Visoka kazen za nekdanje nadzornike Luke Koper tudi opomnik drugim

Gospodarstvo 03. Avg 202310:15 7 komentarjev
Luka Koper
Žiga Živulović jr./BOBO

Pravnomočna sodna odločitev o 16 milijonih evrov kazni za osem nekdanjih nadzornikov Luke Koper, ki so pred 15 leti na dopisni seji glasovali za domnevno škodljiv posel uprave Roberta Časarja, je ena prvih sodb o odškodninski odgovornosti nadzornih svetov, izrečena kazen pa verjetno najvišja do zdaj. Predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek odločitev sodišča vidi tudi kot opomnik drugim, da je članstvo v nadzornem svetu odgovoren položaj, opustitev dolžne skrbnosti pa lahko kaznovana.

Uprava Luke Koper je leta 2008 pod vodstvom Roberta Časarja s soglasjem nadzornega sveta za 25,8 milijona evrov kupila 10-odstotni delež v slovaškem logističnem holdingu Trade Trans Invest (TTI).

Nadzorni svet, v katerem so sedeli Marjan Bezjak, Orjano Ban, Boris Bradač, Olga Franca, Metod Mezek, Nebojša Topić, Marko Valentinčič in Bojan Zadel, je pred izdajo soglasja za nakup pri podjetju Deloitte Revizija naročil študijo. Revizorsko podjetje je vrednost celotnega podjetja TTI ocenilo na 119 milijonov evrov, predvidene sinergijske učinke sodelovanja v petih letih po sklenitvi pogodbe med TTI in luko pa na 56 milijonov evrov. Nadzorniki so na podlagi te študije na dopisni seji prižgali zeleno luč nakupu po zgoraj omenjeni ceni.

A napovedi Deloitta se niso uresničile. Časarjev naslednik Gregor Veselko je kmalu po nakupu deleža prekinil sodelovanje s TTI in naročil izredno revizijo poslov predhodne uprave, ki pa je pokazala, da je bil delež vreden le 11,9 milijona evrov. Cenitve sta tokrat izvajali podjetji PWC in Taxgroup.

Na podlagi ugotovitev izredne revizije je Luka Koper prek odvetniških pisarn Čeferin in Senica leta 2010 vložila odškodninsko tožbo zoper upravo in nadzornike z 19,6-milijonskim škodnim zahtevkom ter kazensko ovadbo zoper Časarjevo upravo.

Nadzorniki kaznovani, uprava (še) ne

Tožilstvo je v kazenski zadevi leta 2016 vložilo obtožnico, leta 2019 pa se je začelo sojenje, ki še ni končano.

Odškodninsko tožbo je sodišče leta 2017 ločilo na dva postopka: postopek zoper upravo je zamrznjen do odločitve v kazenskem postopku, postopek zoper nadzornike pa se je pravkar pravnomočno zaključil v korist luke.

“Sodbe še nisem prejela, tako da je ne morem komentirati,” nam je dejala nekdanja nadzornica in nekdanja koprska podžupanja Olga Franca. Klicali smo tudi nekatere druge nadzornike, katerih številke so dostopne na spletu, in njihove odvetnike, a neuspešno.

Robert Časar, Brnik
BOBO

Nekdanjega predsednika uprave Luke Koper Roberta Časarja so v začetku leta 2015 aretirali v Dominikanski republiki, kjer se je skrival dobro leto. Z Brnika so ga pospremili na Dob, na prestajanje zaporne kazni. Leta 2019 je bil predčasno izpuščen, a nekateri sodni postopki zoper njega – med drugim v zadevi TTI – še tečejo.

Sodba je dokaz, da je zakonodajna ureditev dobra

“Sodišče je tokrat o odškodninski odgovornosti nadzornikov odločilo prej kot o kazenski in odškodninski odgovornosti uprave,” pa je postopek komentiral predsednik Združenja nadzornikov Slovenije Gorazd Podbevšek. “Do zdaj je bila za oškodovanje, če že, obsojena uprava, v tem primeru pa ne kazenski ne odškodninski postopek zoper upravo še nista končana.”

Gre za eno redkih pravnomočnih sodb, ki nadzornikom nalagajo vračilo škode. Pred desetletjem je ljubljansko sodišče predsedniku uprave in trem nadzornikom podjetja Gradisa IPGI naložilo plačilo odškodnine zaradi oškodovanja pri prodaji zemljišča tega podjetja Vegradu. A tu je bil znesek precej nižji kot v primeru luških nadzornikov in TTI, približno 100 tisoč evrov.

Spomnimo, da sta poleg luke tudi NLB in Dars v preteklosti množično vlagala odškodninske tožbe, a je bil izplen za podjetja zelo slab.

Podbevšek meni, da je sodba v zadevi TTI opomnik, kako odgovorno je delo nadzornika. “V združenju ves čas poudarjamo, da za opustitev dolžne skrbnosti lahko nosiš posledice. Gre za položaj, ki ga ne gre jemati zlahka,” je dejal Podbevšek. “Ta primer sicer ne vzpostavlja nič novega. Že ves čas je situacija taka, le zavedanje odgovornosti za dejanja se je zmanjšalo.”

Gorazd Podbevšek
Gorazd Podbevšek (Foto: Žiga Živulovič jr./BOBO)

Dodal je, da je sodba tudi dokaz, da je zakonodajna ureditev odgovornosti dobro urejena. “V zadnjih letih so pogosto prihajale ideje, da bi bilo treba zaostriti zakonodajo, češ da ne ureja dovolj dobro odgovornosti samega nadzornika. Sam sem temu nasprotoval, ta sodba pa dokazuje, da je zakonodaja ustrezna,” meni Podbevšek.

Znesek, ki ga morajo plačati nekdanji nadzorniki luke, je verjetno najvišji do zdaj v takih primerih. Dnevnik pa piše, da je malo verjetno, da bo luka škodo dejansko izterjala, saj naj bi sodišče zavarovalo nepremičnine v vrednosti 1,6 milijona evrov, pri čemer pa je večina obremenjena s hipotekami.

Vse tožbe luko stale poldrugi milijon

Luka Koper je v Veselkovem času vložila odškodninske tožbe v šestih zadevah. V treh so bili zahtevki odvetniških pisarn Čeferin in Senica zavrnjeni, v zadevi TTI je luki uspelo, dve zadevi pa sta še odprti. Seštevek stroškov v vseh postopkih je po podatkih, objavljenih junija lani, znašal poldrugi milijon evrov. Približno tretjino za stroške odvetnikov, tretjino za sodne takse, tretjino pa za povrnitev stroškov postopka udeležencem v zadevah, v katerih je sodišče luko zavrnilo.

Spremljajte N1 na družbenih omrežjih FacebookInstagram in Twitter

Naložite si našo aplikacijo: na voljo za android in za iOS.

Kakšno je tvoje mnenje o tem?

Sodeluj v razpravi ali preberi komentarje