V središču Ljubljane vse več diskontnih trgovin: diskont prihaja tudi v Situlo

Gospodarstvo 04. Apr 202307:57 10 komentarjev
hrana, mlečni izdelki, trgovina ZDA
PROFIMEDIA

Prisotnost diskontnih trgovcev v širšem središču Ljubljane se bo v drugi polovici aprila še povečala. V Situlo prihaja italijanska trgovska veriga Eurospin.

Diskontni trgovci Hofer, Lidl in Eurospin od prihoda na slovenski trg povečujejo svojo vlogo.

Ne le po prometu, ampak v zadnjem času tudi po lokacijah, na katerih odpirajo poslovalnice.

Če je v preteklosti veljalo, da diskontni trgovci poslovalnice običajno odpirajo v lastnih stavbah, ki so jih gradili bolj na obrobju mesta in v večjih trgovskih središčih, zdaj vsaj v prestolnici prodirajo vse bolj v središče.

Še pred nekaj leti so potrošniki v središču mesta lahko izbirali le med Mercatorjem in Sparom, prvi med diskonti se je središču prestolnice na Poljanskem nasipu v Vili Urbani pred leti približal Hofer.

Za Situlo so se odločili, “ker nismo dobili nobene ustreznejše lokacije”

Diskontni trgovci zdaj poslovalnice odpirajo tudi v pritličjih stanovanjskih kompleksov, kjer so prej prevladovali klasični trgovci.

Kot zadnji svojo poslovalnico povsem blizu središča mesta načrtuje italijanski Eurospin. Svojo šesto poslovalnico v Ljubljani bo odprl v poslovno-stanovanjski stavbi Situla na Vilharjevi cesti.

“Za odprtje poslovalnice v Situli smo se odločili zato, ker v tem delu Ljubljane še nimamo poslovalnice. Dobili smo ponudbo, in ker nismo dobili ustreznejše lokacije, smo jo tudi sprejeli,” odločitev pojasnjujejo v Eurospinu.

Italijanski trgovec je med diskontno trojico prvi prišel na slovenski trg, in sicer leta 2004, do zdaj pa je poslovalnice odpiral v bližini večjih spalnih naselij, kot sta Brdo in Fužine.

Lidl Šumi
Denis Sadiković/N1

Pohod Lidla

V zadnjih nekaj mesecih je trend približevanja centru Ljubljane narekoval Lidl, ki je v kratkem času vrata odprl oziroma to načrtuje na treh lokacijah v radiju nekaj kilometrov. Na vseh lokacijah je njihova trgovina del novozgrajene stanovanjske stavbe.

Konec lanskega leta so trgovino odprli v kleti luksuznega kompleksa Šumi, in sicer svojo prvo t. i. mestno trgovino. Pred kratkim je zaživela njihova prodajalna v pritličju Rezidence Masarykove, kmalu pa bodo na seznam dodali še sosesko Bellevue Living v Šiški, nasproti Hale Tivoli. Svojo prisotnost si prizadevajo okrepiti še z novo lokacijo na Dolgem mostu, omenja pa se jih tudi v povezavi s stolpnico Spektra v Šiški.

Prihod bližje ni povezan z načrti konkurence

Eurospinov prihod v Situlo po njihovih odgovorih ni povezan z načrti konkurence. “Sledimo svoji politiki, ki zasleduje čim boljšo pokritost in razpršenost po celotnem teritoriju,” so odgovorili. V primerjavi z njihovimi preostalimi poslovalnicami bo posebnost trgovine v samem objektu, “ki ni samostojen in nima pripadajočega parkirišča”. Stranke bodo lahko brezplačno parkirale v garažni hiši pod stavbo.

Od lanskega poletja v centru tudi Tuš

V širšem mestnem jedru je trgovsko konkurenco lansko poletje zaostril še celjski trgovec Tuš. Ta je svojo trgovino odprl v kletni etaži veleblagovnice Nama. Tam je bil pred tem Spar, ki pa kmalu odpira vrata na Bavarskem dvoru, kjer je bila pred tem Petrolova trgovina HopIN.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje