Tesla bo razvila električni avto za 25.000 evrov, Kitajci prihajajo k sosedom

Gospodarstvo 07. Nov 202320:07 6 komentarjev
Električni avtomobil BYD
Električno vozilo BYD (Foto: PROFIMEDIA)

Kitajski velikan na področju električnih vozil BYD načrtuje gradnjo svoje prve evropske tovarne na Madžarskem, ameriški tekmec Tesla pa želi v svoji nemški tovarni razviti električni avtomobil za 25 tisoč evrov.

Proizvajalec električnih vozil BYD se pridružuje drugim kitajskim izdelovalcem električnih vozil in baterij pri odpiranju proizvodnje na Madžarskem, kjer nastaja evropsko središče za to industrijo. BYD bo tam gradil svojo prvo tovarno na evropskih tleh, je v nedeljo prvi poročal Frankfurt Allgemeine Zeitung. Znotraj podjetja naj bi bila odločitev o tem že sprejeta, je na podlagi anonimnih virov blizu podjetja pisal nemški časopis.

Lokacija tovarne še ni znana, pri BYD pa so za Reuters dejali, da bo več znanega ob uradni predstavitvi projekta. Ta naj bi se zgodila do konca leta.

Na spletni strani lokalne vlade v Shenzhenu, kjer ima BYD sedež, je bil prejšnji mesec objavljen članek o tem, da se je madžarski premier Viktor Orban na obisku v podjetju BYD srečal s predsednikom uprave Wangom Chuanfujem, še piše Reuters.

Madžarski premier Viktor Orban
Madžarski premier Viktor Orban bi rad, da Madžarska postane velesila pri proizvodnji baterij (Foto: PROFIMEDIA)

Središče proizvodnje baterij

Madžarska pod Orbanovim vodstvom spreminja vzhodno mesto Debrecen v evropsko središče za proizvodnjo baterij za električna vozila. S to strategijo privablja investicije proizvajalcev iz Kitajske in Južne Koreje, ki prednost lokacije vidijo predvsem v bližini glavnim evropskim proizvajalcem avtomobilov (Mercedes-Benz, BMW, Volkswagen in Stellantis).

Največji proizvajalec baterij za električna vozila na svetu, kitajski CATL, v mestu gradi tovarno za 7,3 milijarde evrov, kar je največja tuja neposredna naložba v zgodovini Madžarske. Prav tako kitajski Eve Power, deveti največji globalni proizvajalec, pa vlaga milijardo evrov v tovarno baterij za BMW, ki ima v mestu svojo tovarno za proizvodnjo avtomobilov.

“Svetovno in evropsko gospodarstvo sta se v zadnjem času soočila z velikimi izzivi. Na Madžarskem imamo jasen cilj biti lokalna izjema recesiji na celini. Najboljše orodje za dosego tega cilja je privabljanje najsodobnejših naložb v najbolj revolucionarno vejo avtomobilske industrije, to je elektromobilnost,” je avgusta ob oznanitvi investicije CATL dejal madžarski minister za zunanje zadeve in trgovino Péter Szijjártó.

Protestniki na Madžarskem
Protestniki menijo, da bi načrtovane tovarne v Debrecenu prinesle okoljsko škodo (Foto: PROFIMEDIA)

Tesla razvija cenejši model

Ameriški proizvajalec električnih vozil Tesla, ki ga je ustanovil najbogatejši Zemljan Elon Musk, medtem načrtuje proizvodnjo električnega vozila po ceni 25 tisoč evrov v svoji edini evropski tovarni blizu Berlina, na podlagi neimenovanih virov poroča Reuters. Musk je v petek obiskal obrat in zaposlene v nagovoru obvestil o svojih načrtih, je za Reuters dejal vir. Tesla navedb ni komentirala.

Tesla si želi širitve iz nišnega luksuznega segmenta v množični trg. Eden od ciljev podjetja je povečanje prodaje na 20 milijonov vozil do leta 2030, kar bi bilo desetkrat toliko, kot znaša trenutna prodaja. Nemška tovarna trenutno proizvaja Model Y, najbolje prodajan Teslin avtomobil v Evropi, ki za slovenskega kupca stane dobrih 47 tisoč evrov.

Gigatovarna Tesle Greunheide blizu Berlina
V Teslinini gigatovarni Greunheide blizu Berlina naj bi začeli izdelovati tudi cenejšo različico električnega avtomobila (Foto: PROFIMEDIA)

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje