V veljavi odredba, s katero želi vlada omejiti naraščanje cen hrane

Gospodarstvo 01. Jul 202307:56 10 komentarjev
Potrošnik gleda račun pred nakupovalnim vozičkom
Slika je simbolična. (Foto: PROFIMEDIA)

Veljati začenja odredba o obveznem rednem pošiljanju podatkov o cenah kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov, s katero bo država šest mesecev spremljala cene pridelkov in izdelkov v prehranski verigi. S tem želi omejiti naraščanje cen hrane. Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci.

Spremljanje cen hrane je konec maja ob prvem letu delovanja vlade napovedal premier Robert Golob. Kot je dejal, želi vlada ugotoviti, “kdo v verigi ima neupravičene dobičke in oderuške marže”.

Z ukrepom želi vlada spremljati, analizirati in kontrolirati gibanje cen določenih proizvodov v prehranskem sektorju ter tako pridobiti podatke o stanju v verigah preskrbe s hrano. Predstavniki vlade naj bi na podlagi teh dognanj nato “v intenzivnem dialogu s ključnimi deležniki prehranske panoge” iskali učinkovite načine za obvladovanje cen v prehranski verigi.

Odredba določa obveznost zavezancev za mesečno pošiljanje podatkov o odkupnih oziroma prodajnih ponderiranih cenah na enoto, o odkupljeni oziroma prodani količini ter o poreklu kmetijskih pridelkov in živilskih proizvodov. Zavezanci za poročanje so pridelovalci, posredniki, predelovalci in trgovci, torej deležniki v celotni verigi preskrbe s hrano od mikro do velikih podjetij.

Skladno z odredbo bodo zbirali cene in količine ter poreklo v sektorjih žit, mesa, mleka, jajc, sadja in zelenjave. Zavezanci bodo podatke poročali v informacijski sistem ministrstva, ki ga je vzpostavila Agencija RS za kmetijske trge in razvoj podeželja.

nakupovanje
PROFIMEDIA

Nadaljuje se tudi spremljanje košarice osnovnih živil

Od kmetijskih pridelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenici, govejem mesu za kakovostni tržni razred A-R2, svinjskem mesu za kakovostni razred S, piščančjem mesu za prsni file in bedra perutnine vrste Gallus domesticus, nepredelanem svežem mleku, jajcih hlevske reje kategorije M in L ter svežih jabolkih. Podatki bodo morali biti v ustreznih količinah na tono, na sto kilogramov oziroma sto kosov.

Od živilskih izdelkov bodo morali zavezanci poročati podatke o pšenični moki brez polnozrnate moke, belem, polbelem in črnem kruhu, govejem mesu s kostjo in brez kosti, piščančjem mesu s kostjo in brez kosti, svinjskem mesu s kostjo in brez kosti, posušenem, soljenem oziroma dimljenem mesu, svežem polnomastnem mleku, svežem posnetem mleku, jogurtu brez dodatkov, poltrdem siru, predpakiranih jajcih hlevske reje kategorije M in L, jabolkih, bananah, limonah, listnati solati, krompirju, čebuli ter korenju.

Medtem se nadaljuje tudi projekt popisovanja cen košarice osnovnih živil, ki je v novem obdobju še razširjena. Poleg prve košarice, ki vključuje 15 osnovnih skupin živil z istimi živili, ki so jih spremljali že doslej, druga oziroma razširjena košarica vključuje 29 skupin.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje