V finančnih težavah še eno kitajsko nepremičninsko podjetje

Kitajska
Bobby Yip/REUTERS

V finančnih težavah se je znašlo še eno kitajsko nepremičninsko podjetje, koncern Fantasia. Ta je sicer občutno manjši od Evergranda, katerega nakopičeni dolg skrbi finančne trge zadnje tedne, a njegov morebiten stečaj nakazuje širše težave v kitajskem nepremičninskem sektorju.

Fantasia Holdings v ponedeljek ni poplačal 205,7 milijona dolarjev imetnikom njegovih obveznic, je sporočilo podjetje iz Shenzhena. Grozi mu stečaj.

Novica je odjeknila v času, ko so oči vlagateljev uprte v kitajskega nepremičninskega velikana Evergrande. Ta je nakopičil več kot 300 milijard dolarjev dolga, pri čemer zadnje tedne ni sposoben izpolnjevati svojih finančnih obveznosti. V ponedeljek je sicer v javnosti zaokrožila informacija, da bo hongkonški Hopson Development Holdings kupil 51-odstotni delež Evergrandove enote za upravljanje z nepremičninami.

Kitajski nepremičninski sektor pod lupo oblasti

Bonitetna hiša Fitch Ratings je bonitetno oceno Fantasie, ki je s tržno kapitalizacijo 415 milijonov dolarjev po navedbah Reutersa manjša riba, v ponedeljek znižala na CCC-, s čimer svari pred možnostjo bankrota. Pri tem je izpostavila tudi nekatere nepravilnosti v vodenju poslovnih knjig kitajske družbe, saj Fantasia v njih ni ustrezno zavedla najmanj ene od izdanih obveznic.

“Obstoj teh obveznic po naši oceni pomeni, da bi lahko bila likvidnostna situacija zahtevnejša, kot smo ocenjevali doslej,” so zapisali analitiki Fitcha. Dodali so, da dogajanje na splošno zbuja dvome o finančnem poročanju podjetja.

Medtem je bonitetna hiša S&P Global Ratings znižala bonitetno oceno še ene kitajske nepremičninske firme, Sinic Holdings. Ocenila je, da je sposobnost poplačevanja dolgov tega podjetja “skoraj izčrpana”. Njegovo bonitetno oceno je, ker podjetje ne more plačevati obresti na obveznice, danes znižala s CCC na C.

Kitajski nepremičninski sektor je zaradi pregrevanja v zadnjih mesecih pod lupo oblasti. Strokovnjake skrbi, da bi lahko v sektorju prišlo do velikega zloma. Še vedno ni jasno, ali bo Peking posredoval v primeru Evergranda.