Tri ljubljanske hotele bodo upravljali Španci, pogodba čez 100 milijonov evrov

Gospodarstvo 16. Jun 202212:06 > 17. Jun 2022 20:37 2 komentarja

Tri ljubljanske hotele, Union, Lev in uHotel, bodo v prihodnjih 20 letih upravljali Španci. Za najem bodo odšteli 110 milijonov evrov, je dejal direktor podjetja Equinox Matej Rigelnik, lastnik hotelov. Hotel Union bo obdržal svoje ime, preostala se bosta preimenovala.

Španska hotelirska družba Hotusa, ki skupno upravlja več kot 230 hotelov po svetu, je najela tri ljubljanske hotele – Grand hotel Union, Lev in uHotel. Najemna pogodba za prihodnjih 20 let je vredna 110 milijonov evrov. “Pogodba se lahko še podaljša dvakrat po pet let. Če bodo hoteli poslovali bolje od napovedi, je v pogodbi še variabilni del, s katerim bi bil Equinox udeležen pri dobičku,” je povedal direktor Equinoxa Matej Rigelnik. Dodal je, da hoteli ostajajo v slovenski lasti. Za oddajo hotelskih nepremičnin so se odločili po vzoru mednarodno uveljavljenega poslovnega modela, ki bo zmanjšal tveganje in izpostavljenost zaostrenim razmeram, s katerimi se v zadnjem spopadajo hotelirji.

“Strateški partner ima poglobljeno znanje na področju upravljanju hotelov in mednarodni poslovni model, ki lahko prinese dodatne goste v Ljubljano,” je dejal Rigelnik. “Zavedamo se, da je pri trenutni lastniški strukturi podjetij Union Hotels Collection in Equinox, ker gre praktično za isto korporativno upravljanje, konflikt interesov velik in da bo z naslova ureditve tega razmerja in z naslova oddaje teh nepremičnin tujemu strateškemu partnerju ta konflikt odpravljen,” je dodal Rigelnik. To bo pozitivno vplivalo na vrednost Equinoxa, verjame. Dodal je, da takšen poslovni model sicer ni tako prisoten v našem okolji ali na Balkanu, vendar je na drugi strani bolj uveljavljen na Zahodu, kjer so lastniki, vlagatelji, operaterji in znamke razdeljeni, ne pa združeni.

Hotel Union bo postal petzvezdični hotel

Španska hotelirska družba Hotusa bo imela z novimi tremi hoteli pod svojim okriljem skupno 238 hotelov v 18 državah. Svoje hotele upravlja pod blagovno znamko Eurostars, po besedah njegove predstavnice Clare Lopez pa bo Grand hotel Union obdržal svoje ime, medtem ko se bosta Lev in uHotel preimenovala. Novih imen še niso izbrali, dodala pa je, da se bodo odločili v skladu z naborom znamk, ki jih upravljajo.

Lopez je napovedala, da že potekajo nekatere prenove hotelov. “Ničesar ne bomo spreminjali, bomo pa izboljšali celoten proces,” je poudarila. Grand hotel Union bodo po njenih napovedih prekategorizirali v petzvezdični hotel.

Hotusa ima že 40 let izkušenj in deluje v različnih sferah turizma. Jedro predstavlja hotelski konzorcij, ustanovljen v Barceloni leta 1977. Hotuso sestavljajo tri poslovne enote: enota upravljanje hotelov, ki jo izvaja veriga hotelov Eurostars Hotels, ustanovljena leta 2005; distribucijska enota Restel, ki se ukvarja tudi z dejavnostjo turističnega posredovanja; in enota za hotelske storitve Keytel. STA

Rigelnik je dodal, da bo Hotusa prevzela vse zaposlene v hotelih. “Odpuščanja niso predvidena,” je odgovoril na vprašanje, kaj bo z zaposlenimi v hotelih.

Družba Equinox je nastala z oddelitvijo nepremičnin iz družbe Union Hoteli. Največji lastnik družbe je Axor holding, ki ga obvladuje Herman Rigelnik, oče Mateja Rigelnika in nekdanji politik in gospodarstvenik. Equinox ima v svojem portfeliju štiri hotele. Ob zgoraj naštetih še hotel Central. Pred kratkim so kupili dodatne prostore v Delovi stolpnici, kjer so postali lastniki skoraj treh četrtin stavbe. V prestolnici imajo še poslovne prostore v stavbah Kompas, Nomago in Modna hiša.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje