bodo v času visokih cen elektrike sprejemali Telekomove odjemalce. Gospodarsko ministrstvo pa zahteva, da skupščina Gen-I preveri prejemke uprave Roberta Goloba v preteklih letih. Zahteva tudi vračilo morebitnih preveč izplačanih prejemkov.

Telekom Slovenije je v ponedeljek odjemalce obvestil, da od januarja ne bo več prodajal elektrike in da si morajo do takrat (oziroma precej prej, saj menjava dobavitelja traja nekaj tednov) najti novega dobavitelja.

Že takrat smo jih vprašali, zakaj niso naročnikom prihranili tegob ob menjavi dobavitelja s tem, da bi vse odjemalce v paketu prenesli na drugega ponudnika (seveda s soglasjem odjemalca), da bi torej prodali celo dejavnost.

Sporočili so nam le: “Naročniki električne energije lahko izberejo kateregakoli drugega dobavitelja, da bo prehod čim bolj enostaven, pa smo naročnikom pripravili tudi podrobnejše informacije v zvezi s tem.”

Zdaj se je izkazalo, da so vendarle poskušali prodati v paketu, a neuspešno.

Paket odjemalcev ponujali Gen-I, a brez dogovora

Po včerajšnjem odzivu Gen-I, ki je njihovo potezo označil za slabo poslovno prakso, so namreč iz Telekoma dodatno sporočili: “Preden smo o tej odločitvi (o prekinitvi prodaje elektrike, op. a.) obvestili uporabnike, smo v skrbi zanje iskali različne možnosti za optimalno rešitev. Ena od možnosti je bila tudi prevzem odjemalcev elektrike Telekoma Slovenije drugega ponudnika. To smo ponudili tudi družbi Gen-I, ki se sedaj v javnosti predstavlja kot rešiteljica, pogovori so potekali od avgusta, vendar dogovora ni bilo.”

Zakaj dogovora z Gen-I in morebitnimi drugimi kupci paketa niso sklenili, ne povedo.

Poudarimo, da je javno medsebojno obračunavanje med družbama treba brati v luči dogajanja okrog imenovanja uprave Gen-I. Tu so, kot smo v zadnjih tednih obširno poročali, po poteku mandata upravi Roberta Goloba državni nadzorniki večinske lastnice Gen-I, podjetja Gen energija, želeli postaviti novo ekipo, a je poskus dvakrat spodletel. Specifična lastniška struktura Gen-I Golobu namreč omogoča vpliv v drugi družbenici Gen-i, podjetju Gen-EL, ki predlogoma ni prižgala zelene luči. Podjetje tako čaka na sodno imenovanje uprave.

MGRT nad prejemke družb v skupini Gen-I

Z ministrstva za gospodarski razvoj in tehnologijo medtem sporočajo, da so uvedli prekrškovne postopke zoper organe nadzora Gen-I, njene polovične lastnice Gen-EL ter hčerinskih družb Gen-I ESCO in Elektro energija. “Organi nadzora ministrstvu niso pravočasno posredovali pogodb z direktorji družb v skladu z določili Zakona o prejemkih poslovodnih oseb v gospodarskih družbah v večinski lasti Republike Slovenije in samoupravnih lokalnih skupnosti (ZPPOGD) po spremembah lastniške strukture.”

Dodatno so na ministrstvu skupščino Gen-I pozvali, da preverijo skladnost vseh bruto izplačanih prejemkov vodstvenih kadrov z določili ZPPOGD v preteklih letih. “Naj poudarimo, da so pogodbena določila, ki niso v skladu z ZPPOGD, nična. V luči tega smo pozvali odgovorne, da v skladu z ZPPOGD zahtevajo vračilo preveč izplačanih prejemkov in da nas seznanijo z vsemi aktivnostmi v smeri vzpostavitve zakonitega stanja.”

Po domače, na MGRT menijo, da prejemki uprave Gen-I niso bili usklajeni s tako imenovanim Lahovnikovim zakonom, ki omejuje plače državnih direktorjev. Do poteka mandata sredi novembra je imel Golob precej višjo plačo od zakonskih omejitev na račun visoke nagrade. Po izračunu Financ (ki jih je na nedavnem dogodku potrdil tudi sam Golob) je kot predsednik uprave Gen-I lani prejel 214 tisoč evrov neto plače, od tega fiksna plača znaša dobrih 75 tisoč evrov neto, gibljivi del prejemkov deset tisoč evrov neto, nagrada za uspešnost pa mu je prinesla dobrih 114 tisoč evrov neto.

Golob je sicer v zadnji oddaji Tarča na RTV Slovenija dejal, da “Lahovnikov zakon ne predvideva, da je treba v primeru spremembe lastništva usklajevati pogodbe za nazaj”. Od poteka mandata sredi novembra ima po lastnih besedah plačo, ki je usklajena z Lahovnikovim zakonom.

Gen-I in Petrol v boj za dva odstotka trga

Kot smo pisali včeraj, Gen-I in Petrol zdaj ponujata posebne cene za odjemalce, ki so imeli do zdaj pogodbo pri Telekomu Slovenije. V Gen-I pravijo, da elektrike še nimajo zakupljene, a da bodo odjemalcem zagotovili enake cene kot obstoječim. V Petrolu pa pravijo, da imajo zakupljene dovolj električne energije za prihodnje leto, da lahko sprejema tudi nove stranke. Več tukaj.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje