V Nemčiji odprli prvi pomol za plavajoči terminal

Gospodarstvo 15. Nov 202216:35 0 komentarjev
plin, terminal, nemčija
PROFIMEDIA

Nemške oblasti nadaljujejo s prilagajanjem državne energetske strategije in infrastrukture odmiku od uporabe ruskih energentov. Na severni obali so odprli prvi pomol za poseben plavajoči terminal, namenjen shranjevanju in proizvodnji utekočinjenega naftnega plina. Omenjen obrat bodo dokončno zagnali decembra.

Po invaziji Rusije nad Ukrajino se je Nemčija začela oddaljevati od uporabe ruskih energentov, ključni nadomestek pa je postal utekočinjeni naftni plin.

Za razliko od dobave ruskega plina, ki je potekala pred plinovodov pod morjem, pa dobava utekočinjenega naftnega plina poteka prek ladij do terminalov na morju.

plin, terminal, nemčija
PROFIMEDIA

V luči tega je pristanišče Wilhelmshaven v severozahodni Nemčiji prenovilo že obstoječi pomol, ki lahko po novem sprejeme plavajočo enoto za shranjevanje in ponovno uplinjanje (FSRU). Ta bo v pristanišču nameščena stalno, dokončno pa jo bodo zagnali decembra.

“Odločitev, da smo Wilhelmshaven zgodaj izbrali kot vozlišče za uvoz utekočinjenega zemeljskega plina, je bila pravilna,” je ob tem izpostavil gospodarski minister zvezne dežele Spodnja Saška Olaf Lies.

Državni okoljski minister Christian Meyer je pristavil, da bo terminal prispeval k oskrbi države z energenti, obenem pa poudaril, da je končni cilj usmerjen v nadaljevanje razvoja v smeri shranjevanja in obdelave zelenega vodika in obnovljive energije iz Severnega morja.

Največje evropsko gospodarstvo, ki je bilo leta močno odvisno od uvoza ruskega plina, si že več mesecev prizadeva povečati svoje rezerve, potem ko je Rusija zmanjšala dobave po februarski invaziji na Ukrajino.

Danes je državni energetski regulator sporočil, da so skladišča plina trenutno napolnjena v celoti, k čemur je pripomoglo predvsem obdobje neobičajno toplega vremena, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Bodi prvi, ki bo pustil komentar!